Primii pași în investiții. Depozite bancare și obligațiuni
Ai o sumă de bani pe care ai strâns-o de ceva timp și ai vrea să începi să investești. Știi deja că banii ținuți la saltea nu produc mare lucru, ba mai mult, își pierd valoarea. Ca să îți răspunzi nedumeririlor legate de bani, te consulți cu familia, prietenii sau vecinii care îți vor spune, cu siguranță, că știu ei pe cineva care a investit și a pierdut aproape toți banii. E povestea tipică pe care o auzi de fiecare dată însă nu este cea completă, deoarece istoriile legate de pierderile din investiții omit două aspecte importante: riscul exagerat și lipsa de cunoștințe necesare pentru a construi un portofoliu de investiții pe termen lung.
Haide să presupunem că ne-am hotărât să investim. Cum am putea începe prima noastră investiție și mai ales, unde să punem banii sau ce să cumpărăm ca să avem un profit la finalul anului sau peste o anumită perioadă de timp? În una din rubricile noastre anterioare, am discutat despre faptul că riscul e una din cele mai importante componente ale oricărui portofoliu de investitor și că cei mai mulți bani se pierd atunci când credem în promisiunile deșarte de îmbogățire peste noapte.
Cunoaște-te pe tine ca să știi cum vrei să investești!
Apetitul la risc dar și vârsta pe care o avem ne vor influența deciziile investiționale și dacă nu vrem să riscăm prea mult și ne dorim să știm că banii noștri sunt în siguranță, ne-am răspuns deja unor întrebări la care orice investitor aflat la început de drum ar trebui să se gândească. De aici, putem începe să construim fundația portofoliului nostru de investiții, cu ajutorul unor produse și instrumente financiare cu risc scăzut și cu retururi mult mai bune decât cele obținute prin păstarea banilor la saltea. Depozitele bancare și investițiile în obligațiuni sunt cele două categorii de produse și instrumente financare în care putem să investim cel mai simplu, dacă este pentru prima dată când facem cunoștință cu acest domeniu.
Dacă până în urmă cu un an, depozitele bancare cât și obligațiunile nu erau prea atractive din cauza dobânzilor destul de mici pe care le ofereau, răspunsul dat de Banca Națională a României inflației prin majorarea ratei dobânzii de politică monetară a dus, inevitabil, și la creștere dobânzilor oferite de depozite și obligațiuni. Astfel, găsim cu ușurință depozite bancare oferite de băncile comerciale cu dobânzi de 5, 7, 8 sau chiar 10%, dobânda fiind evident influențată de perioada în care dorim să păstrăm banii noștri în bancă. Dobânzi similare întâlnim și în cazul obligațiunilor Tezaur sau Fidelis emise de statul român care în funție de perioada la care ajung la maturitate (de obicei un an sau doi) oferă retururi care merită luate în considerare.
Dobânzi similare, impozite diferite!
Depozitele bancare și obligațiunile diferă însă atunci când vine vorba despre impozitarea banilor obținuți din astfel de plasamente. Ce trebuie să știi este că veniturile realizate din deținerea și tranzacționarea titlurilor de stat sunt scutite de impozit pe când veniturile din dobânzile aferente depozitelor se impozitează cu 10%. Nu trebuie să îți faci probleme legate de modalitatea de plată a impozitului, acesta este reținut „la sursă” de banca cu care ai decis să economisești însă trebuie să iei în considerare că banii pe care îi vei primi vor fi cu 10% mai puțini la momentul expirării termenului.
După cum probabil presupui deja, există mai multe tipuri de depozite la termen precum și tipuri de obligațiuni, care pot fi private sau de stat, cu retururi și regimuri fiscale diferite. Discutăm pe larg toate aspectele pe care ar trebui să le știi despre cum să îți structurezi portofoliul de investiții, în articolele viitoare.
Până atunci, ne găsești pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.
Să fie cu folos și cu spor la investit !
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- decembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022