Post Image

Profilul tău de investitor, în funcție de avere

Managementul banilor și al clienților privați începe să fie tot mai bine reprezentat și în România. Chiar dacă în țările vest europene sau în America, managementul banilor are o tradiție extrem de lungă, în țara noastră domeniul e doar la început.  Dacă investești deja, știi că investitorii individuali au diferite obiective de investiții, orizonturi de timp, percepții asupra riscului și circumstanțe specifice, care le influențează strategia de investiții.

 

Atenția tot mai sporită acordată acestui subiect în ultimii ani arată o cerere în creștere pentru serviciile financiare și un interes ridicat pentru studierea comportamentului și reacțiilor investitorilor. Un consilier financiar trebuie să acorde o mare atenție atunci când plasează clienții în categorii largi de investitori, datorită diversității circumstanțelor individuale, iar profilarea clientului ar trebui sa constituie doar începutul în înțelegerea situației financiare  și a cerințelor acestuia. Profilarea financiară are ca bază de pornire determinarea sursei averii, a mărimii averii și a etapei vieții, toate aceste 3 elemente putând oferi o perspectivă asupra toleranței la risc a individului.

 

Spune-mi cum ai dobândit averea ca să își spun cât de mult ești dispus să riști în investiții 

Ce trebuie să știi este că există o diferență majoră între abilitatea și dorința de a ne asuma un risc investițional. Cum riscul și randamentul în investiții sunt direct proporționale, profilul nostru ne va indica zonele în care ne simțim confortabil să investim. Aici intervine, de cele mai multe ori, analiza modului în care am acumulat avere, analiză care oferă indicii valoroase despre profilul nostru psihologic și dorința de a ne asuma riscuri.

 

În general, dobândirea averii se realizează prin două metode: cea activă, prin activități antreprenoriale, respectiv cea pasivă, prin moștenire sau prin angajare o perioada îndelungată și investiții conservatoare.

 

 

Crearea activă a averii prin activitatea antreprenorială este rezultatul asumării constante a unor riscuri. Astfel, o persoană considerată antreprenor va manifesta întotdeauna o toleranță mai mare la riscul investițional. Totuși, dacă ești antreprenor, s-ar putea să fi mai degrabă familiar doar cu riscul din mediul tău de afaceri, acolo unde ești obișnuit să controlezi activitatea firmei tale și să ai o atitudinea total opusă față de riscul investițional. Dacă te regăsești însă această categorie, poți considera că ai o disponibilitate crescută de a tolera riscul, la modul general.

 

Averea dobândită prin moștenire poate indica lipsa de cunoștințe privind conceptele de risc, randament și de luarea a deciziilor de investiții. Din cauza nefamiliarizării cu domeniul investițiilor, persoanele care au dobândit averea de la părinți sau diferite rude văd o probabilitate mai redusă ca averea să fie recuperată în cazul unor pierderi semnificative și aleg astfel să facă investiții conservatoare. Persoanele care se regăsesc în această categorie sunt dispuse foarte puțin să tolereze riscurile financiare. Pe de altă parte, dacă ai acumulat averea prin economisire treptată, consum redus și investiții conservatoare, ești tipul de investitor care își dorește, mai mult decât oricine, protecția financiară a activelor și riscuri reduse.

 

Ai atins liberatea financiară? Nu risca mai mult decât e necesar!

Ce ar mai trebui să știi este că există o legătură directă între mărimii averii și dorința de a ne asuma riscul investițional. Dacă un investitor percepe averea sa ca nefiind suficientă pentru adoptarea unui standard de viață ridicat, acesta va prezenta un nivel scăzut de toleranță la risc și va dori să dețină doar investiții cu volatilitate scăzută. Un individ care are acoperite nevoile curente și chiar mai mult decât atât, va percepe averea sa ca fiind considerabilă și va avea astfel o toleranță mai mare pentru risc.

 

Care este însă nivelul financiar de la care putem considera că nevoile noastre sunt acoperite și că putem începe să ne asumăm riscuri investiționale mai mari, afli alături de noi pe  grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro.

 

Să fie cu folos și cu spor la investit !

Proiect de educație financiară susținut de 

CLUBUL DE INVESTIȚII CARPATHIA

PENTRU O SOCIETATE DE INVESTITORI
svgEfectul ianuarie în investițiile la bursă
svg
svgPrimii pași în investiții. Depozite bancare și obligațiuni

Leave a reply