Portofoliu de Investitor. Cum îmi construiesc primul portofoliu profitabil?
Tu știi care sunt obiectivele tale financiare? Ți se par imposibil de îndeplinit? Ai să vezi că nu este așa și că o strategie de investiții de succes te poate ajuta să îți îndeplinești obiectivelor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Strategia ta financiară se va reflecta în portofoliul tău de investiții și mai ales, în capacitatea lui de a atinge toate obiectivele pe care ți le propui.
Portofoliul tău de investiții – bani cash, economii, obligațiuni și acțiuni
Un portofoliu de investiții este o colecție de active pe care le cumperi sau în care depui bani pentru a genera venituri sau o apreciere a capitalului. Activele pot include bani cash depuși într-un cont de economii, bunuri imobiliare sau orice active care pot fi cumpărate prin intermediul unui cont de investiții – acțiuni, fonduri tranzacționate la bursă, obligațiuni, cripto-monede și multe altele.
Construirea unui portofoliu de investiții presupune o serie de pași simpli, precum stabilirea scopului investițiilor noastre și orizontul lor de timp, toleranța la risc, tipul de investiții care ni se potrivesc și strategia de alocare și diversificare a portofoliului.
Stabilește-ți obiectivele financiare ca să știi în ce vrei să investești!
Primul pas în realizarea unui portofoliu de investiții trebuie să înceapă cu o listă a obiectivelor noastre financiare. De ce investim și mai ales ce vrem să obținem cu banii noștri? Răspunsurile ne vor ajuta la stabilirea unor obiective financiare pe care le putem grupa în funcție de orizontul de timp. Obiectivele pe termen scurt sunt cele pentru care avem nevoie de bani în termen de 12 luni, obiectivele pe termen mediu necesită între un an și cinci ani pentru a fi realizate iar obiectivele pe termen lung necesită mai mult de cinci ani pentru a fi atinse. Spre exemplu, dacă economisim pentru pensie dar trebuie să cumpărăm și o mașină nouă anul acesta, avem de a face cu două tipuri de obiective: unul pe termen lung și unul pe termen scurt.
Cât să riști ca să câștigi?
Toleranța la risc e poate cel mai important aspect care influențează structura portofoliului nostru de investiții. Riscul din orice portofoliu este direct proporțional cu orizontul de timp pe care îl propunem investițiilor noastre.
Dacă ne asumăm un risc prea mic atunci când economisim pentru pensie, s-ar putea să nu ne atingem obiectivul de economisire. Pe de altă parte însă, dacă mai avem cinci ani până la pensie, asumarea unui risc prea mare ar putea însemna să pierdem bani fără a avea șansa de a recupera pierderile. Pe scurt, toleranța la risc este un echilibru între ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor și confortul pe care ni-l oferă strategia noastră de investiții.
Diversificarea, regula de aur a investițiilor
Cu o strategie bine pusă la punct, cu obiective clare și cu o conștientizare a gradului de risc pe care putem să ni-l asumăm fără să avem dureri de cap sau insomnii, putem începe să alocăm banii noștri în acțiuni, obligațiuni, diferiți indici sau investiții alternative, în așa fel încât să obținem o diversificare optimă.
Cum nu e recomandat niciodată să ținem toate ouăle în același coș, diversificarea este cea care ne va ajuta să împărțim banii în așa fel încât să beneficiem de aprecierile de capital și, în același timp, să evităm pierderile. Cu o toleranță ridicată la risc și un orizont de timp de 30 de ani, un investitor mai agresiv poate aloca 90% din bani în acțiuni și 10% în obligațiuni. Un investitor cu o toleranță moderată la risc va alege un portofoliu mai conservator, format din 60% acțiuni și 40% obligațiuni.
Simpla alocare a unor sume de bani în o serie de clase de active nu este însă suficientă. Un portofoliu profitabil trebuie verificat și rebalansat cel puțin de două ori pe an pentru a ne asigura că evoluția activelor din portofoliu corespunde obiectivelor noastre financiare.
Cum știi care e momentul oportun pentru a rebalansa activele din portofoliul tău și ce strategie ar trebui să aplici, afli pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.
Să fie cu folos și cu spor la investit !
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- decembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022