Ce ar trebui să știi despre creșterea dolarului?
Săptămâna trecută, mai exact pe 22 septembrie 2022, dolarul american a trecut, pentru prima dată în istorie, de pragul psihologic de 5 RON. În condițiile în care la începutul anului, un dolar american putea fi cumpărat cu aproximativ 4.35 RON, trecerea pragului de 5 RON reprezintă o creștere de aproape 15%. Nu doar leul s-a depreciat în fața dolarului, ci și euro și majoritatea celorlalte valute europene. Pentru 2022, dolarul american pare să fie cea mai puternică valută la nivel global, preferată de majoritatea investitorilor. Care ar fi câtva din cauzele și efectele acestei aprecieri și mai ales, la ce ar trebui să fii atent în perioada următoare, dacă vrei să schimbi lei în dolari sau dacă vrei să începi să investești?
Politica monetară a SUA
De la începutul anului, Banca Centrală a Americii, așa numita FED, a hotărât să încerce să combată inflația prin creșteri succesive a ratei dobânzilor cheie. După o perioadă de 10 ani de dobânzi mici, aproape negative, care au încurajat consumul și prezența banilor în piață, FED-ul a decis să crească ratele dobânzilor și astfel, să reducă volumul de bani pe care atât persoanele fizice cât și companiile sunt dispuse să le arunce în piață sau să le împrumute din bancă.
Cu ratele mai mari la depozite dar și la împrumuturi, sunt mai puțini dolari în circulație și mult mai scumpi. În momentul de față, ratele dobânzilor pentru dolari sunt de aproximativ 3-3.25%, mult mai mari decât cele stabilite de Banca Central Europeană pentru euro, 0.75%. Diferența de dobândă pe cele două monede majore la care este expusă economia a dus, indirect, la o scumpire accelerată a dolarului față de euro și implicit, față de leu.
Jumătate din comerțul global se realizează în dolari
La nivel macroeconomic, dolarul american este una dintre cele mai utilizate monede, jumătate din comerțul global desfășurându-se în dolari. Tranzacțiile zilnice în dolari cresc astfel necesarul de dolari din piață și implicit, și prețul dolarului. Pe tot globul, dolarule este moneda de schimb pentru orice baril de petrol iar recent, criza energetică a pus și mai mare presiune pe dolar, deoarece Europa importă masiv gaz lichefiat din SUA, care este achitat tot în…ai ghicit, dolari! Pe lângă tranzacțiile de natură economică, statele din comunitatea internațională se împrumută constant în dolari și își plătesc datoriile tot în moneda americană.
Care sunt efectele creșterii dolarului?
Un dolar puternic poate reprezenta o problemă atât pentru guverne cât și pentru comerțul internațional sau economie. Hai să luăm exemplul simplu al unui baril de petrol pe care România îl cumpără din piața internațională, în dolari. Chiar dacă cotația internațională a petrolul scade, dolarul crește și astfel, banii pe care trebuie să îi plătim pe un litru de benzină sau motorină sunt aceeași. Pentru a vedea o ieftinire a combustibilului, ar trebui ca prețul pe care îl plătim pentru un baril de petrol din import să fie mult mai mic, lucru care deocamdată nu se întâmplă.
Cu un dolar scump, companiile și persoanele fizice pot fi dispuse să renunțe la a păstra banii în monede naționale sau regionale și să cumpere masiv dolari, moneda americană fiind văzută în perioade de criză ca o monedă de refugiu.
Cum influențează creșterea dolarului investițiile tale?
Dacă investițiile pe care le faci sunt în dolari, aprecierea monedei americane, în comparație cu euro sau leul ți-a adus, de la începutul anului, o apreciere indirectă de +15%. Un alt avantaj al investițiilor în dolari este diversificarea pe monedă de care beneficiezi dacă nu investești doar în euro sau lei. Prin evoluțiile avute de la începutul anului, se pare că piața americană este cel mai bine pregătită pentru a absorbi șocul inflaționist iar dacă ai decis să investești în companii din SUA, probabil că ți se potrivește unul din sfaturile lui Warren Buffet – Never bet against American economy.
Ce greșeli investiționale să eviți
La cotația actuală, de peste 5 RON pentru un dolar, sunt tot mai multe voci care susțin că dolarul american este supraevaluat și că odată cu creșterea ratelor dobânzilor la euro, cursul valutar se va reechilibra și dolarul va reveni la un nivel moderat. Cea mai mare greșeală investițională pe care ai putea să o eviți acum ar fi să nu investeși masiv în dolar, cu speranța unei aprecieri mult superioare față de valoarea actuală și obținerea unui profit din diferența de curs valutar.
Schimburile valutare, la fel ca investițiile, trebuie realizate treptat și cu o strategie clară.
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022