Post Image

Portofoliu de investitior: Investițiile constante la bursă. Strategia Dollar Cost Averaging

Ți se pare dificil să ai succes pe bursă?

 

E mai ușor decât crezi să obții profit cu banii tăi. Haide să îți explic de ce ai nevoie pentru ca să le dai mai multe șanse de înmulțire banilor tăi.

 

Succesul investițiilor la bursă rezultă din două aspecte aflate la îndemâna oricărui investitor: disciplină și simplitate. În primii ani de investiții, simplitatea presupune evitarea investițiilor în acțiuni individuale și mai degrabă investiția constantă în unități de fonduri de investiții, care oferă diversificarea riscului și un profit asemănător cu cel al întregii economii.

 

Ce presupune însă disciplina în investiții? Un investitor disciplinat este un investitor care investește constant în piața de capital, lună de lună sau la anumite intervale de timp, indiferent de creșterile sau scăderile înregistrate de bursă. Putem să știm care este cel mai bun moment, din fiecare lună, pentru a cumpăra acțiuni? Cu siguranță nu, deoarece nici cei mai experimentați investitori nu pot prezice ce se va întâmpla cu bursa mâine sau peste o săptămână. Tocmai acesta este motivul care face din strategia Dollar Cost Averaging (sau așa numita medie a costului în dolari) una dintre cele mai populare și utile strategii de investiții.

 
Dollar-Cost Averaging sau media costului în dolari

Dollar-Cost Averaging este o strategie prin care banii pe care dorim să îi investim în bursă sunt investiți în proporții egale, la intervale constante de timp, indiferent de direcția în care se îndreaptă piața sau o anumită investiție. Cu alte cuvinte, achizițiile de unități de fond sau acțiuni au loc indiferent de modificările de preț ale acestora, ceea ce poate contribui la obținerea unui preț mai bun pentru investițiile realizate.

 

Spre exemplu, înainte de a realiza prima investiție, putem să stabilim o regulă prin care în data de 15 sau 20 a fiecărei luni să investim o anumită sumă de bani într-un fond de investiții sau într-o serie de companii care ni se par potrivite pentru portofoliul nostru. Această  disciplină ne poate servi și ca o strategie de gestionare a riscului din investiții, deoarece, inevitabil, vom ajunge să cumpărăm mai multe acțiuni cu aceeași sumă constantă de bani, atunci când prețul acțiunilor va fi în scădere.

 

 

Investițiile constante, preț mai bun pentru unitățile de fond sau acțiunile tale

Haide să analizăm un exemplu ipotetic pentru a vedea modul în care funcționează o strategie de Dollar Cost Averaging. Presupunem că suntem la începutul anului și avem 5.000 de lei de investit și că după o perioadă în care am analizat mai multe oportunități de investiții, am decis să investim în unitățile de fond ale unui fond de investiții care investește banii noștri în indicele SP500.

 

Cum nu suntem siguri când și la ce preț dorim să cumpărăm o astfel de unitate de fond, aplicăm o abordare bazată pe calcularea mediei costului în dolari, și decidem să investim 1.000 de lei pe lună timp de 5 luni consecutive. Inițial, în prima lună, prețul unei unități de fond este de 20 de lei, ceea ce înseamnă că putem achiziționa 50 de unități de fond cu cei 1.000 de lei disponibili pentru investiții. Dacă prețul unității de fond ar rămâne constant pe parcursul celor 5 luni, suma inițială de 5.000 de lei ne-ar aduce în portofoliu 250 de unități de fond. Ce știm însă deja este că bursa este caracterizată de volatilitate sau mai simplu spus, de scăderi și creșteri zilnice, fluctuații care ne pot oferi posibilitatea de a cumpăra unități de fond la un preț mai mic sau mai mare decât cel initial.

 

Astfel, într-un scenariu în care în următoarele luni, unitatea noastră de fond crește la 21 lei în luna a doua, mai apoi scade la 18 lei în luna a treia și revine la 19, respectiv 21 de lei în ultimele două luni, cu cei 5.000 de lei avuți initial la dispoziție am fi putut cumpăra 253 unități de fond, la un preț mediu de 19.73 lei și cu 3 mai multe față de scenariul în care am fi investit toți banii deodată, la începutul anului.

 

Pe lângă avantajul de a avea în portofoliu cât mai multe acțiuni cu aceeași sumă de bani investită, media costurilor în dolari ne va ajuta să fim disciplinați chiar și atunci când piața scade și panica din piață ne face să vrem să renunțăm la strategia noastră de investiții.

 

Care sunt însă câteva din dezavantajele unei strategii de Dollar Cost Averaging? Te invit pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor ca să afli mai multe.

 

Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Isaac Smith, Unsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPortofoliu de investitor. Cum investești într-un ETF (în unități de fond de investiții)?
svg
svgPortofoliu de investitor: Câți bani poți cheltui peste 30 de ani?

Leave a reply