Post Image
svgFinanciariasvgseptembrie 20, 2023svgBlog Financiar

Recomandare de carte. Carl Richards – Planul financiar de o pagină

Cum arată planul tău financiar? E un plan complicat, cu multe scenarii și soluții complexe la potențialele probleme financiare pe care le-ai putea întâmpina sau mai degrabă, e un plan concret, simplu, ușor de urmat și de implementat? E acel plan pe care îl privești azi și care îți spune clar unde ai putea să fii, din punct de vedere financiar, peste 10 ani? Dacă e așa, înseamnă că planul gândit e unul eficient și bine pus la punct. Dacă însă nu știi în ce direcție ar trebui să meargă banii tăi, îți recomand cartea lui Carl Richards – Planul financiar de o pagină.

 

Planificarea financiară poate deveni extrem de complicată, mai ales dacă încerci să pui la punct o strategie complexă, care să țină cont de absolut toate întrebările legate de bani pe care le ai. Atunci când vorbim însă despre finanțe personale, lucrurile trebuie gândite mult mai simplu și pe înțelesul tuturor. Câteodată, strategiile care ne sunt cel mai la îndemână funcționează cel mai bine. Acesta este ideea principală pe care Carl Richards își bazează cartea Planul financiar de o pagină, o carte ușor de citit și pe care o găsești în aproape orice librărie la un preț de sub 50 de lei.

 

 
3 întrebări esențiale despre banii și viața ta

 

Chiar dacă pare greu de crezut că tot ce ai nevoie pentru un plan financiar bine pus la punct poate fi rezumat într-o singură pagină, Carl Richards demonstrează acest lucru printr-o serie de întrebări la care ești provocat să răspunzi. De ce sunt banii importanți pentru tine, cât de ușor îți poți adapta planul financiar la situațiile din viața de zi cu zi și unde ai vrea să fii din punct de vedere financiar peste 10 ani sunt 3 întrebări importante pentru fiecare investitor. Practic, întrebările adresate în carte te vor ajuta să știi mai bine unde ești astăzi, unde vrei să ajungi peste 10-20 de ani și cum poți să faci acest lucru. Iar răspunsul este unul simplu: pentru a te dezvolta financiar, ai nevoie de strategii clare, bugete de venituri și cheltuieli, disciplină financiară și obiective asumate.

 

 

Planul financiar de o pagină, început la 25 de ani

 

Cu toate aceste lucruri în minte, poți începe să structurezi planul tău financiar de o pagină, în așa fel încât de mâine să știi ce vrei să obții cu banii tăi. Haide să luăm exemplul lui Paul și al Cristinei, doi tineri de 25 de ani care câștigă, împreună, 2000 de euro pe lună. Pentru ca planul lor financiar să reușească, atât Cristina cât și Paul trebuie să știe de ce banii sunt importanți pentru ei. În alte cuvinte, trebuie să își stabilească o serie de valori și lucruri care contează cu adevărat pentru ei, lucruri care mai apoi vor fi prioritizate în ordinea importanței și bugetate corespunzător.

 

Haide să presupunem că pentru a menține o relație sănătoasă, tinerii noștri vor să ia cina în oraș o dată pe săptămână, iar pe termen lung vor să construiască o casă, să întemeieze o familie și să ajungă la independența financiară la vârsta de 55 de ani. Pe scurt, familia și o situație financiară confortabilă sunt valori importante pentru cei doi tineri.

 
Lista activelor și pasivelor emoționale

 

Odată ce am stabilit valorile pe care le considerăm importante, următorul lucru care trebuie să ne preocupe este crearea unei așa-numite liste emoționale, unde vom putea adăuga activele și pasivele noastre emoționale. Dacă muncești prea mult pentru a câștiga banii de care ai nevoie în fiecare lună, iar lucrul aceste te ține departe de familie și prieteni, înseamnă că munca te îngreunează și reprezintă un pasiv emoțional.

 

Pe de altă parte, un concert, un spectacol sau un film la care mergi cu familia reprezintă un activ emoțional pe lista ta. Rolul listei de active și pasive emoționale nu are neapărat legătură cu banii ci mai degrabă ne ajută să conștientizăm ce este cu adevărat important pentru noi și cei apropiați. Așa cum un buget ne spune încotro să direcționăm resursele noastre financiare, e important să știm care sunt valorile la care ținem și ce emoții ne fac fericiți.

 

 

Cheltuielile, economiile și investițiile care contează cu adevărat

 

Cu valorile și prioritățile financiare bine stabilite, tot ce ne mai rămâne de făcut este să începem să cheltuim, să economisim și să investim, în așa fel încât banii de care dispunem să nu mai fie risipiți pe lucruri cu importanță redusă ci mai degrabă, să meargă în acele direcții care chiar contează pentru noi și cei apropiați.

 

Ce sfaturi utile mai oferă Carl Richards în cartea sa – Planul financiar de o pagină? Te aștept pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro ca să discutăm mai multe.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Unsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPortofoliu de investitor. E târziu să începi să investești la 60 de ani?
svg
svgPortofoliu de investitor. Ce sunt ETF-urile sectoriale?

Leave a reply