Post Image

Cel mai bogat om din Babilon. Rețeta antică de educație financiară

Hai să discutăm despre una dintre cele mai cunoscute cărți de educație financiară din istorie, Cel mai bogat om din Babilon. Cartea lui George Samuel Clason, publicată în 1926, oferă o serie de sfaturi financiare de bază cu ajutorul unor parabole datate cu peste 4,000 de ani în urmă în Bablionul antic.

 

Acțiunea cărții se desfășoară în aproximativ 140 de pagini și este relatată de un personaj fictiv, pe nume Arkad, un scrib sărac care a devenit însă cel mai bogat om din Babilon și care împărășește sfaturile lui cu un tânăr care l-a rugat să îi fie mentor. Dacă aceste principii au funcționat pentru babilonieni și au funcționat și pentru oamenii din anii 1920, de ce nu ar funcționa și astăzi, ca o rețetă simplă de independență finaniară?

Sfaturile lui Arkad sunt împărțite în două mari categorii : sfaturi despre cum să începi să acumulezi bogăția și poate la fel de importante, sfaturi despre cum să o păstrezi.

 

Cele 7 sfaturi pentru acumularea bogăției

Pentru început, pune deoparte, în fiecare lună, 10% din ce câștigi. Poate ți se pare dificil, însă banii pe care îi păstrezi se vor acumula în timp și astfel, vei avea la dispozitie o sumă mai mare pe care o vei putea investi. Dacă te întrebi de unde poți să faci rost de acești 10%, haide să îți spun al doilea sfat : în fiecare lună, banii sunt la tine în portofel însă preferi probabil să îi aloci spre cheltuieli care ți se par necesare dar care, dacă te gândești mai bine, nu sunt esențiale. Una din cele mai importante reguli pe care îți recomand să le aplici este să încerci să te plătești pe tine prima dată, independent de orice alte cheltuieli. La fiecare început de lună sau în ziua de salar, pune deoparte 10% din cât câștigi pentru tine, pentru mai târziu. Cu un control bun al veniturilor și cheltuielilor, poți să începi să îți conturezi un prim buget de economii și investiții.

 

Odată conturat un astfel de buget, al treilea sfat este să începi să multiplici banii pe care i-ai pus deoparte. Dacă începi să investești, fă-o pe termen lung și reinvestește banii pe care îi câștigi din investițiile făcute. Banii tăi vor produce și mai mulți bani. Evident, dacă banii tăi încep să producă alți bani, asta nu înseamnă că ar trebui să renunți la regula celor 10% anunțată anterior. Îți recomand să continui să aloci 10% din veniturile tale lunare spre contul tău de investiții care va crește de acum mult mai repede.

 

Al patrulea sfat este să îți protejezi câștigurile de pierderi inutile. Nu îți asuma un astfel de risc și nu investi în scheme de îmbogățire rapidă. Ideea îmbogățirii peste noapte a produs de mii de ori mai mulți oameni săraci decât bogați.

 

După ce ai parcus acești primi patru pași către independența ta financiară, sfatul lui Arkad este să renunți la a mai închiria un imobil pentru locuire și să încerci să îți achizitionezi propria casă, deoarece orice om bine intenționat trebuie să aibă capacitatea de a deține o proprietate.

 

Al șaselea sfat se referă la pregătirile financiare pe care trebuie să le facem pentru a avea un venit potrivit în zilele în care nu vom mai fi tineri, vom dori să ne sprijinim copiii sau nepoții sau vom dori să lăsăm o moștenire. Pentru a putea pune în practică cele șase sfaturi de până acum, al șaptelea sfat este cel de a continua să îți dezvolți abilitățile și cunoștințele pentru a deveni mai înțelept financiar. Indiferent de vârstă, îți vei putea mări capacitatea de multiplicare a averii. Pe scurt, toate sfaturile oferite de Cel mai bogat om din Babilon sunt imposibile fără o educație financiară continuă.

 

 

Cele 5 sfaturi pentru păstarea bogăției (sau cele 5 reguli ale aurului)

De ce ai avea nevoie de sfaturi pentru păstrarea bogăției? Răspunusul este simplu. Câți oameni nu ai văzut care nu au știut ce să facă cu banii lor, în ce să îi investească și astfel, și-au asumat riscuri financiare inutile care, de cele mai multe ori, s-au sfârșit cu pierderi.  Chiar dacă unele sfaturi de păstrare a bogăției sunt similare cu cele de acumulare a acesteia, faptul că ele sunt mențioante de Cel mai bogat om din Babilon arată importanța pe care ar trebui să le-o oferim.

 

Prima regulă subliniează aceeași regulă a investițiilor constante, care ar fi bine să reprezinte 10% din ceea ce câștigi. A doua regulă dezvoltă ideea banilor care generează mai mulți bani, mai exact, a miracolelor pe care dobânda compusă le poate face pe termen lung pentru orice investitor. A treia regulă este să ai răbdare cu investițiile tale și să investești pe termen lung. A patra și a cincea regulă sunt cele cele două reguli care ar trebui să te țină departe de pierderi: nu investi niciodată în domeniile cu care nu ești familiar sau în companiile al căror model de business nu îl înțelegi și mai ales, nu spera că te vei îmbogăți peste noapte și nu aborda strategii de investiții agresive.

 

Cel mai bogat om din Babilon rămâne, din punctul meu de vedere, una din cărțile pe care ar trebui să le citești neapărat dacă vrei să începi să investești. Dacă ți-am stârnit curiozitatea despre poveștile de independență financiară spuse de Arkad, fă-ți timp și răsfoiește cartea. Își garantez că îți vei schimba total perspectiva legată de bani, investiții și îmbogățire.

 

Să fie cu rost și cu spor la investit!

 

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

svgDe ce ar trebui să începi să investești? (2)
svg
svgCauzele și efectele inflației sau de ce banii tăi valorează mai puțin

Leave a reply