Post Image

Cadranul banilor. Cum să ajungi din angajat, investitor?

Dacă în unul din articolele anterioare am vorbit despre active și pasive, haide să analizăm traiectoria ta profesională.

 

Este foarte ușor să îți construiești o carieră pe pilot automat sau una în care să lași planurile și visurile tale pe locul doi. Așadar, îți propun să faci un pas în spate și să încerci să își dai seama dacă drumul pe care ești acum e cel care te împlinește și îți oferă șansa independenței financiare. 

 

Robert Kiyosaki. Tată bogat, tată sărac. 

Una dintre cele mai populare metode de evaluare a etapei în care te afli în cariera ta este așa-numitul cadran al banilor, dezvoltat de Robert Kiyosaki. În anul 1997, cartea Tată bogat, tată sărac a fost un best seller, fiind vândută în peste 37 de milioane de exemplare la nivel global. Cadranul banilor este un concept pe cât de simplu, pe atât de util pentru dezvoltarea ta în carieră.

 

 

Cele patru categorii din cadranul banilor

În funcție de munca pe care o prestezi, cadranul propune patru categorii în care poți să te încadrezi : angajat, liber profesionist, patron și investitor. Majoritatea oamenilor se regăsesc în primele două cadrane, respectiv angajați care muncesc pentru un patron sau liber profesioniști, experți care muncesc într-o afacere proprie și cărora le este greu să își mărească echipa sau să colaboreze cu angajați. Liberii profesioniști, precum medicii, avocații sau arhitecții pun pe primul loc calitatea muncii și doar mai apoi, crearea unei echipe. Un liber profesionist se poate muta în cadranul patronilor doar atunci când reușește să angajeze peste 10 oameni și doar atunci când reușește să pună pe picioare un business care poate funcționa și fără implicarea lui constantă.

 

Un patron, prin structura afacerilor sale, își permite să aibă un concediu neplanificat sau câteva zile libere fără ca afacerea lui să stagneze, fiind condusă în tot acest timp de echipa sa. Dacă ești însă un liber profesionist, prezența și implicarea ta în afacere este obligatorie, în fiecare zi. Al patrulea cadran din cadranul banilor este cel al investitorului, ocupat de acele persoane care pot trăi din investițiile pe care le realizează, fie în companii locale, fie în companii listate la bursă.

 

Cum fac trecerea între cadrane?

Dacă te afli în cadranele Angajat și Liber Profesionist, ar trebui să începi să te gândești cum poți face să treci în cadranele Patron și Investitor, acolo unde munca ta este mult mai profitabilă și răsplătită cu mai multe satisfacții. Poți extrem de ușor să fii angajat iar în timpul liber să ai o afacere proprie de care să te ocupi și care treptat, să îți permită să crești și să își formezi o echipă.

 

În același timp, dacă ești deja liber profesionist, poți încerca să îți extinzi activitatea sau afacerea în așa fel încât în următorii 2-3 ani să faci trecerea de la cadranul Liber Profesionist la cadranul Patron. Ce trebuie însă să știi este că indiferent de cadranul în care te afli, independența financiară nu este imposibil de atins ci doar rețeta pe care trebuie să o aplici este diferită.

Cadranul banilor | Financiaria

 

În varianta de cadran al banilor a lui Robert Kyiosaki, fiecare dintre noi ar trebui să se afle, în orice moment al vieții lui, în două cadrane în același timp. Așadar, să fii fie Angajat și Liber Profesionist în același timp, fie Angajat și Patron sau Liber Profesionist și Investitor și așa mai departe. Din experiența mea de Angajat, Liber Profesionist și Patron (experiențe pe care le-am încercat începând de la 16 ani, de când îmi aduc aminte că am avut primul job mai serios într-o agenție imobiliară), știu un lucru sigur: odată ajuns în cadranul Investitor, nu am vrut să mai părăsesc acest cadran, indiferent dacă am fost angajat într-o companie, expert în domeniul meu de activitate sau antreprenor.

 

Consider că intrarea în cadranul Investitor îți aduce un câștig extraordinar: schimbarea de mentalitate și atenția sporită cu care începi să îți investești timpul în diferite proiecte sau banii în diferite companii. 

 

Cum ajung din angajat, investitor?

În ultimii ani, foarte multe companii din România au început să ofere diferite beneficii angajaților, precum dreptul de a cumpăra sau chiar a primi sub formă de bonus acțiuni ale companiei pentru care lucrează. Dacă ești angajat la o companie care are planuri mari de dezvoltare și care se gândește chiar la o posibilă listare la bursă (asta dacă nu este listată deja), poți să fii, în același timp, și angajat, și investitor, prin intermediul unui program de fidelizare a angajaților sau de ce nu, prin achiziția unor acțiuni la drepturi preferențiale. Dacă lucrezi la o companie mai mică, poți să devii investitor prin simpla achiziție constantă de acțiuni în companii care sunt deja listate la bursă sau prin intermediul unui indice bursier care să își ofere expunere la piața locală sau, de ce nu, la piața internațională. 

 

Încearcă, măcar pentru o perioadă de timp, să fii investitorul inteligent de care vei fi mândru peste ani de zile. Cu siguranță, va fi o experiență cu sens unic pe care nu o vei regreta! Discutăm mai multe în grupul de facebook Investește inteligent. Portofoliu de investitor!

 

Să fie cu folos și cu spor la investit! 

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

svgCasa și mașina ta, un activ sau un pasiv?
svg
svgCum să investești, în funcție de vârstă

Leave a reply