După 1990, guvernele României au început un proces masiv de privatizare al companiilor înființate sau naționalizate în perioada comunistă, proces denumit generic “Marea Cuponiadă” De ce “Marea Cuponiadă”? Deoarece toți românii care au avut 18 ani în 1990 sau în 1995, au primit acțiuni gratuite la companiile deținute de statul român, sub formă de carnete cu certificate de proprietar (în anul 1992) și cupoane nominative de privatizare (în 1995).
Carnetelor cu certificate de proprietar au putut fi depuse imediat după emitere la orice companie deținută de statul român. Mulți beneficiari ai carnetelor au decis să depună carnetele la întreprinderile sau fabricile la care lucrau, primind în schimbul carnetelor o adeverință de acționar. În baza adeverințelor de acționar și/sau a cupoanelor nominative de privatizare, românii au putut intra în posesia acțiunilor diferitelor companii scoase la privatizare de stat, primind în 1996 certificatele de acționar, valabile până astăzi.
Vestea bună: din 1992 până în 1996, majoritatea românilor care au avut adeverințe de acționari au avut dreptul să primească dividende din partea companiilor la care au depus carnetele cu certificate de proprietar. FPP-urile (Fondurile Proprietății Private), create în anii 90 tocmai cu scopul de a administra pachetele de acțiuni primite de români la sute de companii, nu au reușit însă să distribuite aceste dividende până în 1996. Ca o compensare pentru dividendele nedistribuite, FPP-urile (transformate mai apoi în SIF-uri) au oferit acțiuni gratuite, pe care mulți români le mai dețin și astăzi însă de care fie nu știu, fie au uitat.
Cum poți verifica dacă tu, părinții sau bunicii tăi sunteți printre cele 8 milioane de români care mai au încă acțiuni din perioada 1990-1995? Răspunsul e mai simplu decât te-ai așteptat și tocmai de aceea, ținând cont de importanța acestui subiect pentru toți românii, am decis să descriem în câțiva pași concreți procedura pe care trebuie să o urmezi.
Ce trebuie să știi este că Depozitarul Central (https://www.depozitarulcentral.ro/ și https://www.roclear.ro/) este instituția din România care ține o evidență clară a acțiunilor care figurează pe numele fiecărui român. Spre Depozitarul Central vei trimite fie prin Poștă, fie prin email, o cerere în urma căreia vei afla câte acțiuni figurează sau au figurat pe numele persoanei care înaintează cererea.
DACĂ ȘTII LA CE COMPANII DEȚII ACȚIUNILE, trebuie să soliciți Depozitarului Central emiterea extrasului de cont. Extrasul de cont este documentul care atestă dreptul tău de proprietate asupra acțiunilor care figurează pe numele tău.
Pentru a obține extrasul de cont:
DACĂ NU ȘTII LA CE COMPANII DEȚII ACȚIUNILE, vei solicita Depozitarului Central emiterea sumarului pozițiilor de cont. În sumarul pozițiilor de cont vor apărea totalitatea instrumentelor financiare care figurează pe numele tău, respectiv instrumente financiare deținute la diferiți emitenți (companii). În documentele emise de SC Depozitarul Central nu se vor regăsi însă informații privind acțiunile deținute în Secțiunea a II-a, în portofoliul unei Societăți de Servicii de Investiții Financiare ( pe scurt, broker ).
Pentru a obține sumarul pozițiilor de cont:
23 de lei pentru procesarea cererii și 13 lei taxa de curierat.
Cererea se completează cu aceleași date menționate la Scenariul 1, singura diferență fiind la penultima secțiune, unde va trebui să bifezi eliberarea sumarului pozițiilor de cont aferente instrumentelor financiare evidențiate în secțiunea 1.
NU UITA!!!
DACĂ ȘTII LA CE COMPANII SUNT ACȚIUNILE DAR TITULARUL DE CONT A DECEDAT ȘI VREI SĂ INTRODUCI ACȚIUNILE ÎN MASA SUCCESORALĂ (da, acțiunile pot fi moștenite) vei solicita Depozitarului Central emiterea extrasului de cont.
Pentru a obține extrasul de cont, în cazul decesului titularului de cont:
În cazul decesului titularului de cont, pentru includerea în masa succesorală a titlurilor de proprietate asupra instrumentelor financiare deținute de defunct, moștenitorii se pot adresa în mod direct și notarilor publici. Aceștia au posibilitatea să obțină sumarul de cont care atestă toate deținerile de instrumente financiare ale persoanei decedate, în baza protocolului de colaborare încheiat între Depozitarul Central și Centrul National de Administrare a Registrelor Naționale Notariale.
În concluzie, dacă ești sigur că părinții sau bunicii tăi au deținut acțiuni la anumite companii, poți merge direct la un notar pentru a deschide o succesiune în urma căreia să devii titularul de drept al acțiunilor.
NU UITA!!!
DACĂ NU ȘTII LA CE COMPANII SUNT ACȚIUNILE DAR TITULARUL DE CONT A DECEDAT ȘI VREI SĂ INTRODUCI ACȚIUNILE ÎN MASA SUCCESORALĂ vei solicita Depozitarului Central emiterea sumarului de cont.
Pentru a obține sumarul de cont, în cazul decesului titularului de cont, ai nevoie de:
Pe scurt, dacă NU ești sigur că părinții sau bunicii tăi au deținut acțiuni la anumite companii, poți solicita emiterea sumarului de cont, în baza documentelor menționate mai sus. Plata taxelor aferente cererii se realizează în conturile Depozitarului Central.
NU UITA!!!
DACĂ EȘTI ACȚIONAR LA O COMPANIE CARE PLĂTEȘTE DIVIDENDE ȘI NU AI RIDICAT DIVIDENDELE PÂNĂ ACUM, poți să intri în posesia sumelor de bani care ți se cuvin din ultimii 3 ani de zile. Potrivit legii, dividendele cu o vechime mai mare de 3 ani de zile se prescriu, deci nu mai pot fi ridicate.
Cum poți verifica dacă o companie plătește dividende?
Dividendele pot fi primite într-un cont IBAN, înregistrat fie Depozitarul Central fie la una din băncile cu care compania la care ești acționar colaborează.
În cazul în care te prezinți la ghișeu, poți primi dividendele în numerar, prin simpla prezentare a cărții de identitate.
Odată demonstrat dreptul de proprietate asupra acțiunilor, poți decide să păstrezi acțiunile sau le poți vinde, la unul din SSIF-urile (societăți de servicii de investiții financiare sau brokeri) care oferă această posibilitate.
Lista acestora se regăsește pe www.bvb.ro/intermediari sau la https://www.depozitarulcentral.ro/Participanti/ParticipantiAgentii
Trimite-ne întrebarea ta prin intermediul formularului de mai jos!