Post Image

7 activități prin care îi poți învăța pe copii ce înseamnă banii

Dacă ești părinte, cu siguranță te întrebi la ce vârstă ar trebui să începi să faci câteva exerciții de educație financiară cu copiii tăi. Majoritatea educatorilor financiar recomandă ca educația financiară să înceapă cât mai repede, chiar de la vârsta grădiniței sau din clasele primare. Pentru a-i ajuta pe cei mici să evite capcanele datoriilor, plăților întârziate sau a investițiilor riscante atunci când vor fi mari, poți începe de pe acum să le predai concepte de bază ale educației financiare.

 

Cercetările sugerează că multe dintre obiceiurile noastre financiare sunt stabilite până la vârsta de șapte ani iar dacă obiceiurile bune nu sunt formate devreme, devine mai greu să ne îndrumăm copiii în direcția corectă.

 

 

Banii primiți gratuit de copii, o piedică în calea educației financiare

 

Chiar dacă pare ciudat, banii primiți gratuit de la mama, tata sau bunici nu îl vor ajuta foarte mult în viață pe copilul tău. Situația se schimbă însă dacă pentru a primi bani de buzunar, îți vei încuraja copilul să te ajute la micile treburi din casă. Cei 10 lei pe care copilul tău îi primește dacă te ajută la așezarea mesei vor fi folosiți cu mai multă atenție decât cei 10 lei, bani de buzunar, primiți gratuit. Poți să te gândești chiar și la un plan săptămânal de activități pe care să îl propui copilului tău, în așa fel încât recompensa oferită pentru ajutorul primit să fie mai mare.

 

 
Jucăriile noi, cumpărate împreună

 

Copilul tău vrea să își cumpere în fiecare lună un joc video nou? Nici o problemă! Arată-i că poate să își cumpere orice joc video dorește, atâta timp cât contribuie și el cu o sumă de bani. Acest principiu te va ajuta în special în cazul în care copiii tăi sunt încă mici, deoarece la vârste fragede, copiii nu înțeleg că nu există o sumă nelimitată de bani din care poți cumpăra jucării noi, în fiecare lună. Încurajându-i pe copii să plătească jumătate din costul jucăriei pe care și-o doresc, veri reuși să le oferi o idee mai clară despre cât costă lucrurile.

 

Banii din pușciliță, cel mai bun exercițiu financiar

 

Mai ții minte pușculița ta cu economii? Pentru copiii de vârstă școlară mică, pușculița este cel mai bun vehicul de economisire. Treptat, poți să îi deschizi copilului tău primul cont bancar și să îi emiți primul card, în așa fel încât să se poată obișnui cât mai ușor cu sistemul financiar modern.

 

Fii cât mai sincer cu copilul tău atunci când vine vorba de banii familiei 

 

Chiar dacă discuțiile despre bani sunt considerate de mulți părinți subiecte tabu, îți recomand să vorbești deschis cu copilul tău despre finanțele familiei voastre. Mulți părinți se tem că o sinceritate prea mare legată de banii de care dispun îi va întrista sau îngrijora pe copii, mai ales atunci când se confruntă cu pierderea locului de muncă sau cu alte probleme familiale. Ce pot să îți spun este că cei mici înțeleg mai bine decât crezi realitate care îi înconjoară iar o discuție sinceră despre bani îi va pregăti să reacționeze mai ușor la potențialele perioade de reducere a bugetului.

 

Ce alte activități mai poți realiza cu copilul tău în așa fel încât să pui bazele sănătoase ale educației financiare, îți spun pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit!

 

Sursa foto: Torsten Dederichs, Unsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPortofoliu de investitor. FOMO sau frica de a rata cea mai bună investiție
svg
svgPortofoliu de investitor. Cum eviți cele mai comune 5 greșeli în investiții?

Leave a reply