Cum îți finanțezi investițiile pe termen lung prin investiții la bursă?
Dacă ești antreprenor, cu siguranță te-ai întrebat, măcar o dată, cum poți să îți finanțezi renovarea sediului în care îți desfășori activitatea, cum poți face rost de bani pentru a construi o hală mai încăpătoare sau pentru a cumpăra o linie nouă de producție. Chiar dacă în 95% din cazuri, cel mai la îndemână îți este să faci un credit bancar atunci când vrei să finanțezi o investiție, în acest articol mi-am propus să îți arăt cum poți să îți finanțezi investițiile pe termen lung prin intermediul investițiilor la bursă.
Corporate Investing sau investițiile făcute de companii
Conceptul de Corporate Investing reprezintă o modalitate de a investi excesul de numerar al unei companii, în detrimentul păstrării surplusului de cash în bancă sau retragerii sub formă de dividend. Scopul este unul clar: acela de a obține randamente pe resursele investite, în vederea acoperirii unor cheltuieli sau investiții viitoare. Pe scurt, dacă afacerea ta nu este una sezonieră sau ciclică și generează un surplus de bani constant, în fiecare lună sau trimestru, poți începe să investești o parte din bani în diferite instrumente financiare. Astfel, renovarea biroului pe care știi că vrei să o realizezi peste 5 ani s-ar putea să nu necesite contractarea unui credit foarte mare, ci doar a unei sume care să se adauge banilor deja investiți.
Warren Buffet și investițiile realizate prin compania Berkshire Hathaway
Unul dintre cei mai cunoscuți promotori ai ideii de investiții corporative este celebrul Warren Buffet care, în 1962, achiziționa compania Berkshire Hathaway, în ceea ce el va numi mai târziu „cea mai proastă investiție” făcută în toată cariera de investitor. În anii 1960, compania Berkshire Hathaway era o companie care se ocupa cu prelucrarea țesăturilor, într-o industire amenințată tot mai puternic de prețurile mici din import.
Dorința inițială a lui Buffet de a vinde compania rapid pentru un profit mulțumitor nu s-a mai materializat și astfel, celebrul investitor american a început să folosească banii generați din vânzarea hainelor și țesăturilor pentru a investi în alte companii. Astăzi, Warren Buffet este acționar în peste 65 de companii plătitoare de dividende care îi finanțează, direct sau indirect, activitatea și investițiile viitoare.
3 concepte pe care trebuie să le înțelegi
Înainte de a te gândi dacă investițiile corporative sunt pentru tine, trebuie să îți clarifici 3 aspecte importante:
(1) să înțelegi importanța diversificării riscului în investiții,
(2) să poți să îți planifici cât mai bine capitalul și
(3) să știi în ce instrumente financiare poți să investești, în așa fel încât așteptările tale financiare să fie direct proporționale cu riscul pe care ești dispus să ți-l asumi.
Diversificarea afacerii tale prin investiții în acțiuni sau obligațiuni
La fel ca și în cazul investițiilor realizate în nume personal, și compania ta, respectiv o persoană juridică, poate să investească într-o serie întreagă de active financiare, de la depozite bancare cu dobândă, la titluri de stat, obligațiuni corporate sau acțiuni ale altor companii. Cel mai important aspect este să știi câți bani poți investi în fiecare lună sau trimestru din surplusul de cash pe care compania ta îl are, pe ce perioadă poți realiza investițiile și mai ales, de câți bani vei avea nevoie la finalul perioadei de investiții.
Diversificarea în alte titluri de valoare și active care pot oferi alte surse de venit afacerii tale, generarea potențială a unor profituri care pot fi reinvestite în creșterea afacerii și creșterea surplusului de numerar, în detrimentul păstrării banilor în conturile companiei sau în conturi cu dobânzi mici sunt doar câteva din avantajele pe care investițiile corporate le oferă antreprenorilor.
Care sunt însă riscurile la care ne expunem atunci când începem să investim banii firmei și la ce aspecte trebuie să fim atenți, îți spun pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.
Să fie cu folos și cu spor la investit !
Sursa foto: Andrea De Santis, Unsplash
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022