Post Image

7 pași pentru a începe să investești, dacă ai bani cash

Fie că ai început doar de curând să investești sau că ți-ai păstrat banii doar cash sau în depozite bancare, nu este prea târziu să îți pui resursele financiare la treabă. În ultimul an, probabil că ai așteptat cel mai bun moment în care să faci prima investiție. Cum piața de capital s-a apreciat major în primele 5 luni ale anului, probabil că simți că ai ratat unele oportunități și te concentrezi iar pe găsirea următoarei investiții de succes sau pe alegerea momentului perfect pentru a cumpăra primele tale acțiuni.

 

70% din investitori regretă că nu au investit mai mult, atunci când piața e în creștere

Îți recomand nu trăiești cu un astfel de regret! Concentrează-te pe realizarea unui plan de investiții, identifică gradul de risc investițional cu care te simți confortabil și scopul final al investițiilor tale. De aici, ține doar de tine când și dacă vrei să începi să investești.

 

Atunci când piața crește, majoritatea investitorilor regretă că nu au investit mai mulți bani în acțiuni și astfel, au ratat oportunități care ar fi putut să le înmulțească banii. Dacă te concentrezi însă doar asupra oportunități pierdute, poți avea impresia că ai pierdut deja barca în materie de investiții. Oportunitățile de care nu am profitat trebuie lăsate în urmă. Cu siguranță și ziua de mâine va fi una bună pentru investiții!

 

Nu mai putem beneficia de câștigurile din trecut? Nici o problemă! Putem participa la câștigurile viitoare. Deși nu există o astfel de garanție, piața bursieră a crescut pe termen lung, iar investițiile în acțiuni și obligațiuni au oferit un profit mai bun decât banii păstrați sub formă de cash.

 

 

Strategia de investiții și crearea portofoliului, două puncte importante pe agenda ta de investitor 

Dacă ți-ai stabilit strategia de investiții și proporția confortabilă de investiții în acțiuni, obligațiuni și alte active financiare, haide să trecem la alcătuirea unui portofoliu. Construirea unui portofoliu de la zero este un pas important însă împărțirea acestui proces în etape succesive te poate ajuta.

 

Există două detalii inițiale importante care trebuie rezolvate: riscul  pe care poți să ți-l asumi și proporția activelor din portofoliul tău. În domeniul investițiilor, oamenii se gândesc adesea la risc în termeni de cât de mult poate crește sau scădea prețul unei investiții însă nivelul de risc potrivit pentru orice investitor depinde de cât de îndepărtat este obiectivul financiar pe care îl avem și de cât de confortabil ne simțim cu eventualele scăderi ale valorii portofoliului.

 

Odată ce am stabilit gradul de risc și structura portofoliului, trebuie să alegem tipul de active în care vrem să investim. În funcție de apetitul nostru la risc, putem investi în orice clase de active, precum acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, metale prețioase, mărfuri sau alte active, în așa fel încât portofoliul nostru de investiții să fie cât mai diversificat.

 

Investești toți banii odată sau e mai bine să investești treptat? 

Cu siguranță te întrebi care e cea mai bună strategie pentru a începe să investești banii tăi cash în activele din portofoliu. Ce pot să îți spun este că cele mai des întâlnite variante în lumea investițiilor sunt achiziția concentrată de acțiuni – în una sau mai multe tranzacții mari sau cumpărarea treptată, în timp, cu achiziții mai mici și constante.

 

Dacă este azi cea mai bună zi pentru investiții sau ar trebui să aștepți până mâine? Acest tip de timing în investiții contează cel mai puțin iar în investițiile pe termen lung, micile diferențe de preț pe care le poți obține dacă investești într-un moment mai bun sau mai puțin potrivit sunt insesizabile. Dacă nu știi ce strategie să aplici pentru a începe să investești, poți cere întotdeauna sfatul unui consultant de investiții sau al personalului calificat din orice bancă. E mai bine să pui 100 de întrebări înainte să investești și să îți clarifici toate aspectele legate de investiții decât să ai mici regrete după.

 

Te invit pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor  ca să afli mai multe despre cum poți să începi să investești.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit!

 

Sursa foto: Allef Vinicius, Unsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPortofoliu de investitor: Câți bani poți cheltui peste 30 de ani?
svg
svgPortofoliu de investitor. Investițiile în criptomonede

Leave a reply