Portofoliu de investitor. E târziu să începi să investești la 60 de ani?
Articolul de săptămâna aceasta l-am scris cu gândul la un foarte bun prieten care, deși ajuns deja la o vârstă venerabilă, își păstrează dorința de a se educa constant. Întrebarea lui: „E prea târziu să investesc la 60 de ani?” m-a motivat să încerc să îi ofer câteva motive bune pentru a nu considera că e prea târziu să investească. Un proverb chinezesc spune că „Cel mai bun moment pentru a planta un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum”. Această atitudine este cea care face diferența dintre un investitor și o persoană care preferă să nu poarte foarte mult grija banilor și a devalorizării lor. Indiferent de vârsta pe care o avem, cel mai bun moment pentru a începe să investim a fost acum ceva timp. Dar niciodată nu este prea târziu pentru a începe să realizăm primele noastre investiții.
Investiții pe 20-30 de ani, chiar dacă ai trecut de prima tinerețe? De ce nu?
Dacă ai peste 60 de ani, te gândești probabil că banii pe care îi ai nu vor mai avea timp să fie înmulțiți de investiții, mai ales atunci când auzi că investițiile sunt făcute pe perioade de 20-30 de ani. Vestea bună este că niciodată nu este prea târziu să începi să investești iar investițiile tale pot fi transferate copiilor sau nepoților, la fel ca orice bun pe care vrei să îl donezi sau să îl lași moștenire. Înainte de a investi, trebuie doar să te asiguri că deciziile financiare pe care le iei sunt cele potrivite pentru vârsta ta.
Spune-mi câți ani ai ca să îți spun câte acțiuni și obligațiuni ar trebui să aibă portofoliul tău
Una dintre cele mai cunoscute strategii de investiții propune ca alocarea resurselor financiare pe care le ai să fie realizată între acțiuni și obligațiuni, în funcție de vârsta la care ai ajuns. Spre exemplu, dacă investești la 50 de ani, 1000 de lei în fiecare lună, poți aloca 500 de lei spre acțiuni, respectiv 500 de lei spre obligațiuni de stat. Așadar, jumătate din banii tăi vor merge spre investiții cu un risc mai ridicat, în timp ce cealaltă jumătate va fi investită în instrumente financiare mai puțin riscante.
Odată cu înaintarea în vârstă, poți să începi să reduci riscul banilor pe care îi investești prin schimbarea proporției dintre investițiile în acțiuni și obligațiuni.
La 60 de ani nu vei mai investi ca la 50 iar acest lucru se traduce simplu prin achiziția mai multor obligațiuni (în proporție de 60% din banii pe care îi ai la dispoziție) și a unui număr mai mic de acțiuni. Pentru a simplifica și mai mult strategia de investiții, gândește-te că în funcție de vârsta ta, vei investi un procent similar din banii tăi în obligațiuni, restul economiilor sau resurselor tale financiare urmând să meargă spre acțiuni.
Niciodată nu e prea târziu să începi să investești
Este prea târziu să începi să investești la 80 de ani? Nici vorbă. Asta evident, dacă iei în considerare investițiile în obligațiuni, cu o maturitate de maxim 1, 2 sau 3 ani de zile și cu o dobândă care să o depășească pe cea a depozitelor bancare. Indiferent de vârsta pe care o ai, trebuie să știi că investițiile pe care le faci pot fi lăsate moștenire urmașilor tăi care ar putea beneficia peste 20-30 de ani de niște aprecieri substanțiale pe banii pe care azi îi păstrezi la saltea sau în bancă.
Cu cât s-ar fi apreciat banii tăi dacă ai fi investit în urmă cu 5 ani în acțiuni Apple? Fără mare efort din partea ta, banii tăi s-ar fi triplat. Așadar, la 1000 de lei investiți, astăzi ai avea în buzunar peste 3.200 de lei. Dar dacă investeai în 1983, atunci când compania era proaspăt listată la bursă? Cei 1000 de lei ar fi valorat astăzi aproape 300.000 de dolari, deoarece acțiunile Apple s-ar apreciat de-a lungul timpului cu peste 137.000%.
Cum ar putea arăta astăzi un portofoliu pe care să îl lași moștenire copiilor sau nepoților tăi? Te aștept pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor să discutăm mai multe.
Să fie cu folos și cu spor la investit !
Sursa foto: Holly Landkammer, Unsplash
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Comments
Archives
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022