Post Image

Recomandare de carte. The Barefoot Investor

The Barefoot Investor (sau în traducere liberă, Investitorul Desculț) este o carte care îți propune să te ajute să înțelegi finanțele tale personale, astfel încât și tu să te poți uita în oglindă și să spui „Am înțeles asta”.

 

Cartea ne poartă prin 3 etape diferite ale vieții: plantarea, creșterea și recolta. Autorul cărții, Scott Page, oferă și câteva exerciții pe care cititorul le poate realiza, cu scopul de a putea controla mai bine finanțele proprii.

 

Povestea cărții începe în orașul lui Scott Pape, în care un incendiu a distrus casa si ferma familiei. Toate bunurile strânse de-a lungul vieții, atât de Pape cât și de părinții lui, au devenit peste noapte, un morman de moloz. Și exact când totul părea să se prăbușească, Scott s-a uitat în oglindă și a spus „Am înțeles asta”.

 

Când vine vorba de oportunități profesionale, acesta este cel mai bun moment pentru a fi în viață în istoria omenirii. Ce trebuie să înveți este că e imposibil să plantezi un măr sâmbătă seara și te întorci duminică, să stai cu mâinile în șolduri și încruntat și să spui „Unde sunt merele mele?”. După ce copacul a prins rădăcini, nu poți extrage puietul după o săptămână și să îl plantezi pe cealaltă parte, unde este mai însorit. În mod normal, nu te uiți la știrile de noapte și te gândești: „Doamne, nu va fi ploaie în următoarele 5 zile!”. Nu devii disperat și nu cauți pe Google „cum să crești 1000 de mere pe zi”.

 

 

Tot ce trebuie să faci este să plantezi copacul și apoi aștepți. Un an mai târziu vei avea niște mere,  tari și acrișoare. Ramurile copacului sunt încă tinere, practic uiți de el și îți vezi de viața ta. După câțiva ani observi că devine mai înalt iar după 30 de ani nepoții tăi se pot juca la umbra copacului. Natura are un model ușor de înțeles – plantați, creșteți, recoltați. La fel este și cu banii tăi. Plantează semințele bogăției, privește-le cum cresc și bucură-te de recoltă”!

 

Regula bugetului 60-10-10-20

 

Pe scurt, Scott Pape propune câteva activități pe care orice investitor începător le poate întreprinde cu ușurință. În prima etapă, cea de plantare, e important să diminuăm comisioanele pe care băncile le percep pe banii noștri. Spre exemplu, retragerile de bani cash de la un bancomat cu comision 0 este un început bun. O altă regula de bază a cărții este împărțirea clară a banilor pe care îi avem în câteva categorii mari: 60% din buget ar trebui să fie reprezentat de cheltuieli zilnice și lunare, 10% ar trebui să meargă spre lucrurile care ne fac plăcere, 10% spre investiții pe termen lung și 20% spre plata datoriilor.

 

În etapa de creștere, dublarea veniturilor pe care le avem, învățarea de competențe relevante pentru piața muncii, proiectele independente în care ne implicăm pe lângă locul de muncă și achiziția unei case, sunt pași care merită luați în considerare.

 

Pentru Pape, etapa cea mai importantă din cartea The Barefoot Investor este recoltarea, respectiv etapa în care eforturile susținute ale investitorului sunt răsplătite prin plata tuturor datoriilor. Plata creditelor ipotecare este văzută ca cel mai important pas spre independența și liniștea financiară.

 

Dacă încă te mai întrebi ce ghid financiar poți folosi pentru independența ta financiară, citește cartea lui Scott Page.

 

Să fie cu folos și cu spor  la investit !

 

Sursa foto: Unsplash

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgCum să îți permiți o vacanță de vară cu bani puțini
svg
svgCe ar trebui să știi despre inteligența artificială?

Leave a reply