Post Image

Câți bani poți să începi să retragi din contul tău de investiții?

Statistic, 6 din 10 oameni aleg să investească pentru a își asigura o bătrânețe lipsită de griji, majoritatea investitorilor de azi economisind ani de zile pentru pensia de peste 10, 20 sau 30 de ani. Cu o strategie bine pusă la punct, investițiile nu sunt complicate însă mulți investitori neglijează un aspect important: nu doar investițiile au nevoie de un plan ci și anii în care începem să cheltuim din banii pe care i-am investit.

 

Tu știi câți bani poți să cheltui?

Numeroase studii au arătat că investitorii de succes nu cheltuiesc prea mult din economiile lor pentru pensie, preferând ca banii lor să continuă să crească. Chiar dacă un astfel de comportament ar putea fi explicat prin lipsa unor cheltuieli majore sau relevante, motivația investitorilor de a nu cheltui prea mulți bani și de a rămâne cumpătați și în perioada pensionării are un motiv întemeiat: mulți dintre ei nu sunt siguri cât de mult pot cheltui „în siguranță”, fără să își afecteze fondurile construite de-a lungul anilor.

 

Pentru un investitor, strategia de investiții până la vârsta pensionării este esențială. La fel de importantă este însă și strategia de retragere a banilor investiți, în așa fel încât cheltuielile generate de înaintarea în vârstă să fie cât mai ușor de suportat. Astfel, strategia de retragere a banilor ar trebui să îndeplinească 2 obiective:

  1. Acela de a avea suficienți bani pentru a ne susține stilul de viață dorit.
  2. Acela de a ne asigura că ne rămân suficienți bani și pentru anii viitori, inclusiv pentru o posibilă moștenire lăsată copiilor sau nepoților.

 

 

 

Dollar-plus-inflation sau cum retragi banii în funcție de rata inflației

În funcție de obiectivele fiecărui investitor, există mai multe modalități de retragere cu succes a banilor păstrați în fondurile de investiții sau economii. Spre exemplu, așa numita strategie dollar-plus-inflation, este utilizată de investitorii care își propun ca în fiecare an, să cheltuie un anumit procent din fondurile investite, procent majorat la finalul anului cu rata inflației.

 

Regula de 4% este cea mai populară variantă a strategiei. Practic, în baza acestei reguli, un investitor va retrage din portofoliul său 4% din sumele disponibile în primul an de pensionare. Apoi, în fiecare an următor, suma pe care investitorul o retrage crește cu rata inflației. Regula de 4% îi oferă investitorului predictibilitatea financiară necesară pentru a putea calcula numărul maxim de ani în care va putea beneficia de sumele investite în tinerețe.

 

Dacă investitorul retrage 4% din sumele sale într-un an în care bursa se apreciază cu 10%, contul lui de investiții va crește iar suma suplimentară rezultată din aprecierile de capital poate fi cheltuită anul viitor. Cu acest principiu al retragerilor succesive de bani și aprecieri ulterioare ale capitalului disponibil, unele conturi de investiții pot avea o perioadă de viață de 10, 15 sau chiar 20 de ani, până ca investitorul să ajungă să retragă din cont ultimul leu investit.

 

Ce alte strategii de retragere a banilor investiți poți aborda odată ajuns la vârsta pensionării? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Josh Appel , Unsplash

svgDobânzile încep să scadă. În ce investim?
svg
svgDe ce scăderile bursei nu ar trebui să te îngrijoreze?

Leave a reply