Post Image

Investițiile, între iluzii și nebunia mulțimilor. Recomandare de carte.

Când vine vorba de investiții, mai devreme sau mai târziu, indiferent dacă vrei sau nu, vei da cu siguranță peste un alt investitor care îți va oferi o strategie sigură pentru a obține profituri mari sau cel puțin, un plan de investiții inovator care garantează îmbogățirea.

 

De ce ar trebui să citești cartea lui Charles Mackay?

Cartea lui Charles Mackay, „Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds” (sau Iluzii populare extraordinare și nebunia mulțimilor) a fost publicată în 1841 însă subiectul ei rămâne unul de actualitate pentru orice investitor. Odată terminată de citit, cartea lui Charles Mackay vă va arăta că nu există nimic extraordinar în niciuna dintre numeroasele iluzii populare care au înnebunit mulțimile de-a lungul secolelor. Investițiile haotice în lalelele olandeze sau fuga după acțiunile companiei Sea Limited în care celebrul Isac Newton a pierdut 3 milioane de lire, sunt doar câteva din episoadele din care investitorul de astăzi ar avea ce să învețe.

 

 

Îmbogățirea pestea noapte, o iluzie veche de 300 de ani!

Istoriile descrise de către Charles Mackay dovedesc că nu există remedii financiare sau soluții supranaturale la problemele din lumea reală. Ceea ce există, în schimb, sunt numeroase manii și mode care amăgesc mulțimile pentru o perioadă de timp și care se sparg ca niște bule în secunda în care începe o altă nebunie. Cartea este o colecție de astfel de povești, trecând prin mania vrăjitoarelor și cruciadele, până la alchimie și ghicit. Ce își dorește Charles Mackay? Să colecteze cele mai remarcabile exemple ale acelor epidemii morale care au fost stârnite, uneori de o cauză, alteori de alta, și să arate cât de ușor au fost rătăcite masele în căutarea unor profituri mult prea bune pentru a fi adevărate.

 

Principala lecție a cărții? Să învățăm să stăm departe de bulele financiară și să facem deosebirea dintre investiții și speculă!

 

Schema Mississippi, bula companiei Sea Limited și Tulipomania

Schema Mississippi, bula companiei Sea Limited și Tulipomania  sunt doar trei din episoadele istorice care descriu esența tuturor bulelor economice de pretutindeni până în prezent.

 

Planul Mississippi a fost pus la cale de un aventurier scoțian pe nume John Law, un magician al finanțelor. În 1716, după ce l-a convins pe ducele de Orléans să înlocuiască banii de metal ai Franței cu hârtie fără suport, Law a înființat Banque Générale, care avea autoritatea de a emite bancnote. Cum comerțul francez era în plină dezvoltare, Franța a ajuns în scurt timp să aibă mai mulți bani decât aur și argint iar prețul acțiunilor Companiei de Vest, care controla toate exporturile franceze, să se aprecieze cu 36.000%. Guvernul a început să facă arestări, panica s-a răspândit și Law care cu doar un an înainte era „cel mai important personaj al statului”, era acum forțat să fugă din Franța pentru a-și salva capul.

 

În același an, o altă bulă a explodat de cealaltă parte a Canalului, cea a companiei Sea Limited. Aceasta a început să se formeze în 1711, când contele de Oxford a autorizat crearea Companiei Mărilor Sudului, care promitea să reducă datoria națională engleză în schimbul unui monopol asupra comerțului cu America de Sud. Cum forța comercială a Spaniei era mult mai puternică, Sea Limited a intrat extrem de repede în faliment, făcându-l pe Isac Newton, unul dintre primii investitori în companie să afirme: „Pot calcula mișcarea stelelor, dar nu și nebunia oamenilor”.

 

Cât pământ puteai cumpăra în Olanda cu un singur bulb de lalea Semper Augustus, care costa de peste zece ori mai mult decât salariul anual al unui meșteșugar, îți spun pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor. 

 

Haide să învățăm să facem deosebirea dintre investiții și speculă!

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgDe ce dau băncile faliment? Cauzele prăbușirii Silicon Valley Bank
svg
svgPortofoliu de investitor. Cum ar fi arătat banii tăi dacă ai fi investit la început de 2023?

Leave a reply