3 principii de bază pentru construirea unui portofoliu de investiții
Pentru a construi un portofoliu adecvat de investiții, orice investitor trebuie să își răspundă la câteva întrebări:
- care sunt obiectivele financiare pe care vrea să le atingă prin investiții,
- care sunt resursele financiare de care dispune și mai ales,
- care sunt circumstanțele și constrângerile care îl pot determina să renunțe, la un moment dat, la investiții.
Pe baza unor caracteristici comune, investitorii pot fi clasificați în diferite grupe, precum investitori individuali sau instituționali, respectiv investitori activi sau pasivi. În ciuda încercărilor de a clasifica cât mai clar tipurile de investitori, fiecare investitor are un obiectiv propriu cu care începe lungul drum al investițiilor. Multe persoane investesc pentru a-și cumpăra, în câțiva ani, o mașină sau o casă nouă sau pentru a avea o sursă alternativă de venit după pensionare.
Declarația privind politica de investiții, baza de început pentru orice portofoliu
Stabilirea unui obiectiv clar pe care vrei să îl obții cu banii tăi este rolul principal al declarației privind politica de investiții, un document pe care orice manager de investiții cu care vrei să începi să investești te va sfătui să îl întocmești, înainte de a cumpăra primele acțiuni sau obligațiuni. Chiar dacă investești pe cont propriu, e bine să pui pe hârtie o astfel de declarație, în care să îți stabilești clar obiectivele, orizontul de timp și instrumentele financiare în care vrei să investești, pe baza toleranței tale la risc. Declarația privind politica de investiții este punctul de plecare al procesului de gestionare a oricărui portofoliu. Fără o înțelegere deplină a situației financiare pe care o avem și a dorințelor noastre financiare, este puțin probabil să putem obține rezultate care să ne mulțumească.
Tu știi pe câți ani vrei să investești?
O declarație de politică de investiții poate lua diverse forme, însă un format tipic va include obiectivele de investiții pe care ni le propunem și include, de asemenea, constrângerile care se aplică portofoliului. Secțiunea privind constrângerile se referă la factorii care trebuie luați în considerare la construirea unui portofoliu precum cerințele de lichiditate, orizontul de timp, cerințele de reglementare, statutul fiscal și nevoile specifice ale investitorului. Spre exemplu, unii clienții pot avea obiecții personale față de anumite produse sau practici, ceea ce ar putea duce la excluderea anumitor companii, țări sau tipuri de valori mobiliare din universul investibil. Astfel de considerente sunt adesea denumite factori ESG (respectiv factori de mediu, sociali și de guvernanță). În ultimii ani, foarte mulți investitori decid să investească în companii doar dacă activitățile lor duc la protejarea mediului înconjurător, la protejarea faunei și a florei sau la reducere gazelor cu efect de seră.
Performanța portofoliului tău, pe bază absolută sau relativă
Câți bani ar trebui să producă portofoliul tău? Depinde care e performanța cu care te compari. Rentabilitatea unui portofoliu poate fi stabilită pe o bază absolută sau relativă. Ca exemplu de obiectiv absolut, un investitor poate dori să obțină un anumit procent anual pe banii lui, haide să spunem, 7%, indiferent de performanța înregistrată de piață. Alternativ, obiectivul de profit poate fi declarat pe o bază relativă, de exemplu, în raport cu performanța generală a unei piețe anume. Un obiectiv relativ își poate propune să înregistreze un profit care să depășească cu 3% performanța indicelui BET sau a indicelui american S&P500.
Cât de greu este să obții un rezultat mai bun pe banii tăi decât cel al pieței generale și cum ar trebui să arate portofoliul tău într-un astfel de scenariu? Îți spun pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.
Să fie cu folos și cu spor la investit !
Sursa foto: Unsplash
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Comments
Archives
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022