Post Image

Listarea Hidroelectrica, pretextul perfect pentru începutul tău în investiții

Luna iulie va aduce la Bursa de Valori București cel mai mare eveniment economic din ultimii 15-20 de ani. Listarea companiei Hidroelectrica, supranumită pe bună dreptate “perla economiei românești”, este așteptată atât de investitorii cu experiență cât și de investitorii care vor să înceapă să investească. Dacă în 2013, listarea companiei Romgaz i-a făcut pe mulți români își deschidă un cont de investiții, aducerea unei companii precum Hidroelectrica pe bursă este așteptată să producă un efect similar. Hidroelectrica, cea mai mare companie de producție de energie electrică din România, cu peste 180 de centrale electrice în portofoliu, are momentan doi proprietari: 80% din companie este deținută de statul român, restul de 20% din acțiuni fiind deținute de Fondul Proprietatea.

 

Tranzacția se anunță a fi cea mai mare ofertă publică inițială realizată vreodată în România și una dintre cele mai mari oferte publice inițiale din Europa în acest an. Este, de asemenea, o tranzacție de referință pentru Bursa de Valori București (BVB), care ar putea consolida statutul României de piață emergentă și ar putea aduce noi investitori străini.

 

Listarea Hidroelectrica, cel mai probabil în luna iulie 2023

Chiar dacă nu știm o dată clară pentru listarea companiei la bursă, este de așteptat ca acest lucru să se întâmple în curând, întrucât Hidroelectrica estimează că acțiunile sale vor începe să se tranzacționeze la Bursa de Valori București (BVB) în iulie 2023.

 

Dacă investești în indicele BET, cumperi și acțiuni Hidroelectrica

Odată ce acest lucru se va întâmpla, acțiunile Hidroelectrica vor fi incluse imediat în indicele BET al celor mai tranzacționate companii românești, pe baza unei decizii a consiliului de administrație al BVB. Astfel, investitorii care investesc deja constant în indicele BET vor deține, imediat după listare, și acțiuni Hidroelectrica.

 

 

Cum poți cumpăra azi acțiuni Hidroelectrica? 

Dacă vrei să cumperi acțiuni Hidroelectrica, ar trebui să știi că ele pot fi cumpărate prin orice broker autorizat însă momentan, prețul unei acțiuni rămâne o necunoscută. Un lucru este însă sigur: Fondul Proprietatea dorește să obțină aproximativ 2,2 miliarde de euro prin vânzarea celor 20% din acțiunile pe care le deține, ceea ce ar duce evaluarea întregii companii la aproape 10 miliarde de euro. Un investitor care îți dorește astăzi să cumpere acțiuni Hidroelectrica va putea deocamdată să participe la procesul de subscriere al ofertei publice, pe baza detaliilor cuprinse în prospectul de vânzare al acțiunilor. Prospectul de vânzare este practic documentul care prezintă compania, istoricul ei, rezultatele financiare anterioare, proiecțiile viitoare și condițiile ofertei de vânzare de acțiuni și poate fi solicitat brokerului cu care lucrezi.

 

Impactul Hidroelectrica asupra portofoliului tău de investiții 

Dacă ești un investitor aflat la început de drum și listarea Hidroelectrica îți stârnește interesul, să nu uiți că orice companie, oricât de puternică și relevantă ar fi, trebuie văzută ca parte a unui portofoliu de investiții, care să îți ofere diversificarea necesară și diminuarea riscului investițional. O companie din segmentul energetic îți va aduce cu siguranță dividende și o expunere la un segment economic care a înregistrat creșteri mari în ultimii ani, însă nu uita că prețurile la energie au început să scadă iar pe termen lung, investițiile într-o singură companie sunt cele mai riscante.

 

Discutăm mai multe despre listarea Hidroelectrica pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Romania Insider

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPortofoliu de investitor. Cum influențează băncile centrale strategia ta de investiții?
svg
svgMarea Cuponiadă sau cum poți afla dacă acțiunile tale mai au valoare!

Leave a reply