Post Image

Portofoliu de investitor. Cum investești într-un ETF (în unități de fond de investiții)?

Cum ai fi putut să îți dublezi banii în ultimii 5 ani de zile? Foarte simplu! Dacă ai fi început să investești în 2018, banii tăi ar fi putut să fie astăzi de două ori mai mulți. Dacă ai fi cumpărat o unitate de fond în orice fond de investiții care urmărește performanțele economiei românești sau a economiei globale, cu 100 de lei investiți ai fi avut astăzi aproape 200.

 

Investești într-un ETF? Investeși în mai multe companii, în același timp! 

Investițiile în unitățile de fond de investiții (sau în așa numitele ETF-uri) sunt extrem de populare printre investitori, prin strategia simplă pe care o propun și prin profiturile pe care le oferă. ETF-urile sunt destinate investitorilor care își doresc ca banii lor să crească în același ritm cu economia și vor să investească pe termen mediu și lung, într-un grup de companii relevante din piață. Practic, un fond de investiții (sau un ETF) investește constant banii investitorilor în grupuri de companii clasificate în funcție de țară, zonă geografică sau obiect de activitate.

 

Investițiile în ETF-uri vs. investițiile în obligațiuni

Spre deosebire de investițiile în obligațiuni, care promit returnarea sumei investite inițial și a unei dobânzi agreate la momentul realizării investiției, investițiile în unități de fond sunt mai riscante, prin simplul fapt că evoluția lor e strâns legată de evoluția economiei. Dacă economia se contractă sau are o perioadă de scădere, investiția noastră inițială poate să se deprecieze, cel puțin pe termen scurt. Ce știm însă deja, ca investitori aflați la început de drum sau ca persoane care se educă financiar, este faptul că orice investitor va profita de scăderile din piață pentru a cumpăra unități de fond la prețuri mai mici și că aceste achiziții sunt cele care generează cel mai bun profit, pe termen mediu și lung.

 

 
Investiții în ETF-uri sau acțiuni individuale?

În comparație cu investițiile în acțiuni individuale, ETF-urile oferă un avantaj semnificativ: diversificarea. Pe scurt, prin achiziția unei unități de fond achiziționăm de fapt o parte din fiecare companie în care fondul investește. O simplă achiziție a unei unități de fond într-un fond de investiții care investește constat în indicele BET (Bucharest Exchange Trading), ne face acționari la cele mai puternice 20 de companii de pe piața românească.

 

Cum știi cât costă o unitate de fond într-un ETF? 

ETF-urile se tranzacționează la bursă, la fel ca acțiunile în companii individuale iar prețul unui ETF reflectă, în baza unei anumite proporții, cotația indicelui urmărit. Spre exemplu, când indicele BET a atins valoarea de 12,000 de puncte în august 2021, o unitate de fond putea fi achiziționată cu aproximativ 12 lei.

 

Poți investi cu ajutorul băncii sau a unui broker autorizat 

Vestea bună este că toate băncile mari din România oferă posibilitatea de a investi prin achiziția de unități de fond iar dacă banca ta nu te poate ajuta, există o întreagă serie de brokeri autorizați la care poți să îți deschizi un cont, chiar și de pe telefonul mobil, în câțiva pași simpli. Poți să îți alimentezi contul cu lei în fiecare lună sau la orice interval de timp dorești sau poate doar atunci când reușești să faci niște economii pe care nu vrei să le păstrezi la saltea.

 

Orizontul de timp recomandat: 5-7 ani

Dacă vrei să începi să cumperi unități de fond, trebuie să își asumi, de la început, măcar o perioadă de investiție de 5-7 ani de zile, pentru a te bucura pe deplin de beneficiile pe care o investiție într-un ETF le oferă. Evident, nu ești obligat să investești banii pe o perioadă atât de lungă. Unul din cele mai mare avantaje ale unităților de fond este lichiditatea sporită, ceea ce înseamnă că poți să vinzi oricând dorești unitățile pe care le-ai achiziționat însă cu cât perioada de investiții este însă mai scurtă, cu atât banii tăi au mai puțin timp să se înmulțească.

 

Te invit pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor  ca să afli mai multe despre ETF-uri și în ce segmente economice poți să îți investești banii.

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPortofoliu de investitor. Cum a devenit atât de atractivă Bursa de Valori de la București?
svg
svgPortofoliu de investitior: Investițiile constante la bursă. Strategia Dollar Cost Averaging

Leave a reply