Post Image

Portofoliu de investitor. Ar trebui să cumperi o locuință pentru investiție?

În ultimii ani, majoritatea persoanelor care au avut bani puși deoparte sau au vrut să realizeze o investiție s-au orientat spre piața imobiliară, în căutarea de apartamente pe care mai apoi să le închirieze și revândă. Pentru investitorii care nu vor să își asume riscurile investițiilor în acțiuni sau nu înțeleg cum funcționează bursa, poate fi mai liniștitor să dețină un activ tangibil, care în ultimii ani cel puțin, și-a păstrat și multiplicat valoarea.

 

Chiar dacă momentan, numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut semnificativ, investitorii pasionați de investiții în apartamente sau case găsesc destule oportunități de achiziții în piața locală, mai ales că și proprietarii sau dezvoltatorii imobiliari sunt dispuși să ofere reduceri de preț. În breazla investitorilor experimentați, deținerea unei proprietăți este văzută ca o strategie cheie pentru construirea bogăției și a independenței financiare. Mai mult, pentru persoanele mai în vârstă care încă își mai aduc aminte de perioadele mari de inflație din anii ’90, atunci când banii au ajuns să se devalorizeze de la o zi la alta și companiile să intre în faliment peste noapte, există o atracție suplimentară pentru construirea unui portofoliu format în mare parte din proprietăți.

 

Venitul pasiv din investiții imobiliare, posibil doar dacă ai deja mulți bani în buzunar

 

Cu toate acestea, cumpărarea de proprietăți de investiții nu este pentru toată lumea. Pe lângă faptul că achiziția unui apartament necesită o sumă inițială de bani destul de mare, statutul de proprietar aduce și o serie riscuri, dar și beneficii, pe care potențialii investitori trebuie să le înțeleagă.

 

Chiar dacă veniturile din chirii sunt considerate „venituri pasive”, viața de proprietar e una destul de agitată. Pe lângă găsirea și verificarea chiriașilor, trebuie să știi să gestionezi relația cu aceștia, să întreții și să modernizezi periodic proprietatea și să te asiguri că plătești toate taxele și impozitele datorate statului. Dacă în portofoliul tău ai mai multe proprietăți, îndatoririle îți pot transforma jobul dedicat venitului pasiv într-un job cu normă întreagă.

 

 

Închirierea în regim hotelier, o opțiune bună?

Închirierile pe termen scurt, pe platforme de genul AirBNB sau Booking.com îți adaugă și alte îndatoriri în vederea bunei gestionări a proprietății. Chiriașii pe termen scurt se așteaptă la cearceafuri și prosoape schimbate aproape zilnic, precum și alte articole de tip hotelier care îți îngreunează bugetul. Dacă accepți rezervări online, s-ar putea să fii nevoit să ai grijă la recenziile pe care chiriașii tăi le oferă proprietății tale. Câteva păreri negative îți pot influența semnificativ capacitatea de închiriere a proprietății.  Ce ar mai trebui să pui la socoteală este și locația proprietății tale. Un apartament situat în centrul orașului se va închiria mult mai ușor decât unul aflat la periferie însă chiar și investitorii cu experiență găsesc cu greu banii necesari pentru a cumpăra proprietăți în zone bune.

 

Avantajul imvestițiilor în proprietăți: protecția împotriva inflației

Proprietățile de investiții au însă un avantaj enorm: te pot proteja împotriva inflației, prin creșterea chiriilor și creșterea valorii proprietăților. Dacă ai luat un împrumut cu dobândă fixă pentru achiziția proprietății, chiriile mai mari îți pun mai mulți bani în buzunar sau te ajută să rambursezi creditul mai repede.

 

Cum calculezi randamentul obținut din investițiile imobiliare?

Înainte de a investi însă într-o proprietate cu scop de închiriere, ar trebui să stăpânești foarte bine conceptul de randament, respectiv raportul dintre veniturile încasate din chirie, pe 12 luni și costul total al apartamentului. Spre exemplu, un apartament care a costat 100.000 de euro și pe care în închiriezi cu 400 de euro lunar, îți va aduce un randament de 4.8%.

 

Ce randament poți obține din închirierea unui spațiu de parcare sau a unui imobil pentru un sediu de firmă? Îți arăt pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPortofoliu de investitor. Ce faci cu acțiunile care și-au pierdut 80% din preț?
svg
svgTrei pași mici dar esențiali pentru bunăstarea ta financiară

Leave a reply