Post Image

Portofoliu de investitor. FOMO sau frica de a rata cea mai bună investiție

Lumea investițiilor este dominată de multe frici pe care investitorul trebuie să le depășească, dacă își dorește ca banii lui să înceapă să fie înmulțiți. Chiar dacă una dintre cele mai răspândite temeri este cea de a pierde bani atunci când investim, ultimii ani au fost dominați de un concept apărut în universul criptomonedelor, răspândit însă rapid și în rândul investitorilor în acțiuni.

 

 

Ce este FOMO și cum se manifestă?

 

Frica de a rata cea mai bună investiție care ar putea să te îmbogățească (sau așa numita FOMO – Fear of Missing Out) apare atunci când o persoană ia o decizie irațională de a tranzacționa sau de a investi în acțiunile unde companii sau într-o criptomonedă pe baza unor informații primite fără a verifica în mod corespunzător sursa sau acuratețea acestora. În lumea criptomonedelor, FOMO îi determină pe oameni să cumpere active la prețuri mari, în speranța că acestea îți vor dubla sau tripla valoarea într-un timp scurt. De cele mai multe ori, activele cumpărate după acest principiu ajung să fie vândut la cele mai mici prețuri, decizia de vânzare sau cumpărare fiind influențată de informațiile preluate de la diferiți formatori de opinie sau așa-zise grupuri de investitori.

 

 

Consecințele investițiilor realizate sub influența FOMO pot fi mai grave și mai profunde decât o pierdere a capitalului investit, putând duce la situații dăunătoare, cum ar fi distanțarea de familie și prieteni, anxietate și depresie. Pierderile mari sunt greu de digerat iar un astfel de episod te poate face să renunți pentru totdeauna la ideea de a mai investi.

 

 

Cum acționează FOMO? Exemplul Dogecoin.

 

Un exemplu extrem de cunoscut de frică de a rata cea mai bună investiție vine din lumea criptomonedelor și este sinonim cu mișcările volatile ale Dogecoin în 2021, o criptomonedă promovată pe Twitter de Elon Musk, directorului companiei Tesla. Criptomoneda a cunoscut în mai multe rânduri creșteri și prăbușiri succesive ale prețului în funcție de modul în care declarațiile lui Musk erau percepute de piață. În mai 2021, Dogecoin a avut o creștere fulminantă înainte de apariția lui Musk în emisiunea „Saturday Night Live” și apoi a scăzut cu aproape 30% în 24 de ore, asta după ce Dogecoin a fost numită „o simplă șmecherie” în cadrul emisiunii. Cu toate acestea, menționarea Dogecoin de către Elon Musk i-a făcut pe mulți investitori care nu cumpăraseră moneda până atunci să se grăbească să o achiziționeze, ceea ce a dus la apariția unui FOMO.

 

De-a lungul timpului, efectul cauzat de FOMO în comunitatea investitorilor în criptomonede a alimentat investițiile în multe monede dar și acțiuni cu prețuri extrem de mici, din dorința investitorilor de a pune mâna pe următoare investiție care ar putea rivaliza cu succesul Bitcoin-ului. Chiar și astăzi, există diferite grupuri pe rețelele de socializare care promovează investițiile riscante, după principiul FOMO: dacă nu cumperi azi, mâine va fi prea târziu.

 

 

FOMO-ul anilor 1990: Caritas și FNI.

 

În fața unor astfel de propuneri de investiții, un investitor inteligent va știi că piața de capital nu se sfârșește mâine, că oportunitățile de investiții apar des și că nu este obligat să înceapă să investească azi, dacă nu se simte încă pregătit pentru a face acest lucru. Deși apărut relativ recent în literatura de specialitate, frica de a rata cea mai bună investiție” nu este un concept nou iar dacă ne raportăm la piața românească, frica de a lăsa oportunitățile de investiții să treacă pe lângă noi a fost cea care a alimentat mirajul FNI sau fenomenul Caritas.  

 

Cu ce sunt diferite investițiile făcute în grabă azi față de cele realizate în urmă cu 30 de ani, pe același principiu al fricii de a rata așa numitele oportunități? Te aștept pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor ca să îmi spui părerea ta.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursa foto: Kayvan Mazhar, Unsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPortofoliu de investitor. Ce sunt ETF-urile sectoriale?
svg
svg7 activități prin care îi poți învăța pe copii ce înseamnă banii

Leave a reply