Bursa și investițiile inteligente
Te-ai întrebat vreodată de ce, în lumea investițiilor, auzi destul de des sintagme precum investitor inteligent, investiții inteligente sau investește inteligent? În acest articol discutăm despre originea acestor expresii, dar și despre inteligența în investiții, despre riscul suplimentar pe care emoțiile îl au asupra investițiilor tale și mai ales, despre strategia de investiții care ți se potrivește.
Investiții inteligente sau investitori inteligenți?
Dacă ești pasionat de investiții, cu siguranță ai auzit, măcar o dată, de investiții inteligente sau investitori inteligenți. Conceptul investițiilor inteligente a fost enunțat de către Benjamin Graham, unul dintre cei mai cunoscuți investitori de pe Wall Street de după Marea Criză Economică din 1929-1933. Conceptul a fost adus în atenția publicului larg de către Warren Buffet, probabil cel mai celebru investitor pe bursă din toate timpurile, cu o avere evaluată la peste 100 miliarde de dolari. Warren Buffet, unul dintre studenții lui Benjamin Graham la Universitatea din Columbia afirma că Investitorul Inteligent este pe departe, cea mai bună carte de investiții scrisă vreodată. Ce o face însă atât de specială? Nu doar conținutul ei ci si investitorii pe care i-a influențat de la prima ediție din 1949. Întâmplător sau nu, majoritatea studenților lui Graham, chiar dacă mai puțini celebri decât Warren Buffet, au ajuns milionari.
Cartea lui Benjamin Graham oferă două lecții majore. Prima lecție: un investitor are întotdeauna un cadru rațional pe baza căruia investește, un set de reguli la care se raportează indiferent de scăderile sau creșterile de pe bursă, iar cea de a două lecție definind investitorul inteligent ca un investitor care nu lasă emoțiile să primeze în fața reguilor sau să îi influențeze deciziile. Daca reușești să îți însusești aceste două reguli, ai mari șanse să obții rezultate mai bune cu banii tăi decât cineva care este mult mai experimentat în domeniul investițiilor dar căruia îi lipsesc răbdarea sau pregătirea emoțională pentru a investi.
Două tipuri de investitori inteligenți: activi și pasivi
Potrivit cărții lui Benjamin Graham, există două tipuri de investitori inteligenți: investitorul defensiv (sau pasiv) și investitorul agresiv (sau activ). Investitorul defensiv nu dorește să aloce timp excesiv investițiilor sale, nu este neapărat pasionat de investitii sau bani și, cel mai important, este fanul strategiilor de investitii simple. Investitorul agresiv, pe cealaltă parte, este dispus să dedice timp și energie pentru a analiza companii și pentru a investii în cele mai potrivite acțiuni pentru stilul lui de investiții.
Nu știi încă ce tip de investitor ești? Explicăm caracteristicile celor două tipuri de investitori în articolele următoare.
Să fie cu folos și spor la investit!
Proiect de educație financiară susținut de
CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA
Recent Posts
Recent Comments
Archives
- octombrie 2024
- septembrie 2024
- august 2024
- iunie 2024
- mai 2024
- aprilie 2024
- martie 2024
- februarie 2024
- ianuarie 2024
- decembrie 2023
- noiembrie 2023
- octombrie 2023
- septembrie 2023
- august 2023
- iulie 2023
- iunie 2023
- mai 2023
- aprilie 2023
- martie 2023
- februarie 2023
- ianuarie 2023
- decembrie 2022
- noiembrie 2022
- octombrie 2022
- septembrie 2022