Tipuri de investitori. Investitorul pasiv
De cele mai multe ori, din dorința de a începe să investim, uităm să ne răspundem la o întrebare simplă : ce tip de investiții ni se potrivesc ? În lumea investițiilor, există două tipuri distincte de investitori : investitorii pasivi și investitorii activi.
Cum știi dacă tipul investitorului pasiv (respectiv stilul defensiv) este cel potrivit pentru tine ?
Dacă nu ești dispus să dedici timp excesiv investițiilor tale și preferi strategiile de investiții simple, înseamnă că portofoliul tău de investiții urmează regulile investițiilor pasive.
Ce presupune, mai exact, stilul de investiții defensiv ? Chiar dacă poate părea ciudat, investitorul defensiv nu ar trebui să investească deloc în acțiuni individuale. Investițiile în acțiuni necesită timp pentru analiză și un risc investițional ridicat. Dacă ești un un investitor defensiv și vrei să eviți aceste aspecte, ar trebui să te gândești la investițiile într-un fond de acțiuni care reproduce un indice bursier, cu o componență cât mai variată.
Spre exemplu, investițiile în indicele BET (indicele care urmărește performanța companiilor listate la Bursa de Valori București) îți oferă posibilitatea de a investi, constant, în cele mai relevante companii de pe piața românească. În același timp, poți realiza investiții similare în piața americană, prin indicele SP500 sau de ce nu, în piața germană, franceză sau chiar asiatică. Investițiile în indici îți vor oferi o diversificare optimă iar profitul pe care îl vei obține va fi, de cele mai multe ori, similar cu cel al întregii piețe.
Regulile investitorului pasiv
Dacă ești un investitor pasiv și vrei totuși să investești în acțiuni individuale, axează-te pe diversificarea portofoliului tău și investește, în proporții egale, atât în acțiuni cât și în obligațiuni. În cazul companiilor în care decizi să investești, analizează cu atenție dimensiunea companiilor și valoarea lor de piață. Companiile mici s-ar putea să nu supraviețuiească unei crize. Așadar, în portofoliul investitorului pasiv ar trebui să își facă loc doar companiile cu o capitalizare mare (de peste două miliarde de dolari), cu o cotă de piață relevantă și profituri considerabile. Companiile care au făcut profit în ultimii zece ani sunt ținta perfectă pentru un investitor defensiv iar plata constantă a dividendelor este o confirmare în plus a performanței economice.
Cea mai importantă regulă pentru investitorul defensiv este cumpărarea de acțiuni la un preț rezonabil. În Investitorul Inteligent, Benjamin Graham oferă sfatul de a nu cumpăra acțiuni a căror preț pe acțiune raportat la profitul net pe acțiune din ultimii 3 ani este de 15 ori mai mare. Ce vei observa cu ușurință este faptul că majoritatea companiilor listate la bursă nu vor trece acest test. De ce ? Deoarece, de cele mai multe ori, companiile individuale nu sunt cea mai bună alegere pentru investitorul pasiv sau defensiv și asta nu este o problemă ! Nu uite : vei putea realiza profituri chiar dacă ești prudent și strategia de investiții pe care o preferi este una simplă.
Între “a mânca bine” și “a dormi bine”, investitorul defensiv va alege întotdeauna a doua varianță, un risc mic și un profit acceptabil în detrimentul unui risc exagerat și a unui câștig potențial mare.
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022