Post Image

De ce 90% din investitori pot pierde bani pe bursă?

Ești îngrijorat de pierderile de la bursă? Să știi că nu ești singurul. Există o glumă veche, dar celebră, despre acțiuni și bursă, care spune că dacă ai pierdut o sumă de bani la bursă și te simți prost din această cauză, nu îți face griji. Întrebă pe cineva pe care îl cunoști despre câți bani a pierdut în investiții speculative și te vei simți mai bine că ai pierdut mai puțin.

 

 

Deși gluma este veche, ea este încă destul de relevantă deoarece există zilnic investitori care riscă prea mult pe banii lor și astfel pierd bani, influențați de promisiunile de îmbogățire peste noapte și de strategii de investiții găsite pe internet. Potrivit estimărilor, 90% dintre oameni pierd 90% din bani în primele 90 de zile de investiții. Care sunt însă adevăratele motive care cauzează aceste pierderi?

 

 

Sfaturile financiare de la prieteni și familie, printre cele mai riscante

Mulți investitori începători investesc pe bursă pe baza zvonurilor și a sfaturilor financiare primite de pe internet sau din partea prietenilor și cunoștințelor. Dacă ai primit vreodată mesaje care sună cam așa: „Cumpără acțiuni la compania X la prețul Y deoarece se așteaptă o creștere uriașă într-o lună”, să știi că nu ești singurul. Astfel de mesaje sunt trimise de către persoane care au scopul de a îți influența deciziile de investiții și de a te atrage în scheme piramidale care, de cele mai multe ori, își propun creșterea artificială a prețului unor acțiuni. E important să nu cazi în capcana acestor investiții speculative care îți pot pierde banii investiți peste noapte, chiar dacă în primele luni în care investești, pare că banii sunt înmulțiți pe fundamente sănătoase.

 

 

 
Calea scurtă de la profit dublu la pierderi uriașe

În perioada pandemiei, foarte mulți investitori și-au înmulțit banii de două, trei sau chiar cinci ori prin investiții în așa numitele “penny stocks”, concept care înglobează acțiunile ieftine, cu preț de sub 3 dolari, de la companii aflate în pragul falimentului. Aceste acțiuni prezintă un grad mare de risc pentru investitorii de retail, dovadă fiind evoluția prețurilor în 2022 și 2023, când majoritatea acțiunilor penny și-au pierdut brusc din valoare și au produs pierderi majore. Prinși în mirajul înmulțirii rapide a banilor, mulți investitori nu au mai ținut cont de analizele companiilor și rapoartele financiare ale acestora, care arătau problemele financiare și iminenta scădere a cotațiilor de pe bursă.

 

 

Tranzacționarea intraday, printre cele mai riscante strategii de investiții

Pentru a recupera banii pierduți din investițiile speculative, foarte mulți investitori recurg la tranzacționarea intraday și pe termen scurt, care presupune cumpărarea de acțiuni la deschiderea bursei și vânzarea lor până la finalul zilei, fără a conștientiza riscurile la care se expun. Pe o scară a riscului asumat, tranzacțiile pe termen scurt sunt printre cele mai riscante operațiuni pe care un investitor le poate face, mai ales dacă trăiește cu impresia că a găsit cheia succesului pe termen lung.

 

 

90% din oameni pierd 90% din bani în primele 90 de zile de tranzacționare

Practic, lozinca potrivit căreia 90% din oameni pierd 90% din bani în primele 90 de zile de tranzacționare se aplică atât investitorilor care fac investiții pe termen foarte scurt, speculând potențialele creșteri sau scăderi ale bursei, precum și investitorilor care cumpără acțiuni fără a știi riscul concret la care se expun. Dacă planurile tale de investiții sunt pe termen lung, te felicit deoarece te situezi în acei 10% dintre investitori care știu că banii lor pot fi înmulțiți de piața de capital, prin disciplină, răbdare, consecvență și conștientizarea riscurilor la care se expun.

 

În funcție de câștigurile pe care ți le dorești, s-ar putea ca investițiile constante într-un indice sau portofoliu diversificat de acțiuni să fie calea spre independența ta financiară.

 

Cum eviți tranzacțiile speculative și pierderile pe bursă? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Kelly Sikkema , Unsplash 

svgETF-ul Bitcoin, noutatea anului 2024 în investiții
svg
svgEducația financiară, în funcție de vârstă

Leave a reply