Post Image

Portofoliu de investitor. Investițiile în obligațiuni

Dacă în articolul anterior am discutat despre diferențele dintre contul curent, contul de economii și depozitele la termen, haide să discutăm despre obligațiuni. Vei regăsi obligațiunile în portofoliul tău de investitor dacă nu ești un mare fan al riscului investițional și dacă îți dorești ca banii pe care i-ai investit să producă dobândă.

 

Ce sunt obligațiunile și pe cine împrumutăm atunci când investim? 

Potrivit definiției, o obligațiune este un instrument cu venit fix care reprezintă un împrumut acordat de un investitor unui debitor (de obicei o societate comercială sau un stat). O obligațiune poate fi considerată un document agreat între creditor și împrumutat, care include diferite detalii, precum plățile aferente, perioada până la maturitate și moneda în care se realizează împrumutul. De cele mai multe ori, detaliile obligațiunilor includ și data finală la care suma principală trebuie să fie plătit proprietarului obligațiunii, precum și condițiile de plată a dobânzii variabile sau fixe de către împrumutat.

 

Obligațiunile sunt folosite des de companii și guverne pentru a finanța diferite proiecte și operațiuni și au devenit extrem de populare în ultima perioadă și printre români, odată cu aprecierea dobânzilor pe care le oferă. În ultimul an, majoritatea investitorilor au decis să investească în titlurile Fidelis sau Tezaur emise de statul român, cu dobânzi de aproximativ 8%.

 

Însă nu doar guvernul are posibilitatea de a se împrumuta de la populație.  Spre exemplu, Municipiul București a emis în 2022 peste 50.000 de obligațiuni, cu o valoare nominală de 10.000 de lei, o dobândă de 7.33% pe an și scadență în aprilie 2032. Pe lângă guvern sau autoritățile locale, există foarte multe companii decid să se împrumute prin emisiuni de obligațiuni. De ce? Deoarece orice entitate economică sau socială are nevoie de resurse financiare pentru dezvoltare.

 

Prețul obligațiunilor, invers proporțional cu dobânda oferită

Într-un univers atât de complex al investițiilor, ce ar trebui să știi, dacă vrei să cumperi obligațiuni? În primul rând, ar trebui să înțelegi că prețul obligațiunilor este invers proporțional cu dobânda pe care acestea o oferă. Altfel spus, cu cât dobânda este mai mare, cu atât prețul de achiziție al unei obligațiuni este mai mic. Când dobânzile încep să scadă, prețul obligațiunilor crește și vice-versa. Dacă te gândești să investești în obligațiuni constant și pe termen lung, prețul de achiziție și randamentul sunt două aspect la care trebuie să te gândești foarte serios.

 

 

Câștigul neimpozabil, un avantaj al obligațiunilor

Cel mai important avantaj al obligațiunilor emise de stat rămâne însă lipsa obligației de a achita impozit pe veniturile obținute în urma investiției realizate. Mai mult, obligațiunile de stat sunt văzute ca având cel mai scăzut grad de risc investițional deoarece este greu de imaginat o situație în care un stat suveran nu ar reuși să își achite obligațiile financiare și să returneze banii investitorilor.

 

Obligațiunile corporative: garantate sau negarantate. Ce alegi?

Riscul de faliment este luat mai degrabă în considerare în cazul obligațiunilor emise de companii, așa numitele obligațiuni corporative. Dacă obligațiunile corporative sunt garantate cu anumite bunuri sau active ale companiilor care pot fi executate în cazul amânarii plății sau imposibilității de achitare a datoriei, dobânzile oferite investitorilor sunt mai mici. Aceste obligațiuni poartă numele de obligațiuni garantate. În cazul obligațiunilor negarantate, dobânzile oferite sunt mult mai mari însă la fel este și riscul asumat de investitor. În ultimul an, companiile listate la Bursa de Valori București au fost nevoite să ofere dobânzi anuale de până la 7% în cazul obligațiunilor emise în Euro și chiar 10% în cazul obligațiunilor emise în lei, pentru a atrage banii investitorilor.

 

Investiție pe un an, trei sau cinci?

Dacă te gândești să investești în obligațiuni, ia în considerare și maturitatea titlurilor de stat și corporative. Ele pot să difere de la 1 an până la 3 sau 5 iar pentru a te bucura pe deplin de dobânda aferentă investiției realizate, ar fi bine să aștepți expirarea perioadei de împrumut și returnarea tuturor plăților, sau așa zisele cupoane.

 

Afli mai multe despre obligațiuni pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgCont curent, cont de economii sau depozit la termen? Ce alegi?
svg
svgPortofoliu de investitor. Ce sunt acțiunile?

Leave a reply