Post Image

7 moduri în care îți poți plăti datoriile

Să scapi de împrumuturi nu e o misiune ușoară, mai ales când nu ai foarte mulți bani la dispoziție. Vestea bună este că poți să îți plătești datoriile, însă pentru asta ai nevoie de disciplină și schimbarea comportamentului financiar.

 

Bugetul de venituri și cheltuieli

Crearea unui buget de venituri și cheltuieli te va ajuta să îți faci o idee mai clară despre banii tăi și să știi exact ce sumă îți permiți să aloci spre plata datoriilor. Nu încerca să faci calcule sau planuri financiare în minte, vei înțelege mult mai ușor situația atunci când vei vedea cifrele pe hârtie. Odată creionat, bugetul tău lunar îți va arăta de unde poți să salvezi anuminte sume de bani și ce datorii ai putea să plătești.

 

Dacă la finalul fiecărei luni consideri că nu mai ai niciun ban, dar achiziționezi multe lucruri neesențiale, te rog să renunți de pe acum la afirmația « am bani doar cât să trăiesc de pe o lună pe alta » și să o înlocuiești cu « vreau să îmi schimb  comportamentul financiar ».

Dacă luna aceasta bugetul tău îți dă dureri de cap, nu îți înrăutăți situația financiară prin a cheltui bani pe lucruri de care nu ai nevoie. Pentru a îți plăti datoriile, ai nevoie de un plan, indiferent de oricât de mulți bani ai avea.

 

 

Lista datoriilor, o prioritate!

Începe prin a face o listă cu împrumuturile pe care le ai, perioada de contractare, dobânda, suma pe care o mai ai de returnat și mai ales perioada. Oferă prioritate datoriilor pe care vrei să le achiți cel mai repede. Poți alege între împrumuturile cu dobânda cea mai mare sau cu cei mai puțini bani de rambursat. Planul este să plătești cât mai mult posibil în contul aceleiași datorii, până la plata ei integrală, pentru ca mai apoi să continui cu plata următorului împrumut.

 

Plățile anticipate făcute pentru orice credit te salvează de plata câtorva dobânzi care, adunate, pot reprezenta banii de care ai nevoie pentru achitarea celui de-al doilea împrumut de pe lista ta.

 

Până când reușești să îți achiți o mare parte din obligațiile pe care le ai, încearcă să nu mai iei împrumuturi noi. Nu vei scăpa niciodată de datorii dacă vei continua să te împrumuți, fie că o faci pe termen scurt, fie pe termen lung. Propune-ți ca pentru o perioadă de 6 luni sau un an să nu mai iei nici un ban cu împrumut.

 

În tot acest timp, încearcă, în fiecare lună, să analizezi cu atenție extrasul tău de cont pentru a vedea cum cheltui banii. Pentru cumpărăturile pe care le-ai făcut, întrebă-te foarte serios dacă puteai sau nu să trăiești și fără cheltuiala respectivă. Poate ți se pare dificil dar amintește-ți că nu faci aceste eforturi degeaba, ci le faci pentru a îți plăti datoriile.

 

Cheltuieli mai puține sau încă un job?

Dacă ți se pare greu să renunți la anumite cheltuieli, găsirea unei surse suplimentare de venituri poate fi o soluție bună. Încearcă să îți găsești un al doilea job sau poate câteva proiecte independente, de freelancing sau de ce nu, poți încerca să îți deschizi o mică afacere.

 

Toate datoriile pe care le avem, așezate pe o foaie, nu sunt cea mai frumoasă imagine pe care ne dorim să o vedem însă conștientizarea situației financiare în care ne aflăm și concentrarea plăților pe un singur împrumut o dată sunt soluții eficiente.

 

Hai încearcă să realizezi un tabel simplu, cu o coloană de venituri și alta de cheltuieli și datorii. Vei observa foarte ușor care e situația ta financiară și mai ales, gradul tău de îndatorare, pe care îl putem calcula împreună.

 

Dacă ai nevoie de ajutorul nostru pentru a realiza acest calcul, scrie-ne la invest@financiaria.ro.

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

Leave a reply