Post Image

Portofoliu de Investitor. Investiții pasive sau active. Tu ce alegi?

Ești un pasionat al investițiilor la bursă, ai deja propriul tău cont de investiții sau poate ești un investitor experimentat și investești constant o parte din banii tăi în piața de capital?

 

Indiferent de modul în care realizezi investițiile, respectiv în regim propriu sau cu ajutorul unui manager de portofoliu, trebuie să știi care sunt diferențele dintre investițiile pasive și cele active și de ce dezbaterile pe acest subiect împart investitorii în două tabere. Deși investițiile pasive sunt mai populare printre investitori, există destul de multe argumente care înclină balanța și spre investițiile active.

 

Investițiile active, potrivite dacă vrei să dedici timp și eforturi.

Investițiile active au o abordare practică, necesită timp și dedicare din partea investitorului sau persoanei care are rolul unui administrator de portofoliu și mai ales, o strategie clară de cumpărare și vânzare de acțiuni. Scopul gestionării active a banilor este de a depăși randamentele medii ale pieței și de a profita de diferențele de preț ale acțiunilor. Investițiile active implică însă o analiză atentă a companiilor listate la bursă, a rapoartelor financiare pe care acestea le emit dar și a evenimentelor din piața de capital care pot influența în mod pozitiv sau negativ prețul acțiunilor.

 

Capacitatea unui investitor de a ști când să investească într-o anumită acțiune, obligațiune sau activ vine odată cu experiența anilor petrecuți în piața de capital și face diferența între un investitor de succes și unul care înregistrează pierderi constante. Un investitor activ va căuta întotdeauna să cumpere acțiuni ieftine și să le vândă scump iar pe parcursul acestui întreg proces, va încerca să aibă mai multe tranzacții profitabile decât tranzacții realizate pe pierdere. Scopul investițiilor active este acela de a genera un profit mulțumitor, care să răsplătească investitorul pentru timpul și eforturile depuse în identificarea investițiilor potrivite.

 

 

Vrei să acumulezi acțiuni pe termen lung? Investițiile pasive s-ar putea să ți se potrivească. 

Dacă ești un investitor pasiv, investești pe termen lung. O diferență notabilă între investitorii pasivi și cei activi rezultă din frecvența cu care se realizează tranzacțiile sau, mai degrabă, achizițiile de acțiuni. Strategia unui investitor pasiv este cea de cumpărare și de păstrare a acțiunilor pe termen lung iar vânzarea acțiunilor intră în discuție doar la momentul apropierii de vârsta pensionării sau în anumite momente cheie ale vieții, precum acoperirea costurilor unei burse obținute în străinătate de unul dintre copii sau de ce nu, achiziția unui imobil. Investitorii pasivi trebuie să reziste tentației de a reacționa sau de a anticipa fiecare mișcare a pieței și trebuie să se mulțumească cu retururile pe care piața de capital le oferă, în fiecare an.

 

Indicele S&P500 sau indicele BET, doi indici în care poți să investești pasiv!

Un exemplu de realizare a unei investiții pasive este cumpărarea de acțiuni într-un fond care urmărește performanța unor indici majori precum S&P500 sau indicele BET. Prin investițiile într-un astfel de fond sau prin replicarea unui indice, investitorul pasiv nu trebui să dedice timp sau eforturi suplimentare în analiza pieței sau a companiilor individuale listate la bursă. Succesul investitorului pasiv stă mai degrabă în disciplina financiară și investițională care să îi permită investiții constante.

 

Comisioane mici, dacă te mulțumești cu returul pieței.

Pe lista avantajelor investițiilor pasive regăsim și comisioanele mici de management ale sumelor investite, care se încadrează într-o marjă de 0.5 și 1% pe an, precum și transparența investițiilor sau lipsa taxelor anuale. Prin definiție însă, fondurile pasive nu vor oferi niciodată profituri mai mari decât piața iar un investitor pasiv nu va putea beneficia niciodată de scăderile sau creșterile bruște ale cotațiilor acțiunilor. Pe de altă parte, investițiile manageriate activ pot aduce profituri mai mari însă cu asumarea unor riscuri pe măsură.

 

Spre exemplu, $100 investiți activ în urmă cu 5 ani în compania Nike ne-ar fi adus astăzi $218, în timp ce o investiție pasivă în indicele S&P500 ar fi adăugat doar $70 la suma noastră inițială.

 

La ce sumă am fi ajuns cu cei $100 dacă i-am fi investit în urmă cu 10 ani de zile într-o companie precum Amazon? Dar dacă i-am fi investit pur și simplu în indicele S&P500?

 

Găsești răspunsul la toate întrebările tale legate de investițiile pasive și active pe grupul nostru de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.  

 

Să fie cu folos și cu spor la investit!

 

Sursă foto: https://unsplash.com/photos/NXUGAaaGFS4utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPortofoliu de investitor. În ce indici putem investi la Bursa de Valori București?
svg
svgPortofoliu de Investitor. Cum îmi construiesc primul portofoliu profitabil?

Leave a reply