Post Image

Dialogurile Financiaria: Despre bunătate și bunăstare în România de acasă și de peste hotare

Financiaria & Radio Cluj aduc pe scena de dezbateri o temă extrem de actuală în societatea românească: ”Despre bunătate și bunăstare în România de acasă și de peste hotare” și 3 invitați de excepție:

  • părintele prof. Constantin Necula
  • prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române
  • psiholog dr. Daniela Dumulescu

Curatorul evenimentului este Flavian-Cătălin Pah, investitor, antreprenor, președintele Clubului de Investiții Carpathia și realizatorul rubricii ”Financiaria” de la Radio Cluj.

 

De ce un astfel de eveniment?

Într-o societate tot mai dezbinată, confuză și care începe să își piardă sistemul de referință pentru că își neglijează rădăcinile și ignoră valorile, ”Dialogurile Financiaria” își propun să repună la loc de cinste atributele fundamentale ale apartenenţei noastre structurale, profunde, la această realitate etnică. E nevoie de sentiment dar și de rațiune!

 

Valorile României profunde riscă să se estompeze sau să fie alterate în imaginarul nostru colectiv din cauza a numeroși factori, interni și externi, iar de la ”am fost” la ”suntem și vom fi” depinde doar de noi, de modul în care vom înțelege și accepta că adaptarea omului la un mediu aflat în permanentă schimbare nu se poate face decât prin ancorarea în sistemul de valori comune: credința, bunătatea, iertarea, iubirea, respectul, corectitudinea. Care există și care trebuie readuși în mentalul colectiv prin indicatori definiți de morală și etică, extrași din istorie, religie, filosofie, literatură, psihologie, etc.

 

O istorie bine înțeleasă ajută la purificarea omului, iar România poate avea sens pentru fiecare dintre noi dacă începem să o înțelegem și să o creăm lăuntric, pentru a putea renaște în ea. Să nu uităm că fără idei comune nu poate exista niciun popor!

Iată de ce, conferința ”Despre bunătate și bunăstare în România de acasă și de peste hotare” are ca invitați de onoare voci relevante din domenii diferite dar complementare, cu ale căror opinii se pot crea sfera de informații necesare unei imagini ample și corecte.

 

Care a fost impactul românilor plecați în străinătate de-a lungul istoriei?

E o întrebare care merită dezbătută, în contextul în care astăzi diaspora românească este mai numeroasă ca niciodată și tot mai des, tot mai mulți români, se gândesc la întoarcerea acasă.

 

În secolul al XIX-lea, plecarea românilor în străinătate era pricinuită, mai degrabă, de studiile universitare pe care fiii de boieri români le realizau la Viena sau Paris. Construirea unei cariere în politică, administrație sau chiar literatură nu putea fi de concepută fără absolvirea unei universități vest-europene. Inclusiv marele Eminescu a petrecut o bună perioadă la Viena, pentru finalizarea studiilor, evident, în contextul în care prima universitate cu predare în limba română apare abia la 1860, la Iași iar instituțiile de învățământ superior de la Cluj Napoca nu erau încă frecventate de foarte mulți români.

 

Practic, tinerii pașoptiști care au realizat revoluția de la 1848 și au luptat pentru idealurile românilor în toate cele 3 provincii românești au fost educați în străinătate iar istoria modernă a României se împletește cu generațiile de tineri, fii de boieri sau personaje cu averi impresionante care, după finalizarea studiilor la Viena și Paris, au revenit în România și au militat pentru independență, constituție modernă, Unirea de la 1918 și mai apoi, dezvoltarea României interbelice.

 

De ce am plecat din România după anii ’90 și cât de greu este pentru români să se întoarcă în România de astăzi? Care poate fi rolul românilor plecați în Occident în dezvoltarea și transformarea României ”într-o țară ca afară”?

Sunt întrebări la care vom încerca să răspundem în cadrul acestei conferințe alături de:

  • prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române – discutăm despre momentele istorice marcante la care românii plecați în străinătate au contribuit în ultimii 150 de ani de istorie ai României, discutăm despre modul în care românii își educau copiii în perioada pașoptistă-interbelică, care era determinarea de a reveni în România după studii și ce proiecte de țară au fost susținute sau inițiate de românii exparți.
  • părintele prof. Constantin Necula – vorbim despre valorile cu care românii plecați în străinătate rămân în suflet. Ce îi mai unește cu țara după 20 de ani de stat în Italia, Spania, etc? Credința? Dumnezeu? Speranța întoarcerii acasă? Cât de grele sunt sărbătorile petrecute ”în afară”, departe de familie, copii, bunici etc. și cum pot românii plecați să treacă mai ușor peste această distanță? Le e Biserica aproape, într-un mod anume? Cum se raportează românii plecați la părinții, bunicii, copiii lăsați acasă? Cum împăcăm dorința de a face bani în Occident cu distanțarea de familie?
  • psiholog dr. Daniela Dumulescu – discutăm despre factorul psihologic al plecării. Cum încolțește ideea de a pleca din România în mintea românilor și cât de greu este, din punct de vedere psihologic, să luăm decizia de a pleca? Dar cea de a ne întoarce? Care este impactul psihologic al plecării părinților din țară asupra copiilor lăsați acasă și cum pot fi ei susținuți de școală și biserică pentru a trece mai ușor de despărțirea de părinți? De ce e greu să ne readaptăm la România și de ce preferăm să rămânem în străinătate, de frica întoarcerii acasă?

Evenimentul va avea loc în Sala de Spectacole Radio Cluj, marți, 12 Decembrie 2023, de la ora 18:00. El va putea fi ascultat pe frecvențele Radio Cluj: 95,6 FM 95,4 FM dar și online pe www.radiocluj.ro sau urmărit în transmisie directă, Video Live, pe paginile de facebook Financiaria, Radio Cluj și TVR Cluj.

 

”Dialogurile Financiaria” este un proiect comun Radio Cluj & Clubul de Investiții Carpathia.

 

Sponsor: Carpathia Investing Club

 

Partener media: TVR Cluj

svgRecomandare de carte: Napoleon Hill – Think and Grow Rich
svg
svgPortofoliu de investitor. De ce ai investi în obligațiuni municipale?

Leave a reply