Post Image

Prețul petrolului și dobânzile reduse, semnalele unei piețe bullish

În ultimele 2 luni, piața de investiții americană, relevantă pentru investitorii din întreaga lume, a depășit succesiv 4 maxime istorice. Indicele SP500 a ajuns să fie tranzacționat la peste 5,800 de puncte, pentru prima dată de la înființarea bursei.

 

Bursa, între alegeri și prețul petrolului

 

Cu alegerile americane care urmează să aibă loc pe 5 noiembrie, mulți analiști financiari se întreabă ce a cauzat aceste creșteri, în contextul în care peisajul politic de la Washington este unul incert iar instabilitatea politică nu a fost niciodata pe placul burselor. Potrivit experților, scăderea prețului petrolului care se tranzacționează în ultima perioadă între 67 și 70 de dolari per baril și reducerea dobânzilor inițiată de băncile centrale sunt două din motivele majore care au dus la creșterea pretului actiunilor americane.

 

 

Economie vs. politică

 

Într-o perioadă în care știrile politice sunt mult mai numeroase decât cele economice, investitorii tind să fie atenți mai degrabă la riscurile geopolitice, la incertitudinea electorală sau la discuțiile despre noile taxe și impozite. Un investitor inteligent este atent însă la imaginea de ansamblu din ultimele luni, iar lucrurile nu arată rău. Prețul petrolului a scăzut la un nivel care nu mai pune, cel puțin deocamdată, un risc major de reapariție a inflației iar Banca Federală a Americii a oferit un semnal clar că va continua să scadă rata dobânzii de politică monetară.

 

Ce înțelege investitorul din acest tablou? Faptul că dobânzile la depozite bancare și obligațiuni vor scădea treptat și că în lipsa unei inflații galopante, investițiile în acțiuni prezintă tot mai multe oportunități. Istoric, bursa s-a apreciat de cele mai multe ori atunci când rezervele de petrol la nivel mondial au devenit mari și cererea nu a crescut proporțional. Evident, performanțele anterioare nu le pot garanta pe cele viitoare iar bursa nu reacționează niciodată la fel însă cu o privire de ansamblu, putem spune că într-un astfel de context economic, bursa s-ar putea să mai înmulțească banii investitorilor până la finalul anului.

 

Sectoarele ciclice, sub lupa investitorilor

 

Atunci când prețul petrolului este scăzut iar dobânzile scad și ele, sectoarele economice care au cel mai mult de câștigat sunt așa numitele sectoare ciclice. Cum identificăm un sector ciclic? Simplu. Sectoarele ciclice sunt acele sectoare care performează slab atunci când petrolul este scump sau când dobânzile sunt ridicate și au rezultate economice bune atunci când petrolul este ieftin.

 

 

Haide să luăm ca exemplu firmele de transport mărfuri. Un preț mare al petrolului se traduce într-un preț mare al combustibilului care are un impact negativ asupra profitului companiilor. Dacă din 10 lei percepuți pentru a transporta marfa din punctul A în punctul B, 6 lei merg pe combustibil, marja de profit a companiei este mică. Cu prețul carburantului la 3 sau 4 lei, lucrurile stau însă total diferit.

 

Ce sector economic crezi că performează bine atunci când dobânzile sunt mici și băncile oferă credite în condiții mai relaxate? Dacă răspunsul tău este sectorul imobiliar, ai răspuns corect. Tradițional, dobânzile mici se traduc în prețuri crescute la apartamente, case sau terenuri deoarece investitorii încearcă să plaseze banii în active cu un retur bun pe termen lung ia sectorul imobiliar este preferat de multi investitori. Ce retur mai poți obține însă atunci când piața imobiliară este deja foarte sus și prețul pe metru pătrat depășește record peste record? Greu de spus.

 

Discutăm mai multe despre ce înseamnă o piață bullish si ce tipuri de active sunt atractive in perioada urmatoare, pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

svg5 mituri și adevăruri despre investițiile la bursă
svg
svgDe ce bursei nu îi place instabilitatea politică?

Leave a reply