Post Image

Dividendele de la Bursa de Valori București

Dacă investești la Bursa de Valori de la București, cu siguranță zilele stai cu ochii pe contul tău de investiții pentru a vedea câți bani primești de la companiile la care ai cumpărat acțiuni. Pentru investitori, lunile de vară poartă un nume special: sezonul dividendelor.

 

Plata dividendelor presupune distribuirea câștigurilor unei companii către acționarii săi și este stabilită de consiliul de administrație. Dividendele sunt distribuite la anumite intervale de timp, de cele mai multe ori trimestrial sau semianual și pot fi plătite în numerar sau sub formă de acțiuni suplimentare. Practic, dacă ești acționar într-o companie iar compania a anunțat plata unui dividend, vei primi o sumă de bani în cont, cu o condiție însă: aceea de a deține acțiunile la data ex-dividend.

 

În cazul companiilor plătitoare de dividende, există o serie de date și evenimente la care trebuie să fii atent, asta dacă vrei să beneficiezi de distribuirea profiturilor către acționari. Unii investitori ratează încasarea de dividende fie pentru că vând acțiunile din cont înainte de plata acestora, fie pentru că pur și simplu companiile la care sunt acționari nu plătesc dividende.

 

 

Data anunțării dividendelor, data de înregistrare și data plății. De ce sunt importante?

Practic, una din cele mai importante date la care trebuie să fii atent este data anunțării dividendelor. Dividendele sunt anunțate de conducerea companiei și trebuie aprobate de către acționari înainte de a putea fi plătite. Înainte de a plăti dividendele, compania trebuie să știe cui să plătească aceste dividende, respectiv care sunt persoanele care dețin acțiuni, la o anumită dată premergătoare plății. Astfel, următoarea dată la care trebuie să fii atent este data de înregistrare, respectiv data la care investitorii care vor să beneficieze de dividend trebuie să dețină acțiunile companiei. În data plății, compania emite plata dividendului către acționari și virează banii către conturile investitorilor.

 

 

3 date importante: data cum-dividend, data ex-dividend și data plății.

Dacă dorești ca investițiile tale să îți aducă și plata unor dividende, trebuie să te familiarizezi cu 3 date extrem de importante. Prima dintre ele, data cum-dividend, este ultima zi în care poți cumpăra acțiuni pentru a beneficia de plata dividendelor. Data ex-dividend este ultima zi în care acționarii se califică la plata dividendului, fie el trimestrial sau anual. De exemplu, dacă o acțiune are ca dată ex-dividend data de  12 iunie, acționarii care cumpără acțiunile în ziua respectivă sau după aceasta nu se vor califica pentru a primi dividendul. Acționarii care dețin acțiunile cu o zi lucrătoare înainte de data ex-dividend, respectiv 11 iunie sau mai devreme, se califică pentru distribuire și vor primi banii de dividende în cont, la data plății dividendelor, agreată și anunțată anterior de companie.

 

 

Impozitul pe dividende: 8% 

Ce trebuie să știi este că în România dividendele sunt impozitate cu 8% de către autoritățile fiscale, ceea ce înseamnă că dacă ai încasat 1,000 de lei sub formă de dividende, impozitul pe care îl datorezi statului va fi de 80 de lei. Ținând cont de taxele care trebuie plătite pe dividendele odată distribuite dar și de faptul că dividendele distribuite diminuează sumele de bani pe care o companie le poate folosi pentru creștere sau investiții, mulți investitori preferă să investească în așa numitele companii de creștere sau growth, companii care nu plătesc dividende însă promit investitorilor o apreciere mai mare a valorii acțiunilor. Compania la care ești acționar a plătit dividende iar acțiunile companiei s-au depreciat în aceeași zi? Nu ai de ce să te îngrijorezi. Este absolut normal ca prețul acțiunilor să scadă cu o sumă aproximativ egală cu cea a valorii dividendului.

 

Care este valoare dividendelor pe care o poți primi anual dacă investești în companii listate la Bursa de Valori București? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor. 

 

Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit!

 

Sursa foto: darianaUnsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svg5 pași de urmat pentru bunăstarea ta financiară
svg
svgRecomandare de carte. William Green, Mai bogat, mai înțelept, mai fericit!

Leave a reply