
3 strategii financiare pentru plata datoriilor pe termen scurt
Luna ianuarie este luna în care vorbim despre plata datoriilor. În articolele anterioare am discutat despre planul tău financiar pe 2025 și de ce plata datoriilor trebuie să fie o prioritate, precum și despre câteva din motivele care înclină întotdeauna balanța banilor spre plata imediată a datoriilor pe termen scurt.
Reducerea împrumuturilor sau a datoriilor pe care le ai nu doar că îți va păstra mai mulți bani în buzunar la finalul lunii ci te vor ajuta să îți îmbunătățești și scorul de credit, acel indicator folosit de bănci sau instituțiile care oferă credite pentru evaluarea riscului pe care îl prezinți.
80% din datoriile pe termen scurt, pe baza cardurilor de credit
Așa cum am explicat și în articolul precedent, cardurile de credit sunt răspunzătoare de cele mai multe datorii pe care populația le are, la nivel global. În America, suma totală a creditelor obținute pe baza acestor tipuri de carduri a ajuns la o sumă record de 1.6 triliarde de dolari. Fiind una din cele mai ușoare variante de creditare, cardurile de credit se pot transforma destul de repede în probleme financiare serioase, care pot duce la datorii mari și înrăutățirea scorului de credit. Cel mai bun mod de a gestiona datoriile de pe cardurile de credit:
- cheltuirea cumpătată și
- plata promptă a datoriilor.
Dacă ai un astfel de credit, îți recomand să îl plătești cât mai repede cu putință, prin câțiva pași simpli.
Să presupunem că datorezi 5.000 lei pe un card de credit și plătești o dobândă de 15%. Banca sau instituția bancară de la care ai obținut cardul îți permite, în fiecare lună, să faci o plată minimă modestă, cum ar fi 2% din soldul tău sau 100 lei lunar. Efectuarea acelei plăți minime se traduce însă în ani de datorii și multe sute de lei în dobândă suplimentară.
Plațile anticipate, oricât de mici, îți salvează ani de datorii
Dacă presupunem că nu mai faci nicio cheltuială pe acest card și plătești acel minim de 100 lei în fiecare lună, ai calculat cât timp va dura să plăteși datoria de 5.000 lei? Răspunsul este de 79 de luni, sau mai mult de șase ani și jumătate. De asemenea, vei ajunge să plătești aproape 2.900 de lei dobândă. Practic, pentru o cheltuială de 5.000 de lei cu cardul tău de credit, plătești 7.900 de lei. Dacă reușești să rambursezi bani mai repede, scapi și de datorie, scapi și de o mare parte din dobândă. Nu uita că orice plată anticipată a unui credit este scutită de dobânda aferentă acestuia.
2 tehnici de plată a datoriilor: tehnica avalanșei și tehnica bulgăreșui de zăpadă
Dacă ai 4 credite separate, în loc să faci patru plăți egale pe toate cardurile de credit, încearcă să efectuezi cea mai mare plată pe cardul cu cea mai mare rată a dobânzii. După ce ai plătit datoriile de pe cardul sau linia de credit respectivă, poți trece la cel cu următoarea rată cea mai mare. Această tehnică se numește tehnica avalanșei de datorii și este cea mai eficientă alegere financiară pe care o poți face atunci când ai mai multe credite.
O altă strategie de plată pe care ți-o recomand este bulgărele de zăpadă, care presupune, mai întâi, plata completă a celei mai mici datorii, în timp ce toate celelalte plăți pe alte linii de credit rămân minime. Odată încheiată o linie de credit, redirecționezi bani care îți rămân în plus pentru a plăti metodic restul datoriilor, de la cel mai mic credit la cel mai mare.
Spre deosebire de tehnica avalanșei de datorii, tehnica bulgărelui de zăpadă oferă beneficiul psihologic al reducerii numărului de datorii pe care le ai printr-o serie de victorii mai mici.
Discutăm mai multe despre metodele care te pot ajuta să îți plătești datoriile pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor, acolo unde poți să îmi adresezi orice întrebare despre credite, datorii sau investiții.
Să fie cu folos și cu spor la investit !
Sursa foto: Jakub Żerdzicki, Unsplash
Recent Comments
Archives
- februarie 2025
- ianuarie 2025
- decembrie 2024
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022