Post Image

Portofoliu de investitor. Replicarea indicelui BET

Vrei să investești în cele mai puternice companii din economia românească? Sau poate preferi piața americană? Dacă ești un fan al economiei franceze, germane sau chinezești și te gândești că banii tăi vor fi înmulțiți ușor de cele mai relevante companii din piețele externe de capital, te întrebi, probabil, cum poți să știi în ce companii să investești.

 

Nimic mai simplu, asta dacă îți bazezi strategia pe replicarea unui indice. Ce este un indice? Un indice reunește cele mai importante companii dintr-o țară sau piață de capital și este stabilit, de cele mai multe ori, de instituții publice sau private care dețin expertiza relevantă pentru a evalua și clasifica performanțele companiilor. Spre exemplu, cele mai puternice 40 de companii germane, pe baza dimensiunii de piață și a performanțelor economice, sunt reunite în indicele DAX iar cele mai relevante 50 de companii chinezești, listate la Bursa de Valori din Hong Kong sunt reunite în indicele Hang Seng 50. Pe același principiu al relevanței, cele mai puternice 500 de companii americane sunt reunite în indicele S&P500 în timp ce pe plan local, indicele BET (Bucharest Exchange Trading) are în componență 20 de companii.

 

 

 
Cum știi dacă investițiile într-un indice sunt potrivite pentru tine?

Pentru un investitor care se mulțumește cu o apreciere a banilor lui similară cu cea a întregii piețe de capital, investiția într-un indice poate să fie soluția cu cele mai puține bătăi de cap. Practic, un astfel de investitor va cumpăra unități de fond într-un fond care replică performanța pieței românești sau americane iar pentru a face acest lucru are nevoie de exact 5 minute, în fiecare lună, de un broker autorizat și un fond care investește în companiile care formează indicele, cu comisioane cât mai mici.

 

 

Poți replica indicele BET? 

În ultima perioadă însă, în rândul investitorilor de retail, apare tot mai des ideea replicării manuale a indicilor bursieri, o strategie ce presupune investirea constantă a unor sume de bani în achiziționarea directă de acțiuni în companiile care formează indicele, în detrimentul achiziționării unităților de fond. Haideți să luăm exemplul indicelui BET. Dacă un investitor decide să cumpere constant, în fiecare lună, acțiuni în toate cele 20 de companii care formează indicele bursei locale și, atenție, în aceeași proporție ca și cea afișată pe site-ul Bursei de Valori București, putem spune că strategia noastră de investiții se bazează pe replicarea în proporție de 100% a indicelui. Dacă însă, în portofoliul nostru, companii precum Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica nu se regăsesc în aceeași proporție ca în cea din indicele oficial, vorbim despre o replicare care nu mai respectă în totalitate componența indicelui. Într-un astfel de context, dacă piața de capital românească crește cu 10% în anul următor, s-ar putea ca portofoliul nostru să performeze mai bine sau mai slab decât piața, în funcție de performanța companiilor din portofoliul nostru și evident, a proporției în care am investit în fiecare companie.

 

 

Optimizarea investițiilor, unul din motivele replicării indicilor

În contextul riscurilor menționate, de ce ar opta totuși un investitor pentru o replicare manuală a unui indice bursier? Motivele sunt multiple, însă cel mai important este optimizarea. Prin optimizare, investitorul alege companiile în care să investească pe baza indicelui, ținând însă cont de corelații, expunere și risc. Spre exemplu, un investitor care nu își va dori o expunere majoră la segmentul energetic s-ar putea să nu dorească să replice 100% indicele BET, indice format în mare parte de companii din acest segment.

 

 

Cum arată o metodă simplă de replicare manuală a indicelui BET? Își arăt pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor. 

 

Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Anne Nygård, Unsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPortofoliu de investitor. De ce ai investi în obligațiuni municipale?
svg
svgIndicii bursieri, la noi maxime în 2023. E prea târziu să investești?

Leave a reply