Post Image

Dobânzile încep să scadă. În ce investim?

După 2 ani cu dobânzi ridicate, atenția investitorilor s-a concentrat săptămâna trecută pe anunțul Băncii Federale Americane, în așteptarea anunțului de relaxare a ratei dobânzii de politică monetară care ar urma să aibă loc în a doua jumătate a anului. Rămân însă multe întrebări cu privire la traiectoria ratelor dobânzilor și a economiei în acest an. Mulți analiști financiari încearcă însă să determine care ar putea fi impactul reducerii ratelor pe termen lung și dacă economia este pregătită pentru o politică monetară mai relaxată.

 

 

Scad dobânzile? Veste bună pentru investitorii în acțiuni. 

Vestea bună este că, din punct de vedere istoric, scăderea ratelor dobânzilor duce la  creșterea altor clase de active. Investitorii care până ieri erau mulțumiți cu  dobânda de 6-7% pe an oferită de obligațiuni, încep să plaseze banii și în alte investiții, din dorința de a menține randamentele ridicate. Pentru investitorii care își administrează activ portofoliul și anticipează o scădere a dobânzilor, ETF-urile de acțiuni, acțiunile individuale în companii de tipul blue chip dar și în companii mai mici, precum și acțiunile companiilor ciclice sau obligațiunile corporate, emise de companii, încep să fie tot mai tentante.

 

 

 

Cu dobânzi mai mici, este creșterea acțiunilor garantată? Nu!

Scăderea ratelor a fost un factor pozitiv pentru piața bursieră în general – o relație care s-a menținut, în medie, în ultimii 50-60 de ani, chiar dacă economia se afla sau nu în recesiune. Deși acțiunile tind să înregistreze performanțe inferioare înainte de reducerea ratelor dobânzilor, lucrurile se schimbă în următoarele 12 luni de la aplicarea reducerii ratelor de dobândă. Evident, performanța acțiunilor într-un mediu economic cu dobânzi scăzute nu este garantată așadar, dacă ești investitor la început de drum, nu te baza pe faptul că scăderea dobânzilor va face ca acțiunile să își aprecieze valoarea.

 

Ratele scăzute ale dobânzilor ar putea da un impuls mai mare companiilor cu capitalizare mică deoarece aceste companii au, în general, mai multe datorii decât companiile mai mari, ceea ce înseamnă că în perioada cu dobânzi ridicate, au resimțit mult mai puternic costul ridicat al banilor și pot beneficia mai mult de pe urma reducerii ratelor.

 

Scăderea ratelor dobânzilor merge mână în mână cu creșterea consumului și a profiturilor companiilor, ceea ce a avantajat în special sectoarele ciclice. Companiile de tehnologie, dezvoltare imobiliară sau servicii financiare au fost cele care au depășit performanța pieței atunci când politica monetară a fost una relaxată.

 

Un investitor inteligent este conștient de faptul că scăderea ratelor dobânzilor are un impact major asupra prețului obligațiunilor, deoarece prețurile acestui tip de activ și randamentele promise se mișcă în direcții opuse, iar atunci când ratele dobânzilor scad, la fel se întâmplă și cu randamentele. Practic, ratele mai mici îi vor recompensa pe investitori cu prețuri în creștere ale obligațiunilor, ceea ce este o veste extraordinară dacă ai cumpărat obligațiuni anul trecut sau chiar și în urmă cu 2 ani.

 

Ce alte clase de active mai poți adăuga în portofoliul tău în anticiparea scăderii dobânzilor? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Joshua WoronieckiUnsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgCum adaugi aurul în portofoliul tău de investiții?
svg
svgCâți bani poți să începi să retragi din contul tău de investiții?

Leave a reply