Post Image

Planul tău de economisire în 7 pași simpli

Ți se pare greu să economisești? Ca în orice început, ai nevoie și aici de o strategie și un plan bun. Articolul de astăzi este despre economisire sau mai exact despre 7 pași prin care să reușești să pui bani deoparte în fiecare lună.

 

Primul pas: schimbarea comportamentului financiar

Atunci când vine vorba despre bani, cel mai greu este să începi să își schimbi comportamentul, fie că asta înseamnă să nu mai iei bani cu împrumut, să cheltui mai puțin, sau să îți propui niște ținte financiare. Strategiile simple și realiste sunt cel mai ușor de pus în practică, indiferent dacă dorești să economisești pentru perioade scurte de timp sau mai lungi.

 

Pasul 2: notează-ți toate cheltuielile.

Începe prin a îți nota toate cheltuielile pe care le ai într-o lună. De la cafeaua sau cafelele pe care le bei în fiecare zi, până la bacșișul pe care îl lași la restaurant sau la cheltuielile pentru acasă, scrie într-un carnet sau într-o aplicație de pe telefon, încotro merg banii tăi. De îndată ce știi care îți sunt cheltuielile, încearcă să le grupezi pe categorii : facturi, alimente, mese în oraș sau ieșiri cu prietenii.

 

 

Pasul 3: crearea unui buget!

De îndată ce știi exact cât cheltui în fiecare lună, poți să îți creezi un buget care să țină cont de cheltuielile tale lunare dar și de cele ocazionale. Un buget clar structurat îți va atrage atenția de fiecare dată atunci când ai tendința de a cheltui prea mult. Cu problema cheltuielilor rezolvată, putem să începem să ne gândim la economii. Și aici, avem nevoie de un plan simplu: hai să începem să punem deoparte 10, 15 sau 20% din cât câștigăm, în fiecare lună.

 

Pasul 4: reducerea cheltuielilor neesențiale. 

Dacă nu reușești să economisești atât de mult cât ți-ai dori, una din soluții este să reduci din cheltuielile neesențiale precum mesele în oraș sau mersul la film. Ai putea să te gândești la ce spectacole sau piese de teatru gratuite sunt în orașul tău sau să faci o comparație între costul mâncării comandate la domiciliu sau cea gătită de tine. Îți aduci aminte când a fost ultima dată în care ai solicitat o ofertă mai bună de abonament la telefon sau internet? De cele mai multe ori, costurile fixe sunt cele care ne iau cei mai mulți bani din buget, fără a băga de seamă.

 

Pasul 5: oferă un scop economiilor tale!

Economisirea devine mult mai simplă atunci când îi oferim un scop concret. Gândește-te pentru ce vrei să economisești în următoarele 3 sau 6 luni: pentru o excursie cu prietenii, o vacanță cu familia sau mașină nouă? Sau poate pentru că vrei să începi să investești? 

 

Pasul 6: fondul de urgență. 

Pe termen scurt, este recomandat să îți construiești un fond de urgență, care ar trebui să acopere cheltuielile tale pentru o perioadă de 3 până la 9 luni. Pe termen lung însă, poți să economisești pentru educația copiilor tăi, pentru pensie sau pentru o casă nouă.

Cu un astfel de plan, ne vom întâlni tot mai rar cu cheltuieli care să ne ia pe nepregătite, mai ales dacă reușim să păstrăm un echilibru între cheltuielile pe termen scurt și cele pe termen lung.

 

Pasul 7: deschiderea unui cont de economii. 

Ca să ne fie și mai ușor, ultimul pas spre economisirea pe termen lung este automatizarea procesului. Majoritatea băncilor sau aplicațiilor pentru gestionarea banilor îți oferă posibilitatea de a stabili câți bani să economisești, în fiecare lună. Dacă nu ești fanul conturilor de economii, poți începe prin a pune deoparte sume mici care te vor duce însă departe.

 

Continuăm tema din articol pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

Carpathia Investing Club | Clubul de Investiii Carpathia
PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgCum să investești, în funcție de vârstă
svg
svgÎți influențează copilăria relația cu banii?

Leave a reply