Post Image

Casa și mașina ta, un activ sau un pasiv?

Pentru cei mai mulți români, achiziția unui imobil sau cumpărarea unei mașini reprezintă o prioritate. Apetitul pentru case și mașini se observă la tot pasul dar și în statisticile care plasează românii pe locul I în Europa la numărul de locuințe proprietate personală.

 

Nu e nimic greșit în a ne dori să deținem bunuri sau proprietăți însă, în realitate, mulți români cumpără apartamente, case sau mașini gândindu-se că fac cea mai bună investiție.  

 

Înainte de a lua în considerare casa sau mașina ta ca bunuri care pot contribui la bunăstarea ta financiară, haide să facem diferența între active și pasive, două concepte extrem de simple însă în același timp, neînțelese de majoritatea societății.  

 

Diferența simplă între active și pasive. 

În general, orice bun proprietate personală fie generază bani, respectiv un profit la final de lună, fie ne costă bani sau generează cheltuieli. Astfel, bunurile care ne aduc bani în buzunar sunt definite ca active iar bunurile care ne scot banii din buzunar sunt definite ca pasive 

 

Problema apare în momentul în care majoritatea oamenilor cumpără o locuință cu scop de locuire, și nu cu scop de închiriere sau de generare a unui profit pe perioadă scurtă de timp. Dacă apartamentul pe care l-ai cumpărat recent e același apartament în care și locuiești, acesta nu este un activ ci mai degrabă un pasiv, care să îți scoată banii din buzunar. În fiecare lună, ai de plătit întreținerea, cheltuielile cu utilitățile, rata la creditul ipotecar,  taxe și poate și o asigurare de locuință. Ce te faci dacă peste toate aceste cheltuieli, mai trebuie să plătești și pentru înlocuirea parchetului inundat de vecinul de la etaj sau refațadarea blocului ?  

 

 

Apartamentul cumpărat recent, un pasiv sau un activ?

Situația este însă diferită dacă te gândești să vinzi apartamentul peste o anumită perioadă de timp, să spunem 10 ani, și mai ales, dacă la momentul respectiv, prețul de vânzare al apartamentului depășește prețul de achiziție, plus costul ratelor și dobânzilor, plus cheltuielile lunare și costurile cu renovările. Într-un astfel de context în care prețul de vânzare depășește costul de achiziție și costurile de întreținere, putem considera că apartamentul nostru a fost un activ care ne-a adus profit. Dacă prețul de vânzare este însă mai mic decât prețul de achiziție, apartamentul nostru ne-a scos bani din buzunar și atunci, trebuie încadrat la categoria pasive.  

 

Chiar dacă imobilul în care locuim nu poate fi neapărat văzut ca un activ, un apartament sau o casă pot fi active extrem de profitabile, dacă scopul lor este închirierea, creșterea valorii prin îmbunătățiri sau renovări și, într-un anumit orizont de timp, vânzarea.  

 

Deținerea unei case este încă o decizie financiară inteligentă pentru majoritatea oamenilor. Chiar dacă nu toate propritățile pot fi considerate active, casa ta este o modalitate excelentă de a transmite bogăția copiilor sau nepoților tăi.   

 

Discuțiile despre pasive, active și despre cum poți transforma mașina ta dintr-un pasiv într-un activ care să îți aducă bani la final de lună continuă pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

svgCum știi că ai prea multe datorii
svg
svgCadranul banilor. Cum să ajungi din angajat, investitor?

Leave a reply