Post Image

Ce este educația financiară și cum ne educăm financiar

Te-ai întrebat ce înseamnă cu adevărat să fii educat financiar? A fi educat financiar înseamnă a avea cunoștințele și încrederea necesare pentru a gestiona, economisi și investi în mod eficient banii tăi și ai familiei tale. Acest lucru poate include orice aspect care implică banii și finanțele personale, de la ieșirea din datorii la planificarea și respectarea unui buget sau crearea unui plan de economisire și investii. Banii tăi, înmulțiți constant, pot să le permită nepoților tăi să meargă la facultate sau te  pot ajuta să ai o pensie liniștită.

 

Care este gradul tău de educație financiară?

 

Cu toții avem un nivel diferit de educație financiară. Spre exemplu, vest europenii își evaluează nivelul de educație financiară la 6.2 din zece, cu generațiile Baby Boomers și Gen X performând peste medie, atunci când vine vorba de discuții despre economii sau investiții. Teoretic, ținând cont de interesul tot mai mare pe care îl arată pentru educația financiară, generațiile tinere ar trebui să știe, nu peste mult timp, să răspundă unor întrebări simple despre bani.

 

Cât de accesibilă este educația financiară?

 

Indiferent de vârstă, există o serie întreagă de modalități la care putem apela, dacă ne dorim să ne îmbunătățim cunoștințele financiare. Multă lume înclină să creadă că educația financiară este scumpă, ceea ce nu este deloc adevărat. Vestea bună este că există multe resursele educaționale sau materialele de educație financiară gratuite, care pot fi accesate extrem de ușor, asta dacă evident, suntem puțin atenți la oferta care există pe piață.

 

 

Cum te poți educa financiar gratuit

Pentru a primi gratuit știri financiare pe adresa de email, încercați să vă abonați la buletinele de știri financiare din surse de încredere. Majoritatea publicațiilor serioase de profil, atât din România cât și din străinătate, oferă astfel de servicii gratuite cititorilor. Cu ce te ajută abonarea la un astfel de serviciu? Cu un efort minim, poți explora o mare varietate de subiecte și poți obține o perspectivă asupra evenimentelor curente și  tendințelor în domeniul finanțelor personale.

 

Ca să îți îmbunătățești cunoștințele în domeniul financiar, poți începe să citești și să te documentezi despre chestiuni legate de bani, inclusiv despre investiții, gestionarea banilor și finanțe. Poți începe să citești reviste și ziare specializate pe teme economice sau poți căuta cărți care explică aspecte de bază ale investițiilor. Dacă ești familiarizați cu tehnologia, ai o serie întreagă de resurse online la dispoziție, podcast-uri și webinarii care discută despre independența financiară.

 

Un alt pas important pentru a dobândi cunoștințe financiare este utilizarea unui instrument de gestiune financiară. Există multe servicii disponibile online care pot fi conectate cu ușurință la contul curent, cardul de economii, cel de de credit și la creditul ipotecar pentru a îți monitoriza cheltuielile. Cu ajutorul acestor instrumente, îți poți crea un buget și astfel, poți vedea cât de eficient te încadrezi în banii pe care i-ai avut la dispoziție la începutul lunii.

 

Vrei să apelezi la un consultant financiar? Fii atent la experiența lui și certificările relevante în domeniu. 

 

Dacă întâmpini dificultăți în a înțelege ce înseamnă rata unui credit sau dobânda compusă, un consilier financiar îți poate răspunde la întrebări despre cum să îți gestionezi un buget lunar, cardurile de credit cu dobândă mare și alte datorii. Înainte de a apela la un astfel de consilier, asigură-te că experiența lui este una relevantă și că deține certificări relevante în domeniu, care să îți ofere o certitudine în plus că sfaturile pe care le primești sunt potrivite pentru situatia ta financiara.

 

Cum poți să îți stabilești un plan concret de educație financiară, pe următorul an de zile? Te aștept pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor ca să discutăm mai multe.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Element5 Digital, Unsplash 

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgCum identifici o înșelătorie de investiții
svg
svgMiturile investițiilor la bursă: Efectul Septembrie

Leave a reply