Portofoliu de investitor. Cum să îți deschizi un cont de investiții
Dacă te întrebi cum poți să începi să investești, articolul de astăzi îți explică pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a putea să cumperi și să vinzi obligațiuni, acțiuni sau alte categorii de active! În ultimii ani, accesul la piața de capital a devenit extrem de facil, sprijinit în mare măsură de apariția firmelor de brokeraj care permit deschiderea unui cont de investiții în doar câteva minute.
Spune-mi unde vrei să investești ca să îți spun ce broker și se potrivește!
În primul rând, haide să definim conceptul de broker. Brokerul este o persoană fizică sau o companie care acționează ca un intermediar între vânzătorii și cumpărătorii prezenți în piața de capital. Brokerii sunt reglementați de către Autoritatea de Supraveghere Financiară și recunoscuți de către Bursa de Valori București sau orice altă bursă pe care își desfășoară activitatea, ca intermediari. Înainte de a alege brokerul cu care vrei să începi să investești, poți verifica cu ușurință lista brokerilor autorizați, în funcție de piața sau țara în care vrei să investești. Unii brokeri îți permit atât investițiile în piața locală cât și în piețele internaționale așadar, gândește-te foarte bine cu ce broker vrei să lucrezi.
Cum deschizi un cont de investiții la BVB
Brokerii autorizați să își desfășoare activitatea pe Bursa de Valori de la București îți oferă două posibilități pentru a îți deschide un cont de investiții.
Prima variantă presupune deschiderea unui cont de tranzacționare online, fie de pe laptop sau de pe telefonul tău mobil. Deschiderea contului se realizează cu ajutorul unei adrese de email valide și cu setarea unei parole care îți va permite accesul în cont oricând dorești. Pentru validarea contului, vei avea nevoie de un act de identitate, un extras de cont bancar, o factură de utilități sau alt document din care să reiasă adresa la care locuiești și o fotografie de tip selfie pe care o vei încarcă la finalul procesului de înregistrare. Odată ce ai încheiat procesul de înregistrare, brokerul va trece la verificarea datelor transmise și dacă acestea sunt corecte, contul tău poate fi validat în câteva ore sau maxim o zi. De cele mai multe ori, procesul de validare durează și mai puțin dacă realizezi o primă depunere în contul tău de investiții. Poți să folosești atât transferul bancar cât și tranzacțiile cu cardul.
A doua variantă este cea de deschidere a unui cont clasic de investiții care presupune vizita la sediul companiei de brokeraj sau a băncii care oferă acest tip de serviciu. Documentele de care ai nevoie pentru deschiderea unui cont clasic sunt cartea de identitate și un extras de cont bancar. Odată validat, contul tău de investiții îți permite să își administrezi singur investițiile, să decizi ce acțiuni vrei să cumperi sau să vinzi. Pentru sume mari de bani care depășesc, spre exemplu, echivalentul în lei a 100.000 de euro, banca îți poate oferi servicii de brokeraj dedicate. Contul tău va fi administrat de un broker din partea băncii care va investi banii tăi în baza unui mandat pe care i-l oferi, a unei strategii agreate anterior și a unui comision de succes negociat direct.
Comisioanele și profitul unui broker
Pentru accesul la piața de capital pe care ți-l oferă, unii brokeri îți pot percepe comisioane însă această practică a este destul de rar întâlnită, mai ales la brokerii online. Profitul unui broker rezultă din așa numitul spread sau diferența de preț între valoarea acțiunii la cumpărare și vânzare. La fel ca în cazul unei case de schimb valutar care oferă o anumită cotație pentru valuta cumpărată și o altă cotație pentru valuta vândută, vei regăsi diferențe de preț și în cazul acțiunilor pe care vrem să le achiziționăm sau vindem prin broker. Spre exemplu, dacă prețul cotat al unei acțiuni este de 10 lei, s-ar putea ca prețul afișat de broker pentru vânzare să fie de 9 lei și 90 de bani iar prețul de achiziție să fie de 10 lei și 10 bani. Astfel, profitul brokerului este de 10 bani pentru fiecare tranzacție realizată.
Ai și alte întrebări legate de deschiderea unui cont de investiții? Ne poți scrie la invest@financiaria.ro. Pentru mai multe discuții despre investiții, bani și economii, ne găsești pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022