Consilierea financiară asistată de roboți, noul trend în investiții?
Știi cum arată viața unui investitor activ? O persoană care vinde și cumpără acțiuni lunar sau trimestrial își dedică mare parte din timp pentru analiza companiilor, monitorizarea piețelor și gestionarea portofoliului propriu, toate acestea fiind activități care necesită multe resurse și mult timp.
În ultima perioadă însă, atât la nivel global cât și în România, serviciile de investiții automatizate sau asistate de roboți și-au găsit locul pe piața de investiții. Un așa numit “consilier de investiții robotizat” este un serviciu financiar digital care utilizează tehnologia pentru a automatiza investițiile, pe baza informațiilor pe care investitorii le furnizează despre ei înșiși, inclusiv despre toleranța la risc și situația lor financiară. Evident, un astfel de consilier robotizat nu funcționează 100% singur, în spatele lui există încă echipe întregi de oameni implicați. „Robotizarea” se referă la faptul că aceste servicii sunt oferite aproape complet on-line, partea de consiliere fiind realizată de consilieri umani care oferă consultanță digitală în materie de investiții și servicii de gestionare a conturilor pentru investitori.
Care este avantajul digitalizării acestor procese? Prin automatizare și digitalizare, serviciile de consultanță robotizată sunt adesea oferite la un comision mai mic decât serviciile tradiționale de gestionare a investițiilor.
Cum funcționează un robot de consiliere financiară?
Te întrebi cum funcționează un robo-consilier? Informațiile pe care le oferim platformelor de tranzacționare, precum: apetitul la risc, resursele financiare disponibile, perioada de timp pe care vrem să realizăm investițiile și instrumentele financiare cu care ne simțim confortabil sunt folosite de robo-consilier pentru a ne sugera o strategie de investiții și un portofoliu care se aliniază la strategia aleasă. Pentru a putea creiona o strategie cât mai exactă, robo-consilierul ne va adresa o serie de întrebări despre noi, despre situația noastră financiară actuală și obiectivele noastre și care este scopul investițiilor. Aceste întrebări sunt adresate, de ele mai multe ori, prin intermediul unor aplicații sau pagini de internet autorizate. Un consilier robotizat folosește apoi aceste informații pentru a ne sugera o combinație de diferite tipuri de investiții care să ne ajute în atingerea obiectivelor financiare iar de aici, practic, portofoliul nostru de investiții este pe pilot automat.
Consilierul robotizat urmărește companiile din piața de capital, scăderile și creșterile bursei și a diferitelor clase de active și, de obicei, reechilibrează contul prin cumpărarea și vânzarea automată de acțiuni sau obligațiuni pentru a menține portofoliul în limitele pe care le-am agreat. Spre exemplu, dacă ne dorim ca banii noști să fie alocați în obligațiuni și acțiuni, în proporție de 60-40%, robo-consilierul va vinde și cumpăra constant fie acțiuni din portofoliu, fie obligațiuni, în așa fel încât proporția să se păstreze.
Comisionanele robo-consilierilor, mai mici decât ale fondurilor administrate de echipe de consilieri umani
Pentru serviciile pe care le oferă, robo-consilierii percep un comision de consultanță, care reprezintă de obicei un procent din banii pe care îi investim, un comision mult mai mic însă decât în cazul unui portofoliu gestionat tradițional. De asemenea, printr-un astfel de serviciu, investițiile minime pot fi menținute la un nivel scăzut, ceea ce ar putea face din robo-consilieri o opțiune bună pentru investitorii începători.
Dacă te gândești să folosești un astfel de serviciu, verifică în primul rând istoricul de piață al companiei care stă în spatele platformei și mai ales, cât de repede răspund la întrebările sau cerințele tale. În ultima perioadă, mulți investitori au căzut în capcana sfaturilor de investiții primite de pe internet sau a așa ziselor platforme de investiții care le solicitau transferuri bancare directe în conturi suspecte. Chiar dacă trăim într-o lume digitală, poate fi încrederea oferită de un consilier de investiții pe care îl cunoști și cu care poți discuta față în față de un robot digital?
Discutăm subiectul pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.
Să fie cu folos și cu spor la investit !
Sursa foto: Marga Santoso , Unsplash
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022