Ce ar trebui să știi despre inteligența artificială?
În ultimul an, ai auzit foarte des termenul de inteligență artificială. Ce presupune însă AI-ul și de ce există tot mai multe voci care spun că ar fi bine să luăm o pauză de la dezvoltarea acestei noi tehnologii?
O definiție simplă a Inteligenței Artificiale
Inteligența artificială este capacitatea unei mașini, respectiv a unui computer sau calculator, de a îndeplini funcțiile cognitive pe care le asociem de obicei cu mintea umană.
Oamenii și mașinile au făcut întotdeauna pereche bună, mai ales atunci când omul a avut nevoie de mașini pentru a își ușura munca. Cu siguranță, nu am fi ajuns prea departe fără o serie de invenții pe care astăzi le privim ca fiind de modă sau generație veche. De la roata care a revoluționat agricultura la șurubul care a ținut împreună proiecte de construcție din ce în ce mai complexe și până la liniile de asamblare cu roboți de astăzi, mașinile au făcut posibilă viața așa cum o știm noi. Și totuși, în ciuda utilității lor aparent nesfârșite, oamenii s-au temut de multă vreme de mașini – mai precis, de posibilitatea ca mașinile să dobândească într-o zi inteligență umană și să ia singure decizii.
Mașinile inteligente, mai prezente în viața noastră decât credem
De la apariția calculatoarelor pe scara largă în 1970 până la cel mai recent recensământ din SUA din 2016, 89% dintre gospodăriile americane aveau un computer, ceea ce ne arată că mașinăriile inteligente sunt doar o parte obișnuită a vieții și culturii noastre. Câte calcule crezi că poate realiza cel mai puternic calculator din lume, într-o secundă? Exact atâtea cât ar putea realiza și un om în 31 de miliarde de ani. În ultimii ani, calculatoarele au devenit atât de avansate încât sunt capabile nu doar de realizarea unor calcule extrem de complexe și rapide, ci și de realizarea unor funcții pe care doar omul le putea realiza.
Inteligența artificială este capacitatea unei mașini de a îndeplini funcțiile cognitive pe care le asociem cu mintea umană, cum ar fi perceperea, raționamentul, învățarea, interacțiunea cu un mediu, rezolvarea problemelor și chiar exersarea creativității. Dacă ai în casă un asistent vocal precum Siri sau Alexa, servicii oferite de marile corporații, ai interacționat deja cu o anumită formă de inteligență artificială. Prin simpla ta comandă vocală, pe care un robot a recunoscut-o, interpretat-o și executat-o, ai putut să cumperi un produs de pe un magazine online sau să asculți melodia ta preferată în mai puțin de 3 secunde, fără implicarea niciunui operator uman.
Cât de mari sunt beneficiile AI-ului?
Inovația adusă de inteligența artificială în dezvoltarea afacerilor și optimizarea costurilor cu forța de muncă sunt văzute ca fiind atât de mari, încât de la începutul anului și până acum, unele companii listate pe bursă care dezvoltă programe de inteligenta artificiala și-au dublat sau chiar triplat valoarea.
Mulți investitori văd febra generată de apariția AI-ului ca fiind o bulă investițională, care se va dovedi în cele din urmă a fi un eșec însă există și voci care afirmă ca inteligența artificială va crea un impact atât de mare, încât nu ne vom putea imagina lumea fără asistența oferită de calculatoare și mașini inteligente.
Putem vorbi deja despre o revoluție a AI-ului, așa cum am discutat în anii ’90 despre revoluția apariției internetului? Te aștept pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor ca să îmi spui părerea ta.
Să fie cu folos și cu spor la investit !
Sursa foto: Possessed Photography, Unsplash
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- decembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022