Post Image

Plata datoriilor sau investiții? Ce alegi?

Încercarea de a alege între plata datoriilor și continuarea investițiilor poate fi extrem de dificilă. Dacă te întrebi ce ar trebui să faci cu banii tăi de luna aceasta, s-ar putea ca răspunsul pe care îl cauți să fie următorul : compară rata dobânzii la creditele tale cu profitul pe care îl aștepți din investiții. Chiar dacă soluția pare simplă, este mai complicat să o pui în practică. De ce ? Deoarece nimeni nu poate calcula cu exactitate profitul pe care îl poți obține într-o anumită perioadă de timp.

 

Plata datoriilor cu dobânzi de peste 6%

Cu toate acestea, pentru majoritatea dintre noi, plata datoriilor cu o dobândă mai mare de 6% ar trebui să fie o prioritate. Haide să presupunem că deja investești pe termen lung în acțiuni și că mai ai minim 10 ani până la vârsta pensionării. Într-un astfel de scenariu, plata datoriilor s-ar putea să îți păstreze mai mulți bani în portofel decât investițiile, cel puțin pe termen scurt. Poți să vezi plata datoriilor ca pe un retur garantat pe banii pe care îi ai deoarece vei știi exact, în fiecare lună, cât de mult mai ai de plătit și cât poți să economisești sau să investești.

 

 

Plata datoriilor și după, investițiile? 

Ca o regulă de aur, cele mai importante obiective financiare, pentru orice investitor aflat la început de drum, sunt plata datoriilor și realizarea de investiții. Prioritatea însă trebuie acordată plății datoriilor contractate pe termen scurt și cu dobânzi mari. De cele mai multe ori, cele mai mari dobânzi nu le plătim pe banii împrumutați pe termen lung, cu o perioadă de rambursare de 20-30 de ani, ci pe banii împrumutați pe termen scurt, de la câteva zile la câteva luni. Banii împrumutați de pe cărțile de credit, deși extrem de ușor de obținut, au dobânzi mult mai mari decât profitul pe care ai putea să îl obții din aproape orice investiție.

Chiar dacă dobânzile pentru cărțile de credit sunt diferite, în funcție de bancă și de istoricul tău financiar, în 2021, media dobânzilor a fost de peste 16%, ajungând chiar și până la 30% în cazul sumelor de bani care nu au putut fi returnate lunar. În ciuda acestor diferențe și fluctuații mari, ratele pentru cărțile de credit sunt mult mai ușor de preconizat decât profitul din investiții. Spre exemplu, dacă investițiile la bursă oferă un profit mediu anual de 8-10%, media dobânzilor la cărțile de credit este de aproximativ 16-18%. Astfel, este mai înțelept să achiți datoriile cu dobânzi mari înainte de a pune bani deoparte sau a începe să investești.

 

Împrumuturile pe termen lung

Împrumuturile pe termen lung pentru plata unei case sau a unui apartament sunt diferite. Chiar dacă momentan și dobânzile la aceste credite au atins valori mari care poate te îngrijorează, ce trebuie să știi este că creditele ipotecare rămân creditele cu cele mai mici dobânzi din piață și cu un avantaj unic : proprietatea asupra unui bun care poate genera venituri suplimentare din închiriere sau vânzare.

La fel ca și în cazul creditelor pe termen scurt, și aici trebuie să te gândești dacă plata lunară a ratelor sau plata anticipată a creditului îți pot păstra mai mulți bani în buzunar decât investițiile pe care le faci.

Rămâne la alegerea ta dacă te simți mai confortabil cu plata datoriilor pe termen scurt, a celor pe termen lung sau cu continuarea strategiei de investiții pe care o ai. Nu uita însă că și banii tăi au nevoie de timp pentru a crește iar investițiile făcute constant, cu sume mici, te vor duce mai aproape de independența financiară.

 

Hai alături de noi pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor, ca să afli mai multe despre investiții, economii, bursă și independență financiară. 

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

svgRatele la credite, între IRCC și ROBOR
svg
svg7 moduri în care îți poți plăti datoriile

Leave a reply