Când poți să te simți bogat în România?
Hai să discutăm despre bogăție și despre ce te face să fii cu adevărat bogat într-o țară ca România.
Românii și bogăția
La începutul anilor 1990, imaginea bogăției era una destul de controversată, fiind dată în mare parte de așa zișii îmbogățiți peste noapte sau îmbogățiți ai perioadei de tranziție, promovați excesiv de massmedia românească. Primii ani ai capitalismului de după Revoluție au fost caracterizați însă de o idee clară: cea a îmbogățirilor rapide. Cu majoritatea economiile păstrate la CEC și o inflația galopantă, promisiunile unor câștiguri duble sau triple într-un timp foarte scurt au început să fie tot mai tentante.
Astfel, românii au căzut pradă țepelelor financiare, structurilor financiare de tip piramidal și fondurilor de investiții falimentare. Economiile strânse de-a lungul anilor au ajuns, rând pe rând, la Caritas, SAFI sau FNI, mii de români înlocuind capitalul investit cu speranța recuperării măcar a unei părți din bani. Ce ar fi trebuit să învățăm din experiența anilor 90-2000
Mirajul îmbogățirii rapide este urmat, de cele mai multe ori, de prăbușiri spectaculoase.
Potrivit Băncii Naționale a României, românii aveau în bănci, la începutul anului trecut, aproximativ 428,000 miliarde de lei (respectiv 48 mld. Euro), o creștere cu 15% față de februarie 2020. Pe scurt, ținem foarte mulți bani în bancă, la dobânzi destul de mici și de cele mai multe ori, randamente negative. La nivel european, România ocupă locul 20 (din 28 de state membre) la nivelul depozitelor atrase de bănci de la persoane fizice.
Nu suntem atât de săraci pe cât credem!
Paradoxal, cel puțin din punct de vedere statistic, nu suntem atât de săraci pe cât credem. Ce înseamnă însă a fi bogat, în România de astăzi? O mașină nouă, un apartament nou, o excursie într-o țară exotică sau 4-5 concendii pe an te fac mai bogat sau doar mai cheltuitor decât de obicei ? Pentru a ne considera bogați, ar trebui ca banii pe care îi avem să producă alți bani, în așa fel încât o parte din cheltuielile noastre lunare sau anuale, generate de viața de zi cu zi sau de concedii, să fie acoperite de investițiile pe care le facem.
Momentan, după cum am demonstrat deja, nu ducem neapărat lipsă de bani ci mai degrabă, ducem lipsa perspectivelor de independență financiară și îmbogățire. Întrebarea este ce facem cu banii pe care îi avem și cum putem să îi înmulțim, fără a cădea pradă promisiunilor de îmbogățire rapidă făcute de diverși investitori în monede digitale, proiecte financiare obscure sau piramidale.
Tu știi ce vrei să faci cu banii tăi?
Dacă știm exact ce vrem să obținem de la banii noștii, s-ar putea să nu fie atât de dificil să ajungem să fim bogați. La economiile pe care le ai acum, o apreciere medie de 7% pe an te-ar duce mai aproape de independența ta financiară ? Aș vrea să încheiem rubrica de astăzi cu o afirmație a unui miliardar român : m-am simțit bogat pentru prima dată atunci când am intrat într-un restaurant și nu m-am uitat cât costă o porție de mâncare.
Hai să facem un exercițiu de imaginație : ce înseamnă pentru fiecare dintre noi bogăția ? S-ar putea să fim deja bogați și să nu știm.
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022