Post Image

Cont curent, cont de economii sau depozit la termen? Ce alegi?

Banii îți pot da mari bătăi de cap atunci când vrei să începi să economisești însă nu știi exact ce produs bancar ți se potrivește cel mai bine. Dacă dorești să depui sau să păstrezi o sumă de bani în bancă, cu siguranță te-ai întrebat care sunt diferențele dintre contul curent, contul de economii și depozitele la termen.

 

Contul curent

Explicat simplu, contul curent este acel cont pe care poți să îl deschizi în câteva minute la orice bancă din România, pe baza cărții de identitate. Odată deschis, contul curent îți dă posibilitatea să depui și să retragi bani din bancă de oricâte ori dorești și de cele mai multe ori, fără comision. Într-un astfel de cont poți încasa bursa, salariul sau pensia, poți primi bani de la rude și apropiați și poate cel mai important, îți poți păstra banii în siguranță. Dacă la deschiderea contului optezi și pentru emiterea unui card de credit, poți avea acces la banii tăi cu ușurință, fără a mai merge la ghișeul băncii. Toate aceste avantaje ale contului curent vin însă și cu un dezavantaj: banii ținuți aici nu generează deloc dobândă deci nu îți recomand să păstrezi sume mari de bani în contul curent și să uiți pur și simplu de ele. Rolul contului tău curent este unul clar: acela de a te ajuta să primești ușor banii de salar în fiecare lună, bani din care plătești cheltuielile curente, facturile și ieșirile în oraș cu prietenii.

 

 

Contul de economii

Contul de economii este oarecum similar contului curent însă avantajul pe care ți-l oferă un astfel de cont este dobânda pe care o primești pe banii tăi. La fel ca și în cazul contului curent, și în contul tău de economii poți depune bani și poți retrage sumele de care ai nevoie. Înainte de a opta însă pentru un astfel de cont, ar trebui să știi că dobânda obținută este impozabilă cu 10% și că unele bănci solicită o sumă minimă destul de mare pentru a putea deschide un cont de economii. Dobânda pe sumele mici nu este semnificativă iar pentru a beneficia de o dobândă relevantă, ai nevoie de destul de mulți bani.

 

Depozitele la termen: perioade mai lungi, dobânzi mai bune

Dacă știi că nu vei avea neapărată nevoie de o parte din banii pe care îi ai în următoarele 3, 6 sau 12 luni, depozitele la termen pot fi o alegere mult mai bună decât contul de economii și contul curent. Depozitele la termen oferă dobânzi mai mari pe banii tăi și dacă te întrebi de ce, explicația este simplă: cu un depozit la termen, banca se așteaptă să păstrezi banii în depozit cel puțin pe perioada agreată inițial. Cum tu renunți la accesul la banii tăi în tot acest timp, banca este dispusă să îți ofere o dobândă mai atractivă. Cu cât perioada de depunere a banilor este mai mare, cu atât și dobânda ta este mai bună.

 

Cele mai mari dobânzi le poți obține la depozitele la termen de 36 de luni însă nici dobânda pentru depozitele la o lună nu este de neglijat. Ce trebuie să știi este că în cazul în care ai nevoie de banii tăi înainte de expirarea termenului de depunere agreat cu banca, nu vei mai putea beneficia de dobânda promisă inițial. De aceea, ar trebui să te gândești de două ori la sumele de bani pe care vrei să le investești în depozitele la termen și să îți preconizezi cât mai bine cheltuielile din următoarele 3, 6 sau 12 luni.

 

Pentru a nu ajunge în situația de a lichida depozitele la termen înainte de perioada agreată, poți să te gândești la economisirea unor bani sub forma unui fond de rezervă sau urgență, constituit din câteva salarii sau venituri lunare pe care să le păstrezi fie în contul curent, fie în contul de economii.

 

Acum probabil te întrebi cât de sigur e să îți păstrezi banii în bancă? Cu siguranță, mult mai sigur decât să îi păstrezi acasă. Toate depozitele bancare, în limita a 100.000 de euro sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, pentru fiecare client.

 

Cum să investești într-un depozit la termen și la ce să fii atent atunci când deschizi primul tău cont bancar, discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPrimii pași în investiții. Depozite bancare și obligațiuni
svg
svgPortofoliu de investitor. Investițiile în obligațiuni

Leave a reply