Post Image

De ce doar 2% dintre români investesc la bursă?

În ultimii ani, tot mai mulți români au început să audă de investițiile pe bursă, fie la radio, fie la TV sau pe internet. Eforturile de educație financiară par să înceapă să dea roade și în România, încrederea în piața locală de capital fiind la cea mai ridicată cotă din ultimii 10 ani. Cu toate acestea, ar trebui să stai de vorbă cu cel puțin 100 de români pentru a avea șanse să găsești două persoane care sunt deja investite fie în companii listate la Bursa de Valori de la București, fie la bursa de la Londra sau New York.

 

La nivel național, peste 50% dintre români păstrează în continuare banii în așa numitele depozite bancare la vedere, respectiv depozite care generează dobânzi mici sau chiar deloc, fără a fi mutați, măcar, în depozite bancare la termen, acolo unde dobândă anuală est de 5-6%. Ultimii 2 ani, în care titlurile de stat Fidelis și Tezaur au oferit dobânzi atractive pentru persoanele fizice, chiar de 9% la un moment dat, au convins tot mai mulți români să vină spre bursă. Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, din totalul de aproximativ 180.000 de persoane care investesc, 20%, respectiv 35.000 de români, preferă exclusiv investițiile în titluri de stat. De ce un astfel de interes pentru titlurile de stat? Răspunsul este foarte simplu: pentru investitorii care nu sunt familiarizați cu riscul investițiilor, obligațiunile de stat oferă o dobândă acceptabilă și un risc scăzut. Drept dovadă, statul român a dat startul chiar astăzi unei noi oferte de obligațiuni Fidelis, cu dobânzi cuprinse între 5 și 7%, la investițiile în euro și lei, pe perioade de unul și cinci ani.

 

Listarea Hidroelectrica la bursă a adus peste 15.000 de investitori noi în piața locală de capital, pe care i-a răsplătit cu aprecieri de peste 30%, de la momentul listării și până astăzi. Cele 20 de companii locale care formează indicele BET, din care fac parte și companii precum OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica sau Transelectrica, s-au apreciat, de la începutul anului, cu peste 15%. Dacă luăm însă în calcul și dividendele plătite de cele 20 de companii către acționari, bursa a înmulțit banii investitorilor cu 22% doar în 2024.

 

Și atunci, de ce doar 2% dintre români decid să investească la bursă? Motivele sunt complexe, de la lipsa unor exemple practice despre cum ai putea să începi să investești la banii pe care am auzit că i-au pierdut pe bursă unii prieteni sau unele cunoștințe. Lipsa educației financiare este într-adevăr una dintre cauzele principale care țin românii departe de investiții și de bursă însă, în practică, lipsa curajului de a începe să investim și încrederea în sfaturile financiare ocupă locurile fruntașe.

 

Te-ai gândit care sunt motivele pentru care nu ai început încă să investești? Discutăm mai multe pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

svgGrădinarul bogat: lecții de viață despre prosperitate, între tată și fiu
svg
svgNext Post

Leave a reply