Post Image

Trei pași mici dar esențiali pentru bunăstarea ta financiară

Probabil că auzi foarte des termeni precum independență financiară sau bunăstare. Ce înseamnă mai exact bunăstarea și cum o definim? Bunăstarea financiară nu este reprezentată doar de bani, indiferent de vârsta sau averea unui investitor. Bunăstarea se traduce prin gradul de satisfacție sau mulțumire generală a vieții, aspect care joacă un rol semnificativ în capacitatea unei persoane de a atinge succesul personal și profesional.

 

Bunăstarea financiară, între obiective pe termen scurt, mediu și lung

 

Termenul „bunăstare financiară” este adesea folosit ca barometru pentru a evalua situația financiară a unui investitor și reprezintă situația financiară obiectivă a unei persoane, respectiv capacitatea acesteia de a-și îndeplini obligațiile financiare pe termen scurt și de a rămâne pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivele financiare viitoare.

 

 

45% dintre americani au datorii mai mari de 6000 de dolari. 

 

Potrivit unui sondaj recent al Federal Reserve Board, peste trei sferturi dintre familiile americane declară că au datorii, iar 45% dintre familii au datorii acumulate pe carduri de credit, cu o datorie medie de 6.300 de dolari. Aproximativ o treime au indicat că ar avea probleme în a acoperi o cheltuială de urgență de 400 de dolari și mai mult de 40% nu au economisit niciun ban în cursul anului precedent.

 

Situația ta financiară are un impact major asupra sănătății, relațiilor și productivității la locul de muncă

Impactul emoțional al acestor poveri financiare poate fi copleșitor – 65% dintre americanii intervievați spun că banii reprezintă o sursă semnificativă de stres. Pentru persoanele cu vârsta sub 43 de ani, procentul depășește 82%. De ce este important să ne rezolvăm problemele financiare? S-a demonstrat științific faptul că problemele financiare ne pot afecta sănătatea mentală și fizică, somnul, stima de sine, relațiile de acasă, precum și productivitatea și prezența la locul de muncă.

 

Roadmap-ul de bunăstare și îndeplinirea obiectivelor

Vestea bună este că lucrurile nu trebuie să arate așa, dacă oferim o atenție sporită cheltuielilor pe care le facem, dacă investim responsabil și dacă ne stabilim un roadmap de bunăstare financiară.  Pe scurt, dacă știm ce vrem să obținem cu banii noștri, călătoria spre independența financiară sau bunăstare poate fi destul de simplă. Urmărirea – și în cele din urmă atingerea acestor obiective – duce inevitabil la o îmbunătățire a vieții pentru investitori, dar și la o situație ideală pentru angajatori, care pot folosi programele de bunăstare financiară în beneficiul angajaților.

 

3 pași simpli pentru bunăstarea ta financiară

Cum echilibrarea mai multor obiective financiare nu este întotdeauna un proces simplu, crearea unui ghid concret te va ajuta să identifici pașii necesari pentru a atinge anumite repere financiare, cum ar fi crearea unui buget eficient, constituirea de economii de urgență și plata datoriilor cu dobândă mare. Aceste repere de progres financiar te pregătesc pentru câștiguri financiare pe termen lung și liniște emoțională.

 

Companii mari de investiții din America precum Vanguard sau Fidelity, dar și multe bănci din România pun la dispoziția investitorilor ghiduri care ajută la stabilirea obiectivelor, la crearea unui buget, a unui program de gestionare a datoriilor și a unei strategii de economisire pentru pensie.

 

Cum îți poți stabili primele obiective financiare concrete și cu ce ar trebui să începi pentru a avea o strategie de investiții care să îți genereze nu doar bani, ci și bunăstare? Discutăm pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor. 

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

 

Sursă foto: Dino Reichmuth, Unsplash 

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgPortofoliu de investitor. Ar trebui să cumperi o locuință pentru investiție?
svg
svgCum să îți permiți o vacanță de vară cu bani puțini

Leave a reply