Post Image

Cum să investești, în funcție de vârstă

Majoritatea experților financiari recomandă ca 10% din câștigurile noastre lunare să meargă spre investițiile de care vom putea beneficia odată ajungi la vârsta pensionării. Modul în care investim însă de-a lungul anilor se schimbă odată cu vârsta noastră, o strategie de investiții pentru o persoană de 30 de ani fiind total diferită de o strategie de investiții de care o persoană de 60 de ani are nevoie.

 

Ce clase de active ți se potrivesc?

Înainte de a începe să investestim în funcție de vârsta pe care o avem, este important să înțelegem conceptul de alocare între diferitele clase de active. Când vorbim de investiții, vorbim de numeroase clase de active, precum acțiuni, obligațiuni private sau emise de state, mărfuri sau investiții imobiliare. Fiecare clasă de active prezintă un anumit risc investițional și evident, pe baza riscului asumat, un potențial profit.

 

Atunci când economia crește, acțiunile sunt preferate de majoritatea investitorilor iar când apar semnele unei recesiuni, obligațiunile de stat devin investițiile preferate pe piața de capital. Aici apare o altă regulă importantă a investițiilor : diversificarea. Dacă punem toți banii într-o singură clasă de active (adică toate ouăle într-un singur coș), nu avem nici o posibilitate de a ne proteja capitalul  în cazul unei perioade de criză. Pe scurt, această diversificare ne împiedică să pierdem banii dacă o clasă de active scade excesiv. Modul în care un investitor aranjează activele în portofoliu se numește alocare de active. În funcție de vârstă și de numărul de ani pe care îi avem până la pensie, alocarea recomandată arată foarte diferit.

 

La 30 de ani, nu investești la fel ca la 50!

Pentru a păstra lucrurile simple, haide să ne gândim la un portofoliu de investiții format exclusiv din acțiuni și obligațiuni. Într-un portofoliu de acest fel, alocarea între cele două clase de active se poate face extrem de ușor, în funcție de vârsta ta și riscul investițional pe care ești dispus să ți-l asumi în diferite etape ale vieții. Ca o regulă general valabilă, un investitor de 30 de ani ar putea aloca 30% din investițiile lui către obligațiuni și restul, de 70%, către acțiuni sau investiții cu risc și potențial mai ridicate. Ajuns la 40 de ani, investitorul nostru poate realoca o parte in investițiile sale spre investiții mai sigure, care să îi protejeze capitalul investit și să îi ofere un profit mulțumitor. În acest fel, investițiile lui vor merge în proporție de 60% spre acțiuni și 40% spre obligațiuni. Ajuns la 50 de ani, investitorul poate realiza o  alocare egală între acțiuni și obligațiuni urmând ca mai apoi, odată cu înaintearea în vârstă, ponderea titlurilor de stat sau corporatiste, așadar, a obligațiunilor, să crească tot mai mult în portofoliul început în anii tinereții.

 

Acțiuni sau obligațiuni? În ce să investesc?

Istoric, investițiile în obligațiuni au comportat întotdeauna un risc mult mai scăzut față de investițiile în acțiuni și astfel, pe termen lung, un profit mai redus. Cu toate acestea, obligațiunile de stat sau corporative au un rol important atunci când vorbim despre protejarea banilor investiți, obținerea unor venituri pasive neimpozabile sau returnarea sumelor investite în perioade scurte de timp, de unul sau doi ani. Odată cu înainterea în vârstă, reducerea riscului din portofoliile de investiții este o decizie inteligentă la îndemâna oricărui investitor.

 

Continuăm tema din articol pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor, acolo unde discutăm despre ce alte clase de active ai putea include în portofoliul tău.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

svgCadranul banilor. Cum să ajungi din angajat, investitor?
svg
svgPlanul tău de economisire în 7 pași simpli

Leave a reply