Post Image

Cum să începi să economisești

În ultimele articole am discutat exclusiv despre plata datoriilor și despre strategia ta financiară care în prima parte a anului ar trebui să se axeze și pe plata anticipată a creditelor. Dacă nu ne-ai auzit la radio, găsești toate rubricile noaste de educație financiară pe financiaria.ro.

 

 

Cheltui la fel de mult cât câștigi? Nu ești singurul! 

Cu articolul de astăzi, vreau să începem să discutăm despre planurile de economisire. Dacă primul lucru la care te gândești este că nu ai nicio șansă să economisești nici măcar 100 de lei pentru că în fiecare lună cheltui exact cât câștigi, îți spun că nu ești singurul care se confruntă cu o astfel de situație. Care este însă miza economisirii? Aceea de a te scoate din cercul vicios al datoriilor și cheltuielilor. Așadar, în economisire, nu suma de început este cea mai importantă ci deprinderea unui obicei financiar sănătos.

 

 

Tu știi pe ce merg banii tăi în fiecare lună?

Pentru a putea să începi să economisești, trebuie să începi să îți urmărești cheltuielile, pentru a putea să știi cât mai exact pe ce dai bani în fiecare lună. O listă foarte simplă de cheltuieli poate începe cu cafeaua pe care o cumperi zilnic, mesele servite în oraș sau bacșișul pe care îl lași la o terasă și poate continua cu facturile lunare obișnuite. Dacă nu ești genul care mănâncă în oraș sau comandă mâncarea de pe internet, îmi vei spune că nu ai de unde să tai din cheltuieli pentru că tu gătești acasă.

 

E foarte bine și te felicit pentru asta dar atunci, hai să ne uităm în dulap sau pe raftul cu pantofi și să te gândești dacă în ultimele 6 luni ai cumpărat doar haine pe care le porți. Ce vreau să spun este că cu siguranță, indiferent de modul și stilul de viață pe care îl ai, vei găsi modalități de a reduce din cheltuieli. Îți propun un exercițiu. Știi pe ce ai cheltuit, în ultimele zile 20, 30 sau 50 de lei? Încearcă să îți dai seama dacă acele cheltuieli au fost neapărat necesare. La nivel global, 90% din oameni nu pot spune exact pe ce au cheltuit banii în ultima săptămână.

 

 

Urmărește-ți cheltuielile!

Și atunci, dacă vrem să devenim independenți financiari, ce ne rămâne de făcut? Ce trebuie să știi este că urmărirea cheltuielilor este baza oricărei strategii de economisire. Până în urma cu 10-15 ani, urmărirea cheltuielilor se făcea cu un creion și o foaie pe care notai zilnic toate cheltuielile pe care le aveai. Astăzi, lucrurile sunt și mai simple. Poți să știi foarte ușor pe ce merg banii tăi prin intermediul diferitelor aplicații de urmărire a cheltuielilor pe care le poți instala pe telefon sau calculator și pe care le poți conecta direct la cardul tău de debit.

 

Cu o astfel de aplicație de urmărire a cheltuielilor, poți să vezi foarte ușor ce sume ai cheltuit ieri, în ultima săptămână sau în ultima lună pe benzină, mâncare sau ratele la credite. Vei rămâne surprins că ai fi putut să eviți anumite cheltuieli inutile în ultima săptămână sau că ai dat 100 de lei pe lucruri de care nu ai neapărat nevoie.

 

Discutăm mai multe despre centralizarea și organizarea cheltuielilor pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor, acolo unde poți să îmi adresezi orice întrebare despre credite, datorii sau investiții.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: micheile henderson , Unsplash

svg3 strategii financiare pentru plata datoriilor pe termen scurt
svg
svg5 pași simpli de economisire

Leave a reply