Post Image

Importanța obiectivelor financiare la final de an

Începutul unei săptămâni noi, a unui trimestru nou sau a unui an nou poate reprezenta momentul perfect pentru stabilirea unor obiective financiare. Identificarea și descrierea clară a unor activități pe care vrei să le realizezi în viitorul apropiat sau a unor bunuri pe care vrei să le cumperi în decurs de un an sunt câțiva primi pași importanți în orice proces de planificare financiară.

 

Dacă ești fanul rezoluțiilor de final sau început de an, propune-ți clar câteva obiective pe care vei vrea să le atingi. Nu uita însă că foarte multă lume renunță într-un timp foarte scurt la rezoluțiile proprii, din lipsă de strategie și ambiție. Unele dintre obiectivele tale pot fi extrem de personale dar există alte obiective, cum ar fi pensia sau economiile de urgență, pe care toată lumea ar trebui să le aibă.

 

Planul financiar, cheia realizărilor tale

Dacă știm exact ce vrem să obținem cu banii noștri, am parcurs deja jumătatea drumului spre atingerea obiectivelor. Cu obiectivele stabilite, mai rămâne să identificăm planul financiar care ni se potrivește cel mai bine. Pentru anumite obiective, cum ar fi cele care se vor realiza peste mulți ani, s-ar putea ca o alocare a economiilor noastre în acțiuni care oferă un potențial de creștere mare, dar care implică și un risc pe măsură, să fie cea mai bună opțiune. Pentru altele, cum ar fi obiectivele pe termen mai scurt, s-ar putea să avem nevoie de o combinație între investiții mai sigure, cu randamente mai mici și risc redus și investiții mai agresive, cu risc mai ridicat.

 

Planificarea obiectivelor ne mai oferă încă un avantaj: acela de a ne ajuta să conștientizăm cât de mult să contribuim la fiecare obiectiv financiar propus. Fie că realizăm aceste calculele pe cont propriu sau cu ajutorul unui consultant de investiții financiare, rezultatul ar trebui să ne indice ce sume de bani lunare ar trebui să investim în așa fel încât să ne atingem obiectivele. Cu un plan final de investiții bine pus la punct, putem să urmărim evoluția noastră financiară și să ne adaptăm rapid strategia, în cazul în care rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor.

 

 
Oferă un scop economiilor tale!

Identificarea obiectivelor financiare oferă un scop atât economiilor cât și investițiilor pe care le facem și un sentiment de împlinire atunci când reușim să realizăm ce ne-am propus, din punct de vedere financiar.

 

Așadar, ce înseamnă cu adevărat identificarea acestor obiective? Pe măsură ce imaginea asupra viitorului nostru financiar începe să se clarifice, există câteva întrebări la care trebuie să ne răspundem: ce ne dorim să realizăm, când ne dorim să realizăm și mai ales, de câți bani avem nevoie. Orizontul de timp este poate cel mai important aspect care merită luat în considerare atunci când vă vrem să construim o strategie de investiții cu un scop bine determinat.

 
Oferă timp banilor tăi!

Cu cât perioada de timp este mai lungă și cu cât oferim mai mult timp banilor noștri pentru a crește, cu atât riscul pe care trebuie să ni-l asumăm în investiții, scade.  Stabilirea unui preț pentru fiecare obiectiv este un detaliu important, care ne va ajuta să determinăm câți bani trebuie să economisim în fiecare lună, câți bani să investim și ce randamente urmărim pentru a reuși să ținem pasul cu planurile noastre.

 

Dacă pentru unii oameni, realizarea unor planuri pe termen lung este o modalitate de îmbunătățire a situației financiare, pentru alții, un plan financiar stabilit de la un an la altul se poate dovedi extrem de dificil. Nu lăsa lipsa curajului de a începe să economisești sau să investești să fie inamicul progresului tău financiar.

 

Discutăm mai multe pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

Carpathia Investing Club | Clubul de Investiii Carpathia
PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgCum să eviți cheltuielile excesive de sărbători
svg
svgEfectul ianuarie în investițiile la bursă

Leave a reply