Portofoliu de investitor. De ce ai investi în obligațiuni municipale?
În ultima perioadă, în contextul în care Consiliul Județean Cluj a emis pentru prima dată în istorie obligațiuni municipale, câțiva membri ai Clubului de Investiții Carpathia, dar și investitori din grupul nostru de Facebook de investiții, ne-au întrebat care este rolul acestor obligațiuni, cine poate să investească în ele și la ce profit ne putem aștepta dacă alegem să investim. Hai să aflăm mai multe despre ce sunt așa numitele „obligațiuni municipale”.
Ce sunt obligațiunile municipale și cine le emite?
Termenul „obligațiuni municipale” se referă la un tip de titluri de creanță emise de administrațiile locale, județene și de stat. Acestea sunt oferite de obicei pentru a plăti diferite cheltuieli sau pentru achitarea în avans a unor credite, inclusiv pentru construcția de autostrăzi, poduri sau școli. Obligațiunile municipale acționează ca niște împrumuturi pe care populația sau investitorii instituționali le oferă autorităților naționale, regionale sau locale. În schimbul capitalului împrumutat, deținătorilor de obligațiuni, respectiv investitorilor, li se promite o dobândă pe banii investiți. La finalul perioadei de împrumut, care poate varia de la câteva luni la câțiva ani sau chiar zeci de ani, banii se întorc în buzunarul investitorului, cu dobânda promisă inițial. La fel ca titlurile de stat, obligațiunile municipale sunt scutite de impozit, ceea ce le face extrem de interesante pentru investitori.
O piață de 4 trilioane de dolari
La nivel global, piața obligațiunile municipale este una impresionantă, depășind la nivelul anului 2021 valoarea de 4 trilioane de dolari, ceea ce înseamnă că autoritățile locale, regionale sau naționale, respectiv instituțiile aflate în subordinea lor au împrumutat, de la investitori, peste 4 triliarde de dolari. În România, Primăria București este cel mai mare emitent de obligațiuni municipale, urmată de foarte multe consilii județene și municipii care oferă posibilitatea cetățenilor de a finanța diferite proiecte de infrastructură locală sau regională, la dobânzi atractive. Spre exemplu, cea mai recentă emisiune de obligațiuni realizată de Primăria Capitalei a avut loc la data de 28 aprilie 2023, moment în care primăria a atras o investiție de 555 milioane RON, cu maturitate de 7 ani și o dobândă anuală de 8.90%. Pentru investitorii care doresc să investească în proiecte verzi, Primăria Reșița este prima primărie din țară care a emis în acest an astfel de obligațiuni, în valoare totală de 17 milioane de euro.
Obligațiuni emise de CJ Cluj, pentru prima dată în istorie
Recent, Consiliul Județean Cluj a emis, pentru prima dată în istorie, prima emisiune de obligațiuni destinată finanțării proiectelor din sănătate, educație, cultură și infrastructură rutieră, desfășurate de Consiliul Județean. Valoarea emisiunii este de aproximativ 76.000.000 euro, respectiv 756.800 de obligațiuni în valoare de 100 euro. Principalul urmează să fie rambursat în 5 rate anuale, cu cupon variabil EURIBOR la șase luni + rata de dobândă cuprinsă între 0.5 și 3.5%, procent care, teoretic, ar trebui să ofere un profit mulțumitor investitorilor, în comparație cu depozitele bancare.
Poți investi în obligațiunile CJ Cluj? Da, însă nu deocamdată!
Vei putea investi în obligațiunile emise de Consiliul Județean Cluj, dacă ești investitor de retail? Răspunsul este da, însă nu deocamdată. În etapa actuală, respectiv în cea a plasamentului privat, Consiliul Județean va încerca să ofere obligațiunile investitorilor instituționali și a investitorilor profesioniști, în vederea stabilirii interesului pentru achiziția de obligațiuni, în vederea stabilirii clare a dobânzii oferite de obligațiuni și evident, în vederea listării la Bursa de Valori de la București. După listare, obligațiunile vor putea fi achiziționate de pe piața reglementată de către orice investitor, persoană fizică sau juridică.
Ce riscuri presupune însă investiția în obligațiuni municipale? Își spun pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.
Să fie cu folos și cu spor la investit !
Sursa foto: Annie Spratt, Unsplash
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022