Post Image

5 metode de a face banii să lucreze pentru tine

Atunci când vorbim despre gestionarea banilor, nu ne putem rezuma doar la o discuție despre cheltuieli și economii. Într-adevăr, economisirea este unul dintre pașii importanți spre bunăstarea financiară dar investițiile sunt cele care ne pot spori averea, mai mult decât păstrarea banilor în locuri mai sigure, cum ar fi un cont de economii cu dobândă mică.

 

După cum am discutat și în alte articole, multe strategii de investiții au nevoie de timp pentru a ne înmulți banii iar panica sau lipsa de disciplină financiară sunt doar două din cauzele care îi fac pe investitori să piardă bani.

 

La fel cum o plantă are nevoie de apă și de soare pentru a se dezvolta, și banii au nevoie de condițiile potrivite pentru ne oferi o plus valoare la finalul unui an de investiții.

 

Pentru un investitor, acest concept presupune o investire a banilor în anumite tipuri de instrumente financiare precum depozite bancare, obligațiuni de stat sau corporative și, de ce nu, chiar și acțiuni ale companiilor listate la bursă. Dacă ne pasă de banii noștri, e important să știm de ce și cum vrem să investim.

 

Așadar, haide să discutăm 5 metode care pot face banii să lucreze pentru noi.

 

 

  • Dacă ești obișnuit să păstrezi banii în depozite bancare, nu e nimic greșit cu asta, atâta timp cât depozitul bancar îți oferă o dobândă mare. Cu dobânzi mici, banii tăi vor valora mai puțin în timp, atât din cauza inflației ridicate cât și din cauza creșterii naturale a prețurilor. Dacă banii tăi nu se înmulțesc cu mai mult de 5%/an, atunci ar trebui să începi să te gândești cum ai putea să investești.

 

  • Timpul este unul dintre cei mai importanți factori în investiții. Un investitor nu se poate aștepta ca investițiile să crească exponențial peste noapte. Atunci când începi să investești, este posibil să nu vezi nicio creștere de la o zi la alta, în special în cazul investițiilor cu risc mai mic. Din păcate, mulți investitori începători sunt tentați să renunțe la investiții dacă nu obțin rezultate spectaculoase în câteva luni. Pe termen lung, dobânda compusă, respectiv acei bani obținuți din banii câștigați pe primii bani pe care i-am investit este unul din așii din mâneca unui investitor. De aceea, de cele mai multe ori, vorbim mai degrabă de timpul petrecut în piață de un investitor și nu despre sincronizarea cu piața, pentru a prezice când este cel mai bine să vindem sau să cumpărăm acțiuni. Practic, cu cât investim pentru o perioadă mai lungă, cu atât banii noștri au mai mult timp pentru a crea alți bani.

 

  • Ce ne facem când piața scade? Dar atunci când crește? Mișcările pieței sunt normale, practic orice piață de capital are o fluctuație zilnică. Atunci când creșterile și scăderile bursei sunt mai mari decât de obicei, vorbim însă despre volatilitate, un termen care îi sperie pe mulți investitori. Atunci când piața scade, este normal ca portofoliul nostru să scădea și el, ceea ce unele cazuri, în determină pe investitori să renunțe la a mai face investiții lunare sau chiar să retragă banii investiți, în ciuda unor pierderi considerabile. Ce am învățat din scăderile bursei din 2008 și 2020? Că investitorii care s-au speriat de volatilitatea ridicată din acele perioade au pierdut cei mai mulți bani și că în ciuda panicii din piață, bursele au recuperat din scăderi, în câteva luni sau ani.

Ce alte metode pot face banii să lucreze pentru noi? Afli pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor. 

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: micheile henderson , Unsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgSunt mașinile electrice o investiție bună?
svg
svgRecomandare de carte: Ce am învățat din primul milion de dolari pierdut?

Leave a reply