Post Image

Portofoliu de investitor. Investițiile în criptomonede

În ultimii ani, tot mai mulți investitori aflați în primii ani de investiții au fost dispuși să își plaseze banii în active digitale sau în așa numitele criptomonede. Aspectul neglijat de mulți investitori a fost însă modul în care aceste active, apărute recent pe piață, se potrivesc strategiei lor de investiții. Experții financiari, analiștii și băncile, dar și companiile de marketing sau așa numiții influenceri financiari s-au poziționat în toată această perioadă în două tabere: fie cea pro criptomonede, fie cea contra.

 

Astăzi, industria cripto stârnește pasiuni puternice și probabil cele mai active dezbateri, în comparație cu clasele de active tradiționale, precum acțiunile sau obligațiunile. Este suficient ca un canal de Youtube sau Telegram să anunțe apariția unei monede digitale noi și lumea investitorilor începe să fie atrasă în dezbateri și argumente mai mult sau mai puțin relevante.

 

Interesul pentru criptomonede, mult mai mare printre investitorii tineri

În comparație cu aurul și argintul pe care omenirea le-a tranzacționat încă din Antichitate sau cu multe dintre activele pe care le tranzacționăm cu o istorie lungă, monedele digitale și-au făcut apariția pe piață în urmă cu aproximativ 15 ani de zile. Prima criptomonedă descentralizată, Bitcoin, a fost obținută pentru prima dată în ianuarie 2009. Deși tehnologia de obținere a monedelor digitale este revoluționară din multe puncte de vedere, industria este încă foarte nouă, iar cadrul de reglementare este încă neclar. Rezultatul lipsei de reglementare este o piață care se confruntă în prezent cu o volatilitate substanțială, declanșată de diverși factori, printre care falimentele burselor de criptomonede sau furturile de criptomonede de către hackeri.

 

 
Volatilitatea extremă, o caracteristică importantă a pieței criptomonedelor 

Dacă vrei să începi să investești în criptomonede, ar trebui să te întrebi, în primul rând, dacă înțelegi universul monedelor digitale și dacă îți permiți să îți asumi riscul unei piețe aflate în faza de început. Dacă nu ești confortabil cu scăderile și creșterile bruște de preț și nu știi cum să îți păstrezi contul de monede digitale în siguranță, atunci primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să te educi financiar.

 

Bitcoin, Ethereum și alte mii de monede din care poți să alegi 

Atunci când auzi că oamenii cumpără cripto-monede, s-ar putea să crezi că este vorba de un activ singular, precum o acțiune sau o obligațiune. Dar nu este așa. Lumea criptomonedelor înglobează o gamă largă de investiții cu scopuri diferite, inclusiv Bitcoin, Ethereum și peste 19.000 de alte criptomonede – multe dintre ele netestate și cu puține șanse de supraviețuire. Înainte de a începe să investești, documentează-te cu privire la aspectele esențiale ale industriei. De exemplu, ar trebui să poți să le explicați prietenilor și familiei valoarea tehnologiei blockchain și a descentralizării. Dacă ești interesat de Bitcoin, ar trebui să știi de ce concepte precum hașurile criptografice și mineritul sunt importante pentru funcționarea acestuia.

 

Dacă te sperie volatilitatea, s-ar putea ca investițiile în monede digitale să nu fie cea mai bună opțiune pentru tine. În prezent, criptomonedele sunt supuse unor creșteri și scăderi abrupte ale prețurilor, generate de știri legate de reglementarea industriei dar și de falimentul unor bănci sau exchange-uri.

 

Bitcoinul, de la 7.000 de dolari, la 69.000 și înapoi 

Haide să luăm în considerare Bitcoin, cea mai veche și cea mai mare criptomonedă după capitalizarea de piață. Prețul Bitcoin înregistrează în mod regulat atât scăderi de două cifre, cât și creșteri de două cifre, uneori în aceeași săptămână. Dacă ai cumpărat un singur Bitcoin la 7.000 de dolari la începutul pandemiei de coronavirus din martie 2020, acesta ar fi crescut la 69.000 de dolari în noiembrie 2021 – un câștig de peste 850%. Dar până în iunie 2022, s-ar fi prăbușit până la 17.500 de dolari – o reducere a prețului cu peste 70% față de maximele din noiembrie.

 

Cum poți să administrezi riscul din portofoliul tău dacă iei în considerare investițiile în monede digitale, îți spun pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Traxer, Unsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svg7 pași pentru a începe să investești, dacă ai bani cash
svg
svgPortofoliu de investitor. Cum influențează băncile centrale strategia ta de investiții?

Leave a reply